Теми статей
Обрати теми

Два лікарняних підряд: як розрахувати середню зарплату

Редакція ПБО
Лист від 02.11.2007 р. № 623/020/99-07

Два лікарняних підряд: як розрахувати середню зарплату

Лист Міністерства праці та соціальної політики України від 02.11.2007 р. № 623/020/99-07

(витяг)

 

У Департаменті політики державного соціального страхування Міністерства праці та соціальної політики розглянуто ваш лист щодо звернення <...> стосовно обчислення середньої заробітної плати для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням.

<...>

3. Відповідно до внесених постановою № 949 змін до пункту 6 Порядку* при визначенні розрахункового періоду перед настанням страхових випадків у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності не повинна застосовуватись норма абзацу другого цього пункту. Тобто,

якщо працівникові видано декілька листків непрацездатності, та між першим і другим листками не було робочих днів, а в заключному висновку першого листка непрацездатності зазначено, що працівник має стати до роботи (код — 1), наступний випадок захворювання вважається іншим страховим випадком і для обчислення середньої заробітної плати для розрахунку страхової виплати за другим листком непрацездатності береться новий розрахунковий період. Перші п’ять днів тимчасової непрацездатності за другим листком непрацездатності оплачуються за рахунок коштів роботодавця.

* Порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затверджений постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266. —

Прим. ред.

Якщо в заключному висновку першого листка непрацездатності зазначено, що працівник продовжує хворіти (код — 2), наступний листок непрацездатності вважається продовженням попереднього та оплачується за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — Фонд) і для обчислення середньої заробітної плати для розрахунку страхової виплати за другим листком непрацездатності береться той же розрахунковий період, як і для першого лікарняною листка

.

Приклад 3 до пункту 6 Порядку відноситься до розрахунку розміру виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності.

4. Розрахунковим періодом, за який обчислюється середня заробітна плата застрахованої особи для оплати листка непрацездатності, є

період роботи за останнім основним місцем роботи перед настанням страхового випадку, протягом якого застрахована особа працювала та сплачувала страхові внески або за неї сплачувались страхові внески. Таким періодом є останні 6 календарних місяців (з 1-го до 1-го числа), що передують місяцю, в якому настав страховий випадок.

Якщо застрахована особа працювала та сплачувала страхові внески або за неї сплачувалися страхові внески менш як 6 календарних місяців, середня заробітна плата обчислюється за фактично відпрацьовані календарні місяці (з першого до першого числа), в яких сплачено страхові внески.

Відповідно до абзацу другого частини першої статті 23 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням» (далі — Закон № 2240) страхувальники-роботодавці сплачують страхові внески до Фонду один раз на місяць у день, встановлений для одержання в установах банку коштів на оплату праці за відпрацьований період.

Таким чином, до розрахункового періоду включаються відпрацьовані працівником повні календарні місяці, за які в установленому законодавством порядку сплачено страхові внески.

Це ж стосується і суб’єктів підприємницької діяльності, які оплачують страхові внески у встановлені страховиком строки (ч. 2 ст. 23 Закону № 2240).

Усі виплати, з яких сплачено страхові внески під час обчислення середньої заробітної плати для розрахунку страхових виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням,

включаються в межах максимальної величини в тому місяці, в якому їх було нараховано.

 

Заступник директора департаменту політики
 державного соціального страхування
 О. Постоюк

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі