Теми статей
Обрати теми

Податок на прибуток. Виконавчий збір: чи є валові витрати

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Виконавчий збір: чи є валові витрати

 

 

Чи може підприємство-боржник уключити до складу своїх валових витрат суму виконавчого збору, стягнуту з нього на підставі постанови державного виконавця у зв’язку з порушенням строку, установленого для добровільного виконання рішення господарського суду про стягнення з цього підприємства грошових коштів на користь іншої особи?

(м. Дніпропетровськ)

 

Відповідно до

ст. 3 Закону про виконавче провадження ухвали, постанови судів у цивільних, господарських, адміністративних та кримінальних справах у випадках, передбачених законом, віднесено до виконавчих документів та підлягають виконанню державною виконавчою службою.

Державний виконавець у 3-денний строк із дня надходження до нього виконавчого документа виносить постанову про відкриття виконавчого провадження, в якому встановлює строк

для добровільного виконання рішення — не більше 7 днів та попереджає боржника про примусове виконання рішення після закінчення встановленого строку зі стягненням з нього виконавчого збору та витрат, пов’язаних з провадженням виконавчих дій (див. ч. 2 ст. 24 Закону про виконавче провадження).

У разі невиконання рішення у строк, установлений для його добровільного виконання, з боржника стягується виконавчий збір

у розмірі 10 % фактично стягнутої суми або вартості майна боржника, переданого стягувачу за виконавчим документом. Стягнення цього збору здійснюється на підставі постанови державного виконавця, що затверджується начальником відповідного органу державної виконавчої служби, якому такий державний виконавець безпосередньо підпорядкований (ст. 46 Закону про виконавче провадження).

Тобто витрати зі сплати виконавчого збору несе

боржник, який порушив строк, установлений для добровільного виконання рішення суду.

У

п.п. 5.3.5 Закону про податок на прибуток зазначено, що витрати платника податків на сплату штрафів та/або неустойки чи пені за рішенням сторін договору або за рішенням відповідних державних органів, суду не включаються до складу валових витрат.

Оскільки витрати зі сплати виконавчого збору пов’язані саме

зі сплатою штрафів та/або неустойки чи пені за рішенням державних органів, суду, вони не включаються до валових витрат підприємства-боржника . Такою є думка фахівців ДПАУ, викладена в консультації, опублікованій у журналі «Вісник податкової служби України», 2005, № 47, с. 45.

 

Наталя Білова, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі