Теми статей
Обрати теми

Правові питання. Чи допускається сплата директором податкових зобов’язань за підприємство?

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Чи допускається сплата директором податкових зобов’язань за підприємство?

 

На підприємстві склалася така ситуація: на розрахунковому рахунку відсутні грошові кошти. Директор має намір сплатити суму податкових зобов’язань підприємства за рахунок власних коштів через відділення банку. Чи вважатиметься підприємство в цьому разі таким, що не має податкового боргу?

(м. Луганськ)

 

Якщо директор перераховуватиме грошові кошти від свого імені, то

сплачену ним грошову суму не буде спрямовано на сплату податкових зобов’язань підприємства. Це пов’язано з установленою в п. 7.5 ст. 7 Закону № 2181 забороною будь-якого відступлення податкового зобов’язання або податкового боргу платника податків третім особам .

Для платників податків передбачено персональну податкову відповідальність, у зв’язку з чим податкове зобов’язання або борг за платника податків не може погасити фізична особа (у тому числі директор, засновник) за власні кошти. Додатково уточнимо: ця заборона поширюється і на відступлення податкового зобов’язання або боргу юридичній особі (див. «Вісник податкової служби України», 2009, № 34, с. 4).

Кошти, сплачені будь-якою третьою особою в рахунок погашення податкового зобов’язання або податкового боргу підприємства, просто не надійдуть на його особовий рахунок і за ним збережеться обов’язок сплатити відповідну суму (див.

постанову ВГСУ від 13.02.2003 р. № 04/113-02).

Установлення заборони на відступлення податкового зобов’язання або податкового боргу пов’язано з дією вимоги самостійного виконання платником податків конституційного зобов’язання зі сплати податків.

Водночас,

заборону не буде порушено, якщо директор, діючи як підзвітна особа, перерахує необхідну суму на погашення податкових зобов’язань підприємства, указавши саме останнє як платника.

 

Дмитро Костюк, заступник головного редактора

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі