Теми статей
Обрати теми

Трудове законодавство. Новий працівник на час перебування працівниці у відпустці для догляду за дитиною

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Новий працівник на час перебування працівниці у відпустці для догляду за дитиною

 

 

Працівниця йде у відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Чи можна на її посаду приймати іншого працівника? Чи вважається її робоче місце вакансією та чи потрібно повідомляти про його наявність до центру зайнятості?

(м. Донецьк)

 

Згідно зі

ст. 179 КЗпП та ст. 18 Закону про відпустки після закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами за бажанням жінки їй надається відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

У період перебування

у відпустці для догляду за дитиною жінка за бажанням може працювати на умовах неповного робочого часу як на підприємстві, в установі, де вона значиться в такій відпустці, так і на іншому підприємстві, в іншій установі, або вдома (ч. 8 ст. 179 КЗпП і ч. 4 ст. 18 Закону про відпустки). Крім того, жінка має право в будь-який час перервати відпустку для догляду за дитиною та вийти на роботу на повний робочий день.

На період перебування працівниці у відпустці для догляду за дитиною роботодавець має право прийняти іншого працівника для заміщення тимчасово не зайнятої посади до фактичного виходу на роботу жінки, яка перебуває у відпустці. Із таким працівником

укладається строковий трудовий договір на час відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку основного працівника.

Зважаючи на можливість виходу працівниці на роботу до закінчення відпустки для догляду за дитиною, при укладенні строкового трудового договору слід указати, що працівника прийнято на період відпустки для догляду за дитиною до трьох років

до дня фактичного виходу працівниці з відпустки.

Працівник, якого було прийнято на роботу за строковим трудовим договором для заміщення жінки, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до трьох років,

підлягає звільненню в останній день, що передує виходу на роботу жінки, яка перебувала у відпустці, у зв’язку із закінченням строку трудового договору (п. 2 ст. 36 КЗпП).

Посада працівниці

, яка пішла у відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, не є вакантною, оскільки на період такої відпустки за працівницею зберігається робоче місце. Тому у Звіті про наявність вакансій за формою № 3-ПН посада працівниці, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до трьох років, не вказується.

 

Катерина Скрипкіна, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі