Теми статей
Обрати теми

Фізичні особи — підприємці. Послуги надали на спрощеній системі оподаткування,

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Послуги надали на спрощеній системі оподаткування, а оплату отримали на загальній

 

Підприємець на єдиному податку виконав послуги в одному кварталі, а оплату за них отримав тільки в наступному кварталі (після переходу на загальну систему оподаткування). Чи включається сума оплати до оподатковуваного доходу підприємця на загальній системі оподаткування?

(м. Дніпропетровськ)

 

Перш за все нагадаємо, що підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, сплачують єдиний податок

за фіксованою ставкою, установленою місцевими радами за місцем їх державної реєстрації залежно від виду діяльності (п. 2 Указу Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» від 03.07.98 р. № 727/98). А от інформація про суми доходу та пов’язані з ним витрати для цілей обчислення єдиного податку не потрібна. Слід зазначити, що в обліку доходів підприємці використовують касовий метод, згідно з яким доходи відображаються у момент отримання виручки. І хоча сума отриманих доходів і пов’язаних з ними витрат не впливає на розмір єдиного податку, інформація про них усе ж фіксується в Книзі обліку доходів та витрат за формою № 10 (в основному для того, щоб відстежити перевищення максимального розміру річного виторгу в 500 тис. грн.).

У цій ситуації підприємець, будучи на єдиному податку, не встиг отримати оплату за виконані послуги, тому жодних змін в обліку доходів та витрат не відбулося. Крім того, ця операція не бралася до уваги й для цілей сплати єдиного податку.

Відобразити дохід підприємець має в момент отримання виручки. Ну, а враховуючи те, що виручку він отримав уже після переходу на загальну систему, сума такої виручки має брати участь у розрахунку доходу оподаткування. Надалі з такої виручки віднімаються

витрати, безпосередньо пов’язані з її отриманням, а із суми, що залишилася, утримується податок з доходів фізичних осіб за ставкою 15 %. Причому в нашому випадку не має жодного значення, що ці витрати були понесені ще в періоді роботи на єдиному податку. Урахувати їх можна тільки при отриманні оплати. Підтвердження цьому знаходимо в додатку 7 до Інструкції № 12, де зокрема зазначено таке: будь-які суми витрат фізичної особи — суб’єкта підприємницької діяльності до моменту отримання доходу від результату такої діяльності є його власним ризиком. Тобто виключно факт отримання доходу може бути підставою для включення до валових витрат звітного періоду не всіх підряд витрат, а тільки тієї частини, що прямо цьому доходу відповідає. Отже, відображати витрати підприємець може тільки в періоді отримання доходу, який безпосередньо пов’язаний з цими витратами (незалежно від того, коли їх фактично було понесено).

І не забудьте, що ці витрати повинні мати документальне підтвердження (розрахунковий або платіжний документ, що підтверджує сплату грошових коштів або передачу іншої компенсації) і згадуватися в

ст. 5 або 8 Закону про податок на прибуток.

 

Марина Ковенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі