Теми статей
Обрати теми

Податок на прибуток. Ліквідація МНМА з оприбуткуванням запчастин

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Ліквідація МНМА з оприбуткуванням запчастин

 

На балансі підприємства із жовтня 2004 року значився індукційний лічильник електроенергії, первісна вартість якого 600 грн. Він обліковувався на субрахунку 112 як малоцінні необоротні матеріальні активи. При передачі його в експлуатацію в місяці придбання було нараховано бухгалтерську амортизацію в розмірі 50 % вартості. Наразі підприємство встановило новий (електронний) лічильник, тому старий було списано та розібрано. Після розбирання залишилися запчастини, придатні для подальшого використання. Як правильно відобразити в податковому та бухгалтерському обліку списання старого лічильника та оприбуткування запчастин?

(м. Київ)

 

При вибутті об’єктів, що належать до малоцінних необоротних матеріальних активів (МНМА), має сенс діяти так само, як і при списанні основних засобів, оскільки МНМА (субрахунок 112) є

складовими класифікаційної групи основних засобів — інші необоротні матеріальні активи (див. п. 5 П(С)БО 7).

Це означає, що списання МНМА має бути підтверджено

актом списання основних засобів, типову форму № ОЗ-3 якого затверджено наказом Міністерства статистики України «Про затвердження типових форм первинного обліку» від 29.12.95 р. № 352. У цьому акті зазначаються конкретні причини списання об’єкта, визначається можливість використання окремих деталей та матеріалів, отриманих від його розбирання, а також провадиться їх оцінка.

До акта слід додати

інвентарну картку обліку основних засобів (форма № ОЗ-6), в якій здійснюються відповідні записи про вибуття, а також внести певні відмітки до опису інвентарних карток з обліку основних засобів (форма № ОЗ-7), картки обліку руху основних засобів (форма № ОЗ-8), інвентарного списку основних засобів (форма № ОЗ-9).

Використовувати ці форми первинного обліку пропонує і Держкомстат у

листі від 05.12.2005 р. № 14/1-2-25/102.

Майте на увазі: розбирання та демонтаж об’єкта, що ліквідується,

до затвердження керівником акта за формою № ОЗ-3 не допускаються.

У

бухгалтерському обліку при списанні МНМА слід керуватися нормами П(С)БО 7. Тобто при вибутті об’єкта зі складу інших необоротних матеріальних активів (списанні) підприємство у ситуації, що розглядається, має нарахувати решту 50 % вартості об’єкта, що амортизується.

У податковому обліку

придбаний лічильник має класифікуватися як податкова малоцінка та обліковуватися в порядку, передбаченому для обліку запасів із включенням витрат на його придбання до валових витрат на підставі п.п. 5.2.1 Закону про податок на прибуток як пов’язаних з господарською діяльністю та з подальшим перерахунком за правилами п. 5.9 цього Закону.

Оскільки підприємство в бухгалтерському обліку використовує метод нарахування амортизації «50 % / 50 %», воно мало у звітному періоді, в якому лічильник передано в експлуатацію, відобразити у графі 5 рядка А7 таблиці 1 додатка К1/1 до декларації з податку на прибуток 50 % залишкової балансової вартості лічильника. А сума нарахованої бухгалтерської амортизації в розмірі 50 % вартості лічильника, що амортизується, на кінець такого звітного періоду мала сформувати убуток балансової вартості запасів.

Тепер, коли платник податків у бухгалтерському обліку списує з балансу об’єкт МНМА та нараховує решту 50 % його вартості, що амортизується, у податковому обліку ці 50 % залишкової балансової вартості об’єкта на кінець звітного періоду також

сформують убуток балансової вартості запасів. Тобто ця вартість уже не обліковуватиметься в залишках запасів на кінець звітного періоду (у графі 5 рядка А7 таблиці 1 додатка К1/1 до декларації з податку на прибуток за 2009 рік) і відповідно буде виключена з подальшого перерахунку за п. 5.9. На такому порядку наполягає ДПАУ в листі від 29.01.2007 р. № 1564/7/15-0217 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 11).

Звертаємо увагу на те, що в цьому випадку не повинні застосовуватися норми

п. 4.9 Закону про ПДВ, що зобов’язують платника податків нарахувати податкові зобов’язання з ПДВ при ліквідації об’єкта основних фондів за його самостійним рішенням. Адже лічильник обліковується підприємством як податкова малоцінка, а отже, списується з балансу підприємства за правилами, установленими для обліку запасів.

Запасні частини, комплектуючі та інші відходи, що залишилися після ліквідації МНМА в розпорядженні підприємства, обов’язково має бути зараховано на баланс підприємства за вартістю, визначеною комісією, яка підписала акт списання основних засобів. Подальшу долю цих матеріальних цінностей підприємство визначає самостійно (використовувати для проведення ремонтних робіт, продати за ціною можливої реалізації, здати в утиль чи на металобрухт).

Надходження таких матеріальних цінностей у

бухгалтерському обліку відображається у складі доходів відповідно до п. 44 Методрекомендацій № 561. При цьому виконується бухгалтерський запис: Дт 209 «Інші матеріали» — Кт 746 «Інші доходи від звичайної діяльності».

У

податковому обліку ситуація така: оскільки підприємство не понесло витрат на придбання запчастин та металобрухту, отриманих у результаті розбирання списаних МНМА, то їх вартість не бере участі в перерахунку за п. 5.9 Закону про податок на прибуток і не змінює суму валових витрат та валового доходу платника податків. Підтвердження тому знаходимо в консультації фахівців ДПАУ, опублікованій у журналі «Вісник податкової служби України», 2003, № 21, с. 17, та в листі ДПАУ від 02.03.2006 р. № 1197/Х/15-0314 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2006, № 27).

Приклад.

Підприємство в жовтні 2004 року придбало індукційний лічильник електроенергії вартістю 600 грн. (без ПДВ — 500 грн.; ПДВ 20 % — 100 грн.). У цьому ж місяці об’єкт передано в експлуатацію, у зв’язку з чим у бухгалтерському обліку нараховано його амортизацію в розмірі 50 % вартості, тобто в розмірі 250 грн.

У жовтні 2009 року цей лічильник було замінено на новий (електронний).

Комісія підприємства постановила списати старий лічильник з балансу у зв’язку неможливістю його подальшого використання за первісним призначенням, що підтверджено актом списання основних засобів за типовою формою № ОЗ-3.

При ліквідації об’єкта за рішенням комісії оприбутковано запчастини, вартість яких визначена на рівні 50 грн.

У податковому та бухгалтерському обліку ці операції відображаються такими записами:

 

Облік надходження та ліквідації об’єкта МНМА

№ з/п

Зміст господарської операції

Сума,грн.

Бухгалтерський облік

Податковий облік

Дт

Кт

ВД

ВВ

1

2

3

4

5

6

7

Жовтень 2004 року

1

Перераховано постачальнику попередню оплату за індукційний лічильник електроенергії

600

371

311

500

2

Відображено суму податкового кредиту з ПДВ у складі вартості індукційного лічильника електроенергії

100

641/ ПДВ

644

3

Отримано від постачальника індукційний лічильник електроенергії

500

153

631

— *

* Вартість лічильника включається до валових витрат та бере участь у перерахунку за п. 5.9 Закону про податок на прибуток залежно від методу нарахування амортизації в бухгалтерському обліку.

4

Списано раніше відображену суму податкового кредиту з ПДВ при отриманні індукційного лічильника електроенергії

100

644

631

5

Здійснено залік заборгованостей з постачальником

600

631

371

6

Передано в експлуатацію індукційний лічильник електроенергії

500

112

153

7

Нараховано амортизацію в розмірі 50 % при передачі індукційного лічильника електроенергії в експлуатацію

250

91, 92, 93

132

— *

* Виключено з перерахунку балансової вартості запасів за п. 5.9 Закону про податок на прибуток 50 % вартості лічильника, що амортизується.

8

Віднесено на фінансовий результат суму нарахованої амортизації індукційного лічильника електроенергії

250

791

91, 92, 93

Жовтень 2009 року

1

Нараховано решту 50 % вартості індукційного лічильника електроенергії, що амортизується, при його ліквідації

250

91, 92, 93

132

— *

* Виключено з перерахунку балансової вартості запасів за п. 5.9 Закону про податок на прибуток решту 50 % вартості лічильника, що амортизується.

2

Списано знос індукційного лічильника електроенергії, що ліквідується

500

132

112

3

Оприбутковано запасні частини, отримані при розбиранні індукційного лічильника електроенергії

50

209

746

4

Віднесено на фінансовий результат:

— суму нарахованої амортизації індукційного лічильника електроенергії

250

791

91, 92, 93

— доходи у зв’язку з оприбуткуванням запасних частин, отриманих при розбиранні індукційного лічильника електроенергії

50

746

793

 

Наталя Білова, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі