Теми статей
Обрати теми

Щодо підтвердження площ використовуваних сільгосппідприємствами земельних ділянок для розрахунку ФСП

Редакція ПБО
Лист від 12.10.2009 р. № 22231/7/15-0717

Щодо підтвердження площ використовуваних сільгосппідприємствами земельних ділянок для розрахунку ФСП

Лист Державної податкової адміністрації України від 12.10.2009 р. № 22231/7/15-0717

 

Державна податкова адміністрація України з метою забезпечення повноти відображення сільськогосподарськими підприємствами, які перейшли на сплату фіксованого сільськогосподарського податку, об’єкта оподаткування — використовуваних сільськогосподарських угідь роз’яснює наступне.

Відповідно до статті 3 Закону України від 17.12.98 № 320-XIV «Про фіксований сільськогосподарський податок», зі змінами та доповненнями (далі — Закон № 320), об’єктом оподаткування для платників ФСП є площа сільськогосподарських угідь, переданих сільськогосподарському товаровиробнику у власність або наданих йому у користування, в тому числі на умовах оренди, а також земель водного фонду, які використовуються рибницькими, рибальськими та риболовецькими господарствами для розведення, вирощування та вилову риби у внутрішніх водоймах (озерах, ставках та водосховищах).

Отже, сільськогосподарські підприємства в деклараціях по ФСП повинні відобразити площі земельних ділянок — сільськогосподарських угідь, які знаходяться у їх власності, в постійному користуванні, а також орендовані земельні ділянки, орендодавцями яких є як відповідні органи місцевого самоврядування і виконавчої влади, так і власники земельних ділянок та земельних часток (паїв).

Згідно з п. 5 Положення про порядок справляння та обліку фіксованого сільськогосподарського податку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 23.04.99 № 658 (зі змінами та доповненнями), сільськогосподарські підприємства для набуття і підтвердження статусу платників ФСП, крім податкового розрахунку ФСП, повинні подавати до органів державної податкової служби за своїм місцезнаходженням та за місцем розташування земельних ділянок витяг з державного земельного кадастру про склад земель сільськогосподарських угідь та їх грошову оцінку.

Мають місце випадки, коли земельні ділянки, які фактично використовуються сільськогосподарськими підприємствами, не включені до бази даних Центру державного земельного кадастру, що призводить до заниження об’єкта оподаткування ФСП.

Однак, звертаємо увагу на те, що відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 24.01.2000 № 119 «Про затвердження Порядку реєстрації договорів оренди земельної частки (паю)» реєстрація договорів оренди земельних часток (паїв) проводиться виконавчим комітетом сільської, селищної, міської ради за місцем розташування земельної частки (паю), про що відображається у Книзі записів реєстрації договорів оренди земельних часток (паїв).

Тому

у таких випадках підтвердження площ використовуваних земель може здійснюватись виконкомом відповідної ради.

Разом з тим, згідно з пунктом «д» статті 4 Закону України від 01.07.2004 № 1952-IV «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень» обов’язковій державній реєстрації підлягає, зокрема, право користування нерухомим майном строком більш як один рік.

Існують також випадки, коли площа земельних ділянок не відображена в даних державного земельного кадастру із-за відсутності належним чином оформлених правовстановлюючих документів на землю.

Отже,

якщо договори на оренду земельної ділянки укладені на термін до одного року та у разі використання сільськогосподарськими підприємствами земельних ділянок, правовстановлюючі документи яких проходять процедуру оформлення і ще не зареєстровані в базі даних структурних підрозділів Центру державного земельного кадастру, то для розрахунку ФСП площа земельних ділянок буде підтверджуватись відділами Держкомзему у районах.

Просимо довести зазначене до підпорядкованих органів державної податкової служби та платників фіксованого сільськогосподарського податку і спільно з відповідними органами земельних ресурсів забезпечити повноту обліку об’єкту оподаткування цим податком.

 

Заступник голови О. Любченко



коментар редакції

Площу використовуваних платниками ФСП земельних ділянок можуть підтверджувати
 виконкоми місцевих рад та райвідділи Держкомзему

У листі, що коментується, ДПАУ підтверджує позицію, викладену в листі від 09.04.2009 р. № 7487/7/15-0717, яким вона підтримала висновки листа Держкомзему від 20.03.2009 р. № 14-22-6/2725: у разі

використання сільськогосподарськими підприємствами земельних ділянок, правовстановлюючі документи яких проходять процедуру оформлення та ще не зареєстровані в базі даних структурних підрозділів Центру державного земельного кадастру, для розрахунку ФСП необхідно брати облікові дані про їх площу, надані відділами Держкомзему в районах. Після їх реєстрації — користуватися даними структурних підрозділів Центру державного земельного кадастру.

Можна помітити, що ця позиція ДПАУ, в якій вона, безумовно, переслідує свої цілі (уникнення втрат місцевих бюджетів, повнота обліку об’єктів обкладення ФСП), виходить за межі пп. 5 і 12 Положення про порядок справляння та обліку фіксованого сільськогосподарського податку, затвердженого постановою КМУ від 23.04.99 р. № 658 (далі — Положення № 658), де йдеться, зокрема, про подання

саме витягу із державного земельного кадастру про склад землі сільгоспугідь та їх грошову оцінку. Отже, ДПАУ дозволяє сільгосппідприємствам при дотриманні всіх інших обмежувальних умов стати платником ФСП не чекаючи завершення досить тривалої процедури впорядкування земельних відносин із внесенням даних до державного земельного кадастру.

Але цього разу вільнодумство ДПАУ з відступленням від вимог пп. 5 і 12 Положення № 658 викладеним не обмежилося. Як випливає з листа, що коментується, якщо

договір оренди земельної ділянки укладено на строк до одного року, площі земельних ділянок можуть підтверджуватися також відділами Держкомзему. А щодо земельних часток (паїв), що орендуються сільгосппідприємствами, підтвердити площі використовуваних земель можуть виконкоми сільських, селищних, міських рад , які зареєстрували договори оренди земельних часток (паїв).

Вважаємо доречним нагадати тут установлений п. 13 Положення № 658 порядок включення площ, що орендуються, до розрахунку ФСП, нюанси якого залежать від наявності чи відсутності в орендаря та орендодавця статусу платника ФСП. У разі, якщо платник ФСП здає сільгоспугіддя та/або землі водного фонду в оренду, орендована площа земельних ділянок не може включатися до розрахунку сплати ФСП орендаря, а враховується в

розрахунку ФСП орендодавця. Якщо платник ФСП орендує сільгоспугіддя та/або землі водного фонду в неплатника ФСП, орендована площа земельних ділянок включається до розрахунку ФСП орендаря.

 

Анатолій Бобро

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі