Теми статей
Обрати теми

Готівкові розрахунки. Поворотна допомога від підприємця та 10-тисячне обмеження

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Поворотна допомога від підприємця та 10-тисячне обмеження

 

За один день підприємство отримало в касу поворотну фінансову допомогу від фізичної особи в сумі 11000 грн. (оформлено договір безпроцентної поворотної фінансової допомоги). Чи є це порушенням вимог Положення № 637?

(м. Донецьк)

 

Відразу зауважимо, що відповідь на це запитання залежатиме від того, хто є позикодавцем за договором про надання безпроцентної поворотної фінансової допомоги: підприємець чи звичайний громадянин.

Якщо грошові кошти на безоплатній поворотній основі надає

звичайний громадянин (навіть якщо він є підприємцем, але фігурує в договорі як звичайна фізособа), то сума таких коштів, які він вносить до каси підприємства, може перевищувати 10000 грн., оскільки на розрахунки фізичної особи з підприємством 10-тисячне обмеження не поширюється.

Якщо ж позикодавцем є

фізособа-підприємець, то в цьому випадку слід дотримуватися норм п. 2.3 Положення № 637. Нагадаємо: відповідно до них гранична сума готівкового розрахунку одного підприємства (підприємця) з іншим підприємством (підприємцем) протягом одного дня за одним або декількома документами не повинна перевищувати 10000 грн. А платежі понад установлену граничну суму слід проводити виключно в безготівковій формі. Тобто підприємства та підприємці, що здійснюють між собою готівкові розрахунки, не повинні забувати про 10-тисячне обмеження. Інша справа, чи можна надання та погашення поворотної фінансової допомоги в готівковій формі відносити до готівкових розрахунків?

Для відповіді на це запитання орієнтуватимемося на термінологію самого

Положення № 637. Так, відповідно до п. 1.2 згаданого документа готівкові розрахунки — це платежі готівкою підприємств (підприємців) та фізичних осіб за реалізовану продукцію (товари, виконані роботи, надані послуги), а також за операціями, безпосередньо не пов’язаними з реалізацією продукції (товарів, робіт, послуг) та іншого майна. Що таке надходження від операцій, безпосередньо не пов’язаних з реалізацією продукції (товарів, робіт, послуг), видно з визначення позареалізаційних надходжень, наведеного в цьому ж пункті. У ньому зазначається, що це надходження від операцій, безпосередньо не пов’язаних з реалізацією продукції (товарів, робіт, послуг) та іншого майна, у тому числі погашення дебіторської заборгованості, а також заборгованості за позиками. А оскільки поворотна фінансова допомога за своєю суттю є безпроцентною позикою, то її надання в готівковій формі вважається проведенням готівкових розрахунків і має здійснюватися тільки в межах 10000 грн.

Однак слід мати на увазі, що зазначене 10-тисячне обмеження поширюється тільки на платників готівки (тобто суб’єктів господарювання, які надають поворотну фінансову допомогу). А от для осіб, які приймають готівку (одержують поворотну фінансову допомогу), подібні обмеження не передбачено (див.

лист ДПАУ від 27.04.2005 р. № 11-113/1430-4321// «Податки та бухгалтерський облік», 2006, № 64).

У ситуації, що розглядається, фізособа-підприємець надала поворотну фінансову допомогу готівковими грошовими коштами в сумі

11000 грн., тим самим порушивши вимоги п. 2.3 Положення № 637. Однак оштрафувати її за перевищення 10-тисячного ліміту в контролюючих органів не вийде. Річ у тім, що при розрахунку штрафної санкції вони орієнтуються на ліміт каси. А для підприємців ліміт каси та строки здавання готівкової виручки не встановлюються (п. 2.7 Положення № 637). Єдине, що може загрожувати підприємцю, так це адмінштраф у розмірі від 8 до 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (тобто від 136 до 255 грн.), передбачений ст. 1642 КУпАП.

Щодо підприємства, яке отримало фінансову допомогу, то потурбуватися про дотримання 10-тисячного обмеження йому доведеться тільки

при поверненні готівкових грошових коштів. Для цього воно може вибрати один із двох варіантів:

— розділити суму на дві частини, одну з яких (10000 грн.) виплатити готівкою, а другу (1000 грн.) — перерахувати в безготівковому порядку;

— здійснювати виплату готівкою протягом двох днів: наприклад, у перший день перерахувати 10000 грн., а у другий — сплатити залишок (1000 грн.).

А от щодо порушення 10-тисячного обмеження в періоді отримання поворотної фінансової допомоги можна не перейматися.

 

Марина Ковенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі