Теми статей
Обрати теми

Фізичні особи — підприємці. Чи може довірена особа підписувати звітність фізособи-підприємця?

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Чи може довірена особа підписувати звітність фізособи-підприємця?

 

Фізична особа — підприємець, в якої є печатка, оформила нотаріальну довіреність, за якою надала іншій особі повноваження зі складання, підписання та здавання звітності. Чи правомірно наділення такими повноваженнями іншої фізособи або всі зазначені дії фізособа-підприємець має здійснювати самостійно? У разі визнання їх правомірності, чи повинен підпис довіреної особи на звітності скріплюватися печаткою фізособи-підприємця?

(м. Київ)

 

Фізична особа — підприємець не може передавати повноваження з підписання звітності іншій особі

.

Такий висновок зроблено у зв’язку з тим, що фізособа-підприємець несе

особисту відповідальність за достовірність відомостей, зазначених у звітності, що подається. Правильність уключеної до звітності інформації підприємець підтверджує шляхом проставляння на ній свого підпису . Це відрізняє його від юридичної особи, щодо якої обов’язок такого посвідчення покладається не на конкретну особу, а на осіб, які в цей момент виконують функції директора та головного бухгалтера. Відповідно, якщо на момент подання звітності підприємство використовує таку форму ведення бухгалтерського обліку, як послуги бухгалтера за цивільно-правовим договором, то такий бухгалтер — за умови надання йому відповідних повноважень підприємством — може підписувати звітність, що подається контролюючим органам (див. листи Мінфіну від 04.04.2001 р. № 053-2948, від 28.02.2003 р. № 041-407-98/23-406/11-1962, Фонду соціального страхування на випадок тимчасової втрати працездатності від 15.06.2009 р. № 03-27-1242, Центру зайнятості від 22.06.2009 р. № ДЦ-04-5664/0/6-09).

Докладніше про те, які функції може виконувати бухгалтер фізичної особи — підприємця, див. «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 61, с. 31.

Що ж до

складання та подання звітності фізичної особи — підприємця до контролюючого органу третьою особою на підставі виданої такій особі довіреності, то такі дії цілком допустимі. Чинне законодавство не містить вимог щодо необхідності особистого подання звітності суб’єктом господарювання контролюючому органу (див., наприклад, лист ДПАУ від 05.09.2007 р. № 17525/7/28-0917/32, в якому підтверджується цей висновок). Водночас відсутність таких вимог не повинна, на наш погляд, тлумачитися як можливість подання звітності третьою особою без будь-якого документа (зокрема довіреності), яка підтверджує, що відповідні повноваження їй надані фізособою-підприємцем.

 

Олена Уварова, юрист

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі