Теми статей
Обрати теми

Трудове законодавство. Додаткова відпустка на дітей для одинокої матері

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Додаткова відпустка на дітей для одинокої матері

 

Працівниця підприємства, яка має одну дитину віком 13 років, подала заяву з проханням про надання їй додаткової відпустки на дітей як одинокій матері. Які документи має подати така працівниця, крім заяви?

(м. Харків)

 

Відповідно до

ч. 1 ст. 1821 КЗпП та ч. 1 ст. 19 Закону про відпустки працююча одинока мати має право на додаткову оплачувану відпустку на дітей тривалістю 7 календарних днів без урахування святкових та неробочих днів.

Спершу визначимося, які жінки належать до категорії «одинока мати».

У

п. 5 ч. 12 ст. 10 Закону про відпустки зазначено, що одинокою матір’ю вважається жінка, яка виховує дитину без батька. Тобто для того, щоб жінка вважалася одинокою матір’ю, важливий факт того, що дитина виховується без батька, а факт участі батька в утриманні дитини ролі не відіграє.

Докладні роз’яснення з цього питання було наведено в

листі Мінпраці від 14.04.2008 р. № 235/0/15-08/13 // «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 48.

З урахуванням зазначених роз’яснень з метою надання працівниці додаткової відпустки

одинокою матір’ю слід вважати:

1) жінку, яка не перебуває у шлюбі й у свідоцтві про народження дитини якої відсутній запис про батька дитини або запис про батька зроблено в установленому порядку за вказівкою матері;

2) удову;

3) жінку, яка виховує дитину без батька (у тому числі й

розлучену жінку, яка сама виховує дитину, якщо батько не проживає разом із дитиною та відсутні інші докази його участі у вихованні дитини, а також за зазначених умов жінка, яка вийшла заміж, але її дитину новим чоловіком не всиновлено).

На додаткову відпустку на дітей як одинока мати має право вдова або розлучена жінка, яка виховує дитину без батька (у разі позбавлення його батьківських прав), якщо вона вийшла заміж за іншого чоловіка, але її дитина від першого шлюбу ним не всиновлена.

Слід мати на увазі, що саме таке визначення одинокої матері необхідно використовувати виключно для цілей

Закону про відпустки.

Звертаємо увагу: граничний вік дитини, що дає право на отримання додаткової відпустки на дітей одинокій матері, — 18 років (

ст. 1 Закону України «Про охорону дитинства» від 26.04.2001 р. № 2402-III та ст. 2 Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» від 21.11.92 р. № 2811-XII). Вік дитини визначається на підставі її свідоцтва про народження.

Перелік документів, що підтверджують право на додаткову відпустку на дітей для працівниць, які належать до категорії «одинока мати», наведемо в таблиці.

 

Жінки, які належать до категорії «одинока мати»

Підтверджуючі документи

Жінка, яка не перебуває у шлюбі та у свідоцтві про народження дитини якої відсутній запис про батька дитини або запис зроблено за вказівкою матері

1. Копія свідоцтва про народження дитини.

2. Копія довідки органів ЗАГСу про підстави внесення до книги записів народжень відомостей про батька дитини

Удова

1. Копія свідоцтва про народження дитини.

2. Копія свідоцтва про укладення шлюбу.

3. Копія свідоцтва про смерть чоловіка

Розлучена жінка, яка виховує дитину без батька

1. Копія свідоцтва про народження дитини.

2. Копія свідоцтва про розірвання шлюбу.

3. Документи, які підтверджують, що батько не бере участі у вихованні дитини (довідка з ЖЕКу* про реєстрацію особи за місцем проживання, а також ухвала суду або постанова слідчого про розшук відповідача у справі за позовом про стягнення аліментів, рішення суду про позбавлення відповідача батьківських прав, рішення органів опіки та піклування або суду про відсутність участі батька у вихованні дитини тощо)

Жінка, яка вийшла заміж повторно, але її дитина віком до 18 років новим чоловіком не всиновлена

1. Копія свідоцтва про народження дитини.

2. Документи, які підтверджують, що батько не бере участі у вихованні дитини (довідка з ЖЕКу про реєстрацію особи за місцем проживання, а також ухвала суду або постанова слідчого про розшук відповідача у справі за позовом про стягнення аліментів, рішення суду про позбавлення відповідача батьківських прав, рішення органів опіки та піклування або суду про відсутність участі батька у вихованні дитини тощо).

3. Довідка органу РАГСу про те, що дитина новим чоловіком не всиновлена

* Надання тільки довідки з ЖЕКу про те, що дитина проживає разом із матір’ю, не дає достатніх підстав стверджувати, що батько не бере участі в її вихованні (див. листи Мінпраці від 14.04.2008 р. № 235/0/15-08/13, від 21.07.2008 р. № 187/13/116-08).

 

Катерина Скрипкіна, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі