Теми статей
Обрати теми

ПДВ. Якщо оплата здійснюється за рахунок бюджетних коштів

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Якщо оплата здійснюється за рахунок бюджетних коштів

 

Серед контрагентів підприємства є багато державних підприємств та бюджетних установ, що здійснюють оплату товарів за рахунок бюджетних коштів. Як потрібно виписувати податкові накладні таким контрагентам?

Яку оплату можна вважати оплатою, здійсненою за рахунок бюджетних коштів?

(м. Київ)

 

Як відомо, у договорах про закупівлю товарів (робіт, послуг) за рахунок бюджетних коштів замовники можуть передбачати попередню оплату лише у виняткових випадках, перелічених у

постанові КМУ «Питання попередньої оплати товарів, робіт і послуг, що закуповуються за бюджетні кошти» від 09.10.2006 р. № 1404. У решті випадків поставка здійснюється на умовах післяоплати.

До операцій поставки за рахунок бюджетних коштів застосовуються особливі правила оподаткування, установлені

п.п. 7.3.5 Закону про ПДВ. Відповідно до них датою виникнення податкових зобов’язань у разі поставки товарів (робіт, послуг) за рахунок бюджетних коштів є дата надходження таких коштів на поточний рахунок платника податку або дата отримання відповідної компенсації в будь-якому іншому вигляді, уключаючи зменшення заборгованості такого платника податку за його зобов’язаннями перед таким бюджетом. Тобто в разі поставки товарів (робіт, послуг) з оплатою за рахунок бюджетних коштів податкові зобов’язання виникають у момент надходження таких коштів на рахунок постачальника за касовим методом. А оскільки податкова накладна складається в момент виникнення податкових зобов’язань (п.п. 7.2.3 Закону про ПДВ), то виписувати її необхідно тільки на дату отримання оплати.

І майте на увазі: особливий порядок оподаткування, передбачений

п.п. 7.3.5 Закону про ПДВ, не можна розглядати як пільгу. У разі продажу товарів з оплатою за рахунок бюджетних коштів його необхідно дотримувати в обов’язковому порядку.

Тепер з’ясуємо, яку оплату можна вважати

оплатою за рахунок бюджетних коштів. Почнемо з того, що до бюджетних коштів належать кошти, які включаються до бюджетів усіх рівнів незалежно від джерел їх формування. Зараховуються ці кошти на бюджетні рахунки, які щорічно відкриваються Державним казначейством України на початок нового бюджетного періоду (п. 1 гл. 3 Порядку відкриття рахунків у національній валюті в органах Державного казначейства України, затвердженого наказом Державного казначейства України від 02.12.2002 р. № 221). При цьому під бюджетними рахунками розуміють рахунки, що відкриваються в органах Державного казначейства України для забезпечення казначейського обслуговування державного та місцевих бюджетів. У зв’язку з цим продаж товарів (робіт, послуг) можна вважати здійсненим з оплатою за рахунок бюджетних коштів, якщо гроші на розрахунковий рахунок надходять безпосередньо з бюджетного рахунка через відповідне управління Держказначейства. На це, до речі, звертали увагу і представники головного податкового відомства в листі від 02.07.99 р. № 9745/7/16-1218. Факт надходження грошових коштів безпосередньо з бюджетного рахунка слід підтвердити випискою банка, в якій має бути зазначено платника та рахунок, з якого надійшла оплата. А поки оплата не надійшла, підприємство не повинне відображати зобов’язання з ПДВ. Підставою для такого «невідображення» може бути договір з покупцем, в якому, крім усього іншого, обов’язково слід зазначити реквізити бюджетного рахунка, з якого здійснюватиметься оплата. Не завадить ще і наявність довідки, наданої покупцем, що підтверджує бюджетні джерела фінансування тих чи інших придбань.

Резюмуємо: обґрунтуванням застосування

п.п. 7.3.5 Закону про ПДВ та відповідно невідображення зобов’язань з ПДВ за правилом першої події є:

— оплата безпосередньо з бюджетного рахунка через управління Держказначейства (що підтверджується випискою банку);

— відображення в договорі поставки реквізитів бюджетного рахунка, з якого і здійснюватиметься оплата;

— довідка від покупця товарів (робіт, послуг) про походження грошових коштів.

Далі наведемо зразок такої довідки (див. с. 18).

 

Марина Ковенко, економіст-аналітик

 

 

[Штамп бюджетної установи]

Довідка

надана ТОВ «Аякс»

Дитячий будинок — інтернат повідомляє, що оплата партії дитячого одягу згідно з договором поставки від 12.10.2009 р. № 25 на загальну суму 12000 грн. проводиться за рахунок коштів державного бюджету.

Директор

Іванова Л. Д.

Головний бухгалтер

Смирнова Р. С.

М.П.

 
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі