Теми статей
Обрати теми

Податок на прибуток. Облік комісійної винагороди банку за видачу тендерної гарантії

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Облік комісійної винагороди банку за видачу тендерної гарантії

 

Підприємство бере участь у процедурі закупівлі товарів за державні кошти. З цією метою воно надає замовнику тендерне забезпечення у вигляді банківської гарантії. У якому порядку відображається в податковому та бухгалтерському обліку підприємства комісійна винагорода банку за видачу ним банківської гарантії (тендерної гарантії)?

(м. Львів)

 

Перш за все нагадаємо, що згідно з

п.п. 7 п. 2 Положення № 921 під забезпеченням тендерної пропозиції (тендерним забезпеченням) розуміється надання учасником замовнику (розпоряднику державних коштів, який здійснює закупівлю в порядку, установленому цим Положенням) гарантій виконання своїх зобов’язань у зв’язку з поданням тендерної пропозиції, уключаючи такі види забезпечення, як порука, гарантія, застава, завдаток.

Вимога замовника про надання тендерного забезпечення та забезпечення виконання договору про закупівлю, умови його повернення або неповернення

мають міститися в тендерній документації (див. п.п. 12 п. 38 Положення № 921).

У

п. 43 Положення № 921 зазначено, що замовник має право відобразити в тендерній документації інформацію про необхідність надання тендерного забезпечення, його розміри, форми, а також випадки, коли тендерне забезпечення не повертається учаснику.

На вимогу замовника учасник

одночасно з поданням тендерної пропозиції вносить тендерне забезпечення, розмір якого не повинен перевищувати 1 % очікуваної вартості в разі проведення торгів на закупівлю робіт і 5 % у разі проведення торгів на закупівлю товарів чи послуг на умовах, визначених тендерною документацією.

На підставі

п. 18 розділу I Положення № 639 банки, що беруть участь у здійсненні операцій з гарантій, утримують комісійну винагороду та відшкодування витрат з принципала або бенефіціара згідно з умовами гарантії та на підставі договору про надання гарантії чи іншого відповідного договору, в якому передбачено умови утримання комісійної винагороди та відшкодування витрат. При цьому комісійна винагорода від резидентів має утримуватися уповноваженими банками тільки в національній валюті.

У заяві про надання гарантії принципал може доручити банку-гаранту (

п. 5 глави 1 розділу II Положення № 639):

— списати кошти з поточного рахунку принципала для резервування грошового забезпечення (покриття) гарантії, якщо це передбачено договором про надання гарантії, укладеним між принципалом і банком-гарантом;

— надати гарантію за рахунок банківського кредиту або під заставу згідно з укладеними договорами між банком-гарантом і принципалом про надання кредиту під гарантію або договору застави, або за рахунок відкритих йому кредитних ліній, або в межах певного вільного ліміту прийняття ризику, відкритого на банк-контргарант, або іншого забезпечення, прийнятного для банку-гаранта;

— утримати з належних йому коштів

комісійну винагороду та відшкодувати витрати, що належать банку-гаранту й іншим банкам, що беруть участь у наданні гарантії.

Таким чином, надання замовнику тендерного забезпечення у вигляді банківської гарантії безпосередньо

пов’язано з господарською діяльністю підприємства — учасника тендеру. З цього випливає, що витрати зі сплати банку-гаранту комісійної винагороди за видачу такої гарантії включаються до його валових витрат на підставі п.п. 5.2.1 Закону про податок на прибуток.

У

бухгалтерському обліку підприємства-учасника ці витрати класифікуються як витрати звітного періоду та відображаються на рахунку 92 «Адміністративні витрати».

Приклад.

На підставі тендерної документації про проведення тендеру банком-гарантом видано тендерну гарантію в сумі 25000 грн. для надання її підприємством-учасником замовнику. Комісійна винагорода банку становить 4 % від суми гарантії, що дорівнює 1000 грн.

Комісійна винагорода утримується банком з належних підприємству коштів.

У податковому та бухгалтерському обліку ці операції відображаються таким чином:

 

Облік комісійної винагороди банку за видачу тендерної гарантії

№ з/п

Зміст господарської операції

Сума,грн.

Бухгалтерський облік

Податковий облік

Дт

Кт

ВД

ВВ

1

Утримано банком комісійну винагороду за видачу тендерної гарантії

1000

685

311

1000

2

Зарезервовано грошові кошти під видану банком гарантію

25000

313

311

3

Відображено у складі витрат звітного періоду витрати, пов’язані зі сплатою комісійної винагороди

1000

92

685

4

Віднесено на фінансовий результат витрати, пов’язані зі сплатою комісійної винагороди

1000

791

92

5

Знято режим резервування з грошових коштів після закінчення строку дії гарантії

25000

311

313

 

Наталя Білова, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі