Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. У ході будівництва використано ТМЦ, раніше придбані для інших цілей

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

У ході будівництва використано ТМЦ, раніше придбані для інших цілей

 

На балансі підприємства обліковуються будівельні матеріали, придбані три роки тому з метою продажу. Наразі підприємство господарським способом будує власну виробничу базу та прийняло рішення використати з цією метою зазначені будівельні матеріали. Чи потрібно на вартість використаних будматеріалів здійснювати коригування раніше відображених валових витрат? Як це коригування відобразити в декларації з податку на прибуток?

(м. Одеса)

 

Почнемо з того, що за правилом, установленим

п.п. 5.2.1 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР (далі — Закон про податок на прибуток), витрати на придбання будь-яких запасів з метою використання їх у господарській діяльності підприємства включаються до складу валових витрат.

У ситуації, що розглядається, вартість будівельних матеріалів (тобто товарів), призначених первісно для продажу, але використаних у подальшому для будівництва власної виробничої будівлі, цілком правомірно було віднесено підприємством у момент придбання до складу валових витрат та відображено в рядку 04.1 декларації з податку на прибуток.

Оскільки товар не було продано, його вартість протягом трьох років брала участь у перерахунку балансової вартості запасів за

п. 5.9 Закону про податок на прибуток на кінець звітного періоду.

Відповідно суму «вхідного» ПДВ було враховано підприємством у складі податкового кредиту.

При використанні будматеріалів, що значаться як товари, для будівництва власної виробничої будівлі слід мати на увазі таке. Згідно з

п.п. 8.4.2 Закону про податок на прибуток при самостійному спорудженні основних фондів для власних виробничих потреб уся сума понесених витрат, пов’язаних з таким спорудженням та введенням в експлуатацію, відноситься платником податків на збільшення балансової вартості відповідної групи основних фондів.

Оскільки будівлі, споруди та їх структурні компоненти належать до основних фондів групи 1 (див.

п.п. 8.2.2 Закону про податок на прибуток), суму всіх витрат на самостійне спорудження виробничої будівлі, уключаючи вартість матеріалів, комплектуючих виробів, напівфабрикатів та витрати на виплату заробітної плати працівникам, зайнятим таким спорудженням, у ситуації, що розглядається, має бути віднесено на збільшення її балансової вартості як окремого об’єкта основних фондів групи 1 на початок кварталу, наступного за кварталом уведення об’єкта в експлуатацію. Такі витрати амортизуватимуться з наступного кварталу після введення об’єкта в експлуатацію за нормою 2 % у розрахунку на податковий квартал.

Тому вартість використаних при будівництві ТМЦ слід на підставі

п. 5.9 Закону про податок на прибуток виключити зі складу валових витрат, а саме: відобразити її у графі 4 «Запаси, використані не в господарській діяльності» таблиці 1 додатка К1/1 до декларації з податку на прибуток. Отже, відбудеться зменшення балансової вартості запасів на кінець звітного періоду без збільшення валових витрат. Аналогічний підхід до податкового обліку ТМЦ, придбаних для використання в господарській діяльності та витрачених для виготовлення об’єктів основних фондів, продемонструвала ДПАУ в листі від 29.01.2007 р. № 1564/7/15-0217 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 11).

При цьому змін стану розрахунків з бюджетом з ПДВ

не відбувається, оскільки призначення матеріальних цінностей, по суті, не змінюється — вони використовуються в госпдіяльності платника податків.

У

бухгалтерському обліку витрати на будівництво об’єктів основних засобів від початку і до завершення будівельних робіт та введення об’єктів в експлуатацію згідно з п. 48 Методичних рекомендацій з бухгалтерського обліку основних засобів, затверджених наказом Мінфіну від 30.09.2003 р. № 561 визнаються незавершеними капітальними інвестиціями (незавершеним будівництвом).

При господарському способі облік витрат ведеться підприємством на

рахунку 15 «Капітальні інвестиції» у кореспонденції з рахунками обліку виробничих запасів, послуг допоміжних виробництв, зносу основних засобів та розрахунків з кредиторами (із заробітної плати, відрахувань на соціальні заходи, за послуги машин та механізмів тощо).

Покажемо на умовному прикладі порядок переведення товару в матеріали, що використовуються для спорудження об’єкта основних фондів.

Приклад.

У червні 2006 року фірма «Схід» придбала товар (будівельні матеріали) на суму 48000 грн. (без ПДВ — 40000 грн.; ПДВ 20 % — 8000 грн.) з метою продажу. Вартість товару без ПДВ уключено до складу валових витрат (за першою подією) та брала участь у перерахунку за п. 5.9 Закону про податок на прибуток.

У жовтні 2009 року товари (будматеріали) на суму 30000 грн. (без урахування ПДВ) було використано для будівництва власної виробничої будівлі.

У податковому та бухгалтерському обліку підприємства ці операції відображаються такими записами:

 

Облік використання при спорудженні
основних фондів ТМЦ, раніше придбаних для продажу

№ з/п

Зміст господарської операції

Сума,грн.

Бухгалтерський облік

Податковий облік

Дт

Кт

ВД

ВВ

1

2

3

4

5

6

7

Червень 2006 року

1

Перераховано постачальнику передоплату за товари

48000

371

311

40000

2

Відображено суму податкового кредиту з ПДВ у складі передоплати за товари

8000

641/ ПДВ

644

3

Отримано від постачальника товари

40000

281

631

— *

* Вартість товарів бере участь у перерахунку за п. 5.9 Закону про податок на прибуток.

4

Списано раніше відображену суму податкового кредиту з ПДВ

8000

644

631

5

Здійснено залік передоплати

48000

631

371

Жовтень 2009 року

6

Передано зі складу будматеріали для спорудження виробничої будівлі (товари переведено до розряду будівельних матеріалів)

30000

205

281

7

Списано будівельні матеріали для спорудження виробничої будівлі

30000

152

205

-30000*

* Відкориговано валові витрати шляхом відображення вартості товарів, використаних для спорудження об’єкта основних фондів, у графі 4 таблиці 1 додатка К1/1 до декларації з податку на прибуток. Вартість використаних будівельних матеріалів, раніше придбаних для продажу, у сумі 30000 грн. збільшить балансову вартість основних фондів групи 1 на початок розрахункового кварталу, наступного за кварталом уведення об’єкта в експлуатацію, і з цього ж моменту почне амортизуватися.

 

Наталя Білова, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі