Теми статей
Обрати теми

Нараховані за місяць виплати перевищують максимальну величину

Редакція ПБО
Лист від 14.09.2006 р. № 600/020/99-06

Нараховані за місяць виплати перевищують максимальну величину

Лист Міністерства праці та соціальної політики України, Департаменту політики державного соціального страхування від 14.09.2006 р. № 600/020/99-06

 

Департаментом політики державного соціального страхування Мінпраці розглянуто ваші звернення, направлені на адресу Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності та Мінпраці відносно надання роз’яснень щодо розрахункового періоду для обчислення середньої заробітної плати для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності.

Середня заробітна плата для виплати допомоги у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності обчислюється відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.09.2001 р. № 1266, зі змінами, унесеними постановою Кабінету Міністрів України від 22.02.2006 р. № 193 (далі — Порядок).

Розрахунковим періодом, за який обчислюється середня заробітна плата застрахованої особи для оплати листка непрацездатності, є період роботи за останнім основним місцем роботи перед настанням страхового випадку, протягом якого застрахована особа працювала та сплачувала страхові внески або за неї сплачувалися страхові внески. Таким періодом є останні 6 календарних місяців (з 1 до 1 числа), що передують місяцю, в якому настав страховий випадок (пункт 4 Порядку).

Дні, протягом яких працівник не працював, але за ним зберігався середній заробіток, обчислений відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 08.02.95 № 100 (період перебування в усіх видах відпусток, виконання державних та громадських обов’язків у робочий час, час простою), не повинні включатися в розрахунковий період, а виплати (крім оплати відпусток) включаються до розрахунку в межах максимальної величини місячної заробітної плати.

Якщо застрахована особа весь місяць у розрахунковому періоді перебувала у відпустці (щорічній, додатковій, у зв’язку з навчанням, без збереження заробітної плати тощо) (пункт «а» вашого запитання), цей місяць не виключається з розрахункового періоду і при обчисленні середньої заробітної плати для нарахування страхових виплат до розрахунку включаються нараховані в цьому місяці премії та матеріальні допомоги, з яких сплачено страхові внески, у межах максимальної величини місячної заробітної плати.

Якщо застрахована особа перебувала у відпустці частину місяця в розрахунковому періоді (пункт «б» вашого запитання) і сума оплати праці (з урахуванням оплати відпустки) у неї менше максимальної величини (граничної суми) місячної заробітної плати (з 01.04.2006 р. — 4960 гривень), при обчисленні середньої заробітної плати для нарахування страхових виплат до розрахунку включаються виплати за відпрацьовані дні.

Якщо ця сума перевищує граничну суму місячної заробітної плати, необхідно зробити пропорційний розподіл заробітної плати, з якої сплачено страхові внески.

Місяці розрахункового періоду, в яких застрахована особа не працювала з першого до першого числа місяця з поважних причин (тимчасова непрацездатність, відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами, відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та шестирічного віку за медичним висновком), виключаються з розрахункового періоду (абзац 3 пункту 4 Порядку).

Слід зауважити, що середньоденна (середньогодинна) заробітна плата не може перевищувати максимальну суму (граничну величину) заробітної плати (доходу) та оподатковуваного доходу (прибутку), з яких сплачуються страхові внески, у розрахунку на один день (годину), що обчислюється шляхом ділення встановленого її розміру в останньому місяці розрахункового періоду на норму робочого часу цього місяця (пункт 14 Порядку).

 

Директор Т. Антоненко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі