Теми статей
Обрати теми

Правові питання. Чи підлягає відображенню в установчих документах зміна поштового індексу?

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Чи підлягає відображенню в установчих документах зміна поштового індексу?

 

Чи обов’язково вносити зміни до статуту та повідомляти державного реєстратора про зміну індексу поштового відділення зв’язку, зумовлену ліквідацією колишнього? Чи передбачена відповідальність за невідображення такої інформації в установчих документах та відомостях про державну реєстрацію?

(м. Дніпропетровськ)

 

Для відповіді на запитання необхідно визначити, які вимоги до змісту установчих документів та відомостей держреєстру про юрособу висуває чинне законодавство.

Згідно зі

ст. 88 ЦКУ у статуті господарського товариства зазначаються найменування юридичної особи, органи управління товариством, їх компетенція, порядок прийняття ними рішень, порядок вступу до товариства та виходу з нього, якщо додаткові вимоги щодо змісту статуту не встановлено Кодексом чи іншим законом. Незважаючи на те що інформація про місцезнаходження є серед відомостей, що включаються до установчих документів господарського товариства (ч. 2 ст. 4 Закону про госптовариства), Держкомпідприємництва доходить висновку про необов’язковість вказання місцезнаходження у статуті юрособи (лист Держкомпідприємництва від 30.12.2008 р. № 11150). Але це не знімає питання, оскільки практика складається так, що здебільшого госптовариства все ж таки включають таку інформацію до свого статуту, у зв’язку з чим і для них набуває актуальності проблема зміни поштового індексу.

Навіть якщо у статуті місцезнаходження юридичної особи не зазначено, ця інформація підлягає обов’язковому включенню до Державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців. Більше того, місцезнаходження юридичної особи вказується в бланку свідоцтва про його державну реєстрацію (

ч. 3 ст. 9 Закон про держреєстрацію). І згідно з ч. 6 ст. 9 Закону про держреєстрацію у разі внесення змін до відомостей про юридичну особу, якщо вони пов’язані зі зміною місцезнаходження такої юрособи, свідоцтво про державну реєстрацію підлягає заміні.

Однак, щоб відповісти на поставлене запитання, потрібно з’ясувати, чи вважатиметься зміна поштового індексу зміною місцезнаходження юридичної особи.

Згідно зі

ст. 93 ЦКУ місцезнаходженням юридичної особи є адреса органу або особи, які згідно з установчими документами юрособи або відповідно до закону виступають від її імені. Оскільки законодавство поняття «адреса» для цілей включення до установчих документів та відомостей про держреєстрацію не розкриває, з цього визначення незрозуміло, чи включає воно інформацію про поштову адресу.

Водночас, у реєстраційній картці за формою № 1 на проведення державної реєстрації юридичної особи, створеної шляхом заснування нової юридичної особи (затверджена

наказом Держкомпідприємництва від 20.04.2007 р. № 54) у графі «Місцезнаходження юридичної особи» зазначається, зокрема, поштовий індекс.

Проте, на наш погляд, зміну відомостей про місцезнаходження (у тому числі зміну поштової адреси) слід відрізняти від випадків зміни самого місцезнаходження. Приписи

Закону про держреєстрацію про необхідність відображення зміни місцезнаходження юридичної особи у відомостях про неї в держреєстрі та переоформлення свідоцтва про держреєстрацію розраховані саме на ситуації, коли юридична особа змінює своє знаходження за однією адресою на нове з іншою адресою. Якщо ж фактичне розташування не змінюється, змінюються тільки його умовні позначення (наприклад, назва вулиці, поштова адреса), на наш погляд, слід виходити з того, що юридична особа має право, але не зобов’язана реєструвати відповідні зміни, які, до того ж, відбулися незалежно від цієї юрособи.

Така точка зору пояснюється ще й тим, що вказані зміни мають відкритий характер і можуть бути доступними для ознайомлення (див.

п. 3 Правил надання послуг поштового зв’язку, затверджених постановою Кабміну від 05.03.2009 р. № 270) незалежно від їх внесення до відомостей про юридичну особу, що містяться в Державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців.

Аналогічний висновок про відсутність у суб’єктів господарювання обов’язку вносити зміни до свідоцтва про державну реєстрацію або до ліцензії в разі зміни назв вулиць, номерів будинків, свого часу було зроблено в

листі Держкомпідприємництва від 02.10.2003 р. № 2-432-829/5754 («Податки та бухгалтерський облік», 2004, № 3).

 

Олена Уварова, юрист

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі