Теми статей
Обрати теми

Податок на прибуток. Як відновити витрати на будівництво об’єктів для продажу, не включені до валових

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Як відновити витрати на будівництво об’єктів для продажу, не включені до валових

 

Підприємство здійснює будівництво квартир для продажу, але протягом 2008 р. бухгалтер відносила витрати в бухгалтерському обліку на рахунок 15 «Капітальні інвестиції» без уключення в податковому обліку до складу валових витрат. Новий бухгалтер продовжувала обліковувати понесені витрати на рахунку 15, не бажаючи показувати валові витрати зважаючи на відсутність валового доходу та подавати «мінусову» декларацію з податку на прибуток. Тепер, коли в підприємства виник валовий дохід, вона має намір відновити невідображені раніше валові витрати, причому так, щоб підтвердити їх правильністю відображення в бухгалтерському обліку. Як це зробити?

(м. Львів)

 

На практиці склалися

два підходи до ведення бухгалтерського обліку понесених витрат при будівництві об’єктів, призначених для продажу, коли:

— витрати на будівництво об’єкта вважаються незавершеними капітальними інвестиціями і до закінчення будівництва відображаються у складі необоротних активів

за дебетом рахунка 15 «Капітальні інвестиції» (субрахунок 151 «Капітальне будівництво») з подальшим зарахуванням побудованого об’єкта (тих же квартир) на субрахунок 286 «Необоротні активи та групи вибуття, утримувані для продажу» рахунка 28 «Товари»;

— витрати зі зведення об’єктів будівництва розцінюються як витрати на виробництво продукції (визнаються оборотними активами) та накопичуються на спеціально відкритому субрахунку до

рахунка 23 «Виробництво», а після закінчення будівництва списуються на рахунок 26 «Готова продукція».

Отже, якщо об’єкти, що будуються підприємством, передбачається в подальшому продати, то бухгалтерський облік витрат, пов’язаних з будівництвом, на рахунку 15 «Капітальні інвестиції» не є помилкою. До речі, Мінфін у своєму

листі від 07.08.2006 р. № 34000-10-10/16575 надає перевагу саме такому варіанту.

А от у податковому обліку підприємством, дійсно, допущено помилку, виправити яку можливо шляхом уключення невідображених валових витрат

до рядка 05.2 поточної декларації з податку на прибуток підприємства (мабуть, у питанні йдеться про витрати, не пов’язані з перерахунком за п. 5.9 Закону про податок на прибуток).

Виправлення подібної помилки через

уточнюючий розрахунок, на наш погляд, буде проблематичним. Як випливає із запитання, підприємство за підсумками 2007 та 2008 років декларувало мінімальні або навіть нульові податкові зобов’язання (рядок 14 декларації з податку на прибуток підприємства за ці роки був прокреслений або його показник невеликий). Тому, якщо підприємством не було заявлено податкові зобов’язання за ці роки, то заповнення рядка 2 уточнюючого розрахунку і відповідно перенесення цього значення до його рядка 4 не вплине на величину показника рядка 7. Адже за особовим рахунком платника податку на прибуток уточнюючим розрахунком може бути знято суму лише в межах задекларованого податкового зобов’язання. Тобто в рядку 7 уточнюючого розрахунку зі знаком «мінус» може бути проставлено значення не вище показника рядка 14 помилкової податкової декларації за відповідний звітний рік. У ситуації, коли податкові зобов’язання підприємством заявлено не було, при виправленні такої помилки переплати до бюджету взагалі не виникає, отже, рядки 7, 7.1, 7.2 уточнюючого розрахунку заповнені бути не можуть.

Перенести ж дані з рядка 4 уточнюючого розрахунку до рядка 04.9 самої декларації з податку на прибуток підприємства буде проблематично, оскільки таке перенесення не передбачено ані формою уточнюючого розрахунку, ані формою декларації. Та й ДПАУ в

листі від 11.04.2008 р. № 7618/7/15-0217 наполягає, що значення рядка 04.9 декларації з податку на прибуток підприємства поточного звітного року не може перевищувати абсолютного значення рядка 08 декларації з податку на прибуток за попередній рік. Щоправда, у згаданому листі йшлося про облік від’ємного значення об’єкта обкладення податком на прибуток у 2008 році. Однак, по суті, аналогічної позиції ДПАУ дотримувалася при роз’ясненні порядку відображення сум від’ємного значення об’єкта оподаткування і за попередні роки.

Водночас із цього питання є позитивна консультація працівників податкового відомства, опублікована в журналі «Вісник податкової служби України», 2008, № 48, с. 22, де допускається можливість заповнення показника

рядка 04.9 декларації з податку на прибуток підприємства з урахуванням виправленої помилки. На наш погляд, до такої декларації слід подати пояснювальну записку з розшифровкою показника ряд. 04.9.

Але все-таки безпечнішим буде виправлення подібної помилки відображенням уточнених показників у складі поточної декларації з податку на прибуток підприємства.

Для наочності продемонструємо викладене на прикладі.

Приклад.

У 2008 році підприємством не було задекларовано валові витрати в сумі 80000 грн. При цьому в декларації з податку на прибуток підприємства за 2008 рік показано прибуток, що підлягає оподаткуванню, у сумі 5000 грн., а в рядку 14 відображено величину податкових зобов’язань звітного періоду, що дорівнює 1250 грн. (5000 грн. хх 25 % : 100 %).

Помилку виявлено в жовтні 2009 року. Прийнято рішення виправити її поданням уточнюючого розрахунку до податкової декларації за 2008 рік.

Заповнений фрагмент уточнюючого розрахунку податкових зобов’язань у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок матиме такий вигляд:

 

Показники

Код рядка

Загальна сума

1

2

3

Доходи не враховані (+), зайво враховані (-) в обчисленні валового доходу попереднього звітного періоду, у тому числі за кодами рядків декларації, у якій було допущено помилки*:

1

код

 

 

 

 

 

 

 

 

 

сума (±)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Витрати не враховані (+), зайво враховані (-) в обчисленні валових витрат попереднього звітного періоду, у тому числі за кодами рядків декларації, у якій було допущено помилки*:

2

80000

код

04.1

 

 

 

 

 

 

 

 

сума (±)

80000

 

 

 

 

 

 

 

 

Амортизаційні відрахування не враховані (+), зайво враховані (-) в обчисленні амортизації попереднього звітного періоду

3

Сума заниженого (+) або завищеного (-) об'єкта оподаткування р. 1 - р. 2 - р. 3

4

-80000

Ставка оподаткування, що діяла на момент допущення помилки, у відсотках

5

25

Сума помилки, допущеної при зменшенні податкових зобов'язань, у тому числі за кодами рядків декларації, у якій було допущено помилки*:

6

код

 

 

 

 

 

 

 

сума (±)

 

 

 

 

 

 

 

Сума недоплати (+) або переплати (-), нарахованої у зв'язку з виправленням помилки  р. 4 х р. 5 - р. 6 або р. 7.2 - р. 7.1

7

-1250

Сума податкового зобов'язання звітного періоду, при розрахунку якого виявлена помилка

7.1

1250

Сума виправленого (вірного) податкового зобов'язання звітного періоду, при розрахунку якого виявлена помилка

7.2

Сума штрафу, нарахована платником самостійно у зв'язку з виправленням помилки**  р. 7 х 0,05

8

Помилки, допущені при заповненні рядків 19 — 23 декларації

9

код

19

19.1К7

19.2

19.3

20

21

22

23К4

сума (±)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Як бачимо, у зменшенні податкових зобов’язань з податку на прибуток «зіграло» лише 5000 грн. не задекларованих раніше валових витрат, решту ж 75000 грн. (80000 грн. - 5000 грн.) просто буде прийнято податковим органом «до відома». Хоча, за логікою їх слід було б показати в рядку 04.9 поточної декларації з податку на прибуток підприємства. Але чи погодяться з цим податківці?

 

Тетяна Войтенко, консультант

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі