Теми статей
Обрати теми

Комунальний податок. Переведення працівників на неповний робочий день не вплине на суму комунального податку

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Переведення працівників на неповний робочий день не вплине на суму комунального податку

 

У I кварталі 2009 року працівників нашого підприємства було переведено на неповний (чотиригодинний) робочий день. А в II кварталі 2009 року всіх було відправлено у відпустку без збереження заробітної плати з ініціативи адміністрації. Як визначити кількісний склад працівників з метою заповнення податкового розрахунку комунального податку за I і II квартали 2009 року?

(м. Харків)

 

Ключовим показником, який є основою для заповнення податкового розрахунку комунального податку (далі — розрахунок), є

кількісний склад працівників за базовий (звітний) період. Як правило, на місцях його прирівнюють до показника середньооблікової кількості штатних працівників. Та й у формі податкового розрахунку комунального податку, затвердженій наказом ДПАУ від 24.12.2003 р. № 625, зафіксовано, що склад працівників за базовий звітний період (рядок 01 розрахунку) дорівнює показнику середньооблікової кількості штатних працівників, визначеному відповідно до Інструкції № 286.

Там же зазначено: якщо рішенням органу місцевого самоврядування про встановлення комунального податку звітним періодом визначено місяць, то у відповідному рядку розрахунку зазначається середньооблікова кількість штатних працівників за такий місяць, а якщо квартал, то сума середньооблікової кількості штатних працівників за кожний місяць кварталу.

Оскільки основні методологічні положення щодо визначення показника середньооблікової кількості штатних працівників (СКШП) містяться в

Інструкції № 286, то звернемося до неї. Відповідно до п. 3.2 цієї Інструкції підставою для розрахунку СКШП є щоденні дані про облікову кількість штатних працівників, які повинні уточнюватися згідно з наказами про прийняття, переведення на іншу роботу працівника та припинення трудового договору.

Показник СКШП за місяць обчислюється шляхом підсумовування кількості штатних працівників облікового складу за кожний календарний день звітного місяця, тобто з 1-го по 30-те або 31-ше число (для лютого — по 28-ме або 29-те), уключаючи вихідні, святкові та неробочі дні, та ділення отриманої суми на кількість календарних днів звітного місяця. У цьому розрахунку беруть участь усі категорії працівників, перелічені в

пп. 2.4 і 2.5 Інструкції № 286, за винятком працівників, які перебувають у відпустках у зв’язку з вагітністю та пологами або для догляду за дитиною до досягнення нею віку, передбаченого чинним законодавством або колективним договором підприємства, уключаючи тих, які всиновили новонароджену дитину безпосередньо з пологового будинку.

Звернувшись до

пп. 2.4 і 2.5 Інструкції № 286 , побачимо, що в них фігурують штатні працівники, прийняті або переведені адміністрацією на роботу на неповний робочий день або неповний робочий тиждень (п.п. 2.4.3), а також працівники, які перебувають у відпустці без збереження заробітної плати за згодою сторін та у відпустках з ініціативи адміністрації (п.п. 2.5.7). Тобто ці працівники беруть участь у розрахунку середньооблікової кількості штатних працівників на загальних підставах. При цьому жодні знижуючі коефіцієнти до них не застосовуються.

Приклад

. У I кварталі 2009 року всіх працівників підприємства (6 осіб) було переведено з восьмигодинного на шестигодинний робочий день. Щоденні дані протягом цього періоду не змінювалися.

Рішенням органу місцевого самоврядування встановлено, що комунальний податок нараховується та сплачується щоквартально за ставкою 10 %.

Виходячи з цієї інформації, заповнимо податковий розрахунок комунального податку за I квартал 2009 року.

 

Одиниця виміру — грн. коп.

Показники

Код рядка

Усього

1

2

3

Кількісний склад працівників за базовий податковий (звітний) період

01

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

8

Неоподатковуваний мінімум доходів громадян

02

 

 

 

 

 

 

1

7

.

0

0

Річний фонд оплати праці

(р. 01 х р. 02)

03

 

 

 

 

 

3

0

6

.

0

0

Ставка комунального податку, %

04

 

 

 

 

 

 

1

0

.

0

0

Нараховано податку за базовий податковий (звітний) період

(р. 03 х р. 04)

05

 

 

 

 

 

 

3

0

.

6

0

<...>

<...>

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Оскільки щоденні дані протягом II кварталу 2009 року не змінювалися, розрахунок комунального податку за цей період заповнюється аналогічно.

 

Марина Ковенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі