Теми статей
Обрати теми

Деякі питання застосування законодавства про працю фізичною особою, яка використовує найману працю

Редакція ПБО
Постанова від 29.10.2009 р. № 1168

Кабінет Міністрів України

 

Деякі питання застосування законодавства про працю фізичною особою, яка використовує найману працю

Постанова від 29 жовтня 2009 р. № 1168

 

Кабінет Міністрів України

постановляє:

1. Установити, що форма трудового договору між працівником і фізичною особою, яка використовує найману працю (далі — фізична особа), затверджується Міністерством праці та соціальної політики.

2.

Для реєстрації трудового договору фізична особа подає у тижневий строк з моменту фактичного допущення працівника до роботи державній службі зайнятості за місцем свого проживання підписаний сторонами трудовий договір у трьох примірниках, свідоцтво про державну реєстрацію фізичної особи — підприємця, довідку відповідної державної податкової інспекції про присвоєння ідентифікаційного номера, копію такої довідки, виданої працівникові, його трудову книжку та пред’являє паспорт. Підпис у трудовому договорі працівника, який не був присутній під час його реєстрації, посвідчується нотаріально.

3. Відповідальна особа державної служби зайнятості реєструє в день подання фізичною особою документів, передбачених пунктом 2 цієї постанови, трудовий договір у книзі реєстрації трудових договорів, форма якої затверджується Міністерством праці та соціальної політики, після чого два примірники такого договору з відміткою про реєстрацію повертаються фізичній особі.

Фізична особа зобов’язана вручити під розписку працівникові один примірник зареєстрованого трудового договору

протягом трьох робочих днів з дня його надходження, про що робиться відповідний запис у книзі реєстрації, а також повернути трудову книжку із записом про прийняття на роботу.

4.

У разі розірвання трудового договору за ініціативою фізичної особи у випадках, визначених Кодексом законів про працю України, така особа зобов’язана письмово повідомити про свій намір працівникові та у визначені строки провести передбачений законодавством розрахунок.

5.

Зняття державною службою зайнятості з реєстрації трудового договору у випадках, передбачених пунктом 4 цієї постанови, проводиться за умови подання фізичною особою:

примірника трудового договору;

заяви про зняття трудового договору з реєстрації із зазначенням дати звільнення з роботи працівника та підстав розірвання зазначеного договору;

копій документів, що підтверджують:

— надсилання працівникові повідомлення про намір розірвати з ним трудовий договір (рекомендованим листом з повідомленням про вручення). У разі коли вручити поштове відправлення неможливо, подаються копії підтвердних документів;

— проведення передбаченого законодавством розрахунку з працівником або копію платіжної відомості із зазначенням суми депонованої заробітної плати.

6. Державна служба зайнятості протягом трьох робочих днів з дня надходження зазначених у пункті 5 цієї постанови документів знімає трудовий договір з реєстрації, про що робить відповідний запис у книзі реєстрації трудових договорів та повідомляє працівникові.

7.

За зверненням працівника, який не був присутній під час зняття трудового договору з реєстрації, посадова особа центру зайнятості протягом трьох робочих днів з дня такого звернення робить відповідну відмітку у виданому йому примірнику трудового договору та засвідчує у трудовій книжці запис про звільнення з роботи, внесений фізичною особою.

8. У разі коли документи, що подаються для реєстрації чи зняття з реєстрації трудового договору, не відповідають вимогам цієї постанови, органи державної служби зайнятості повертають їх без вчинення будь-яких дій із зазначенням причини.

9.

Працівник має право оскаржити рішення фізичної особи щодо його звільнення з роботи у порядку, встановленому законодавством.

10. Міністерству праці та соціальної політики привести в місячний строк власні нормативно-правові акти у відповідність з цією постановою.

 

Прем’єр-міністр України Ю. Тимошенко



коментар редакції

Трудовий договір між працівником та фізособою-підприємцем:
 уточнення порядку реєстрації та зняття з неї

Постанова, що коментується, вирішує дві проблеми, які давно існують на практиці:

1. Передбачає

можливість реєстрації трудового договору між фізособою-підприємцем та працівником без особистої присутності останнього, але за умови нотаріального посвідчення його підпису в договорі.

2.

Установлює спеціальний порядок, що дозволяє зняти трудовий договір між фізичною особою, яка використовує найману працю, та її працівником з реєстрації в державній службі зайнятості у випадках, коли трудовий договір розривається з ініціативи фізособи-роботодавця, але працівник не з’являється до центру зайнятості.

На цьому питанні необхідно зупинитися докладніше. Усі роки дії Порядку реєстрації трудового договору між працівником та фізичною особою, затвердженого наказом Мінпраці від 08.06.2001 р. № 260, фізособи-роботодавці, більшість з яких складають фізичні особи — підприємці, у разі порушення працівником трудової дисципліни

змушені були звертатися до суду. Без відповідного судового рішення центри зайнятості відмовлялися знімати трудовий договір з реєстрації. Це було зумовлено тим, що чинний Порядок указує на необхідність участі в процедурі зняття договору з реєстрації обох його сторін — і роботодавця, і працівника (див., наприклад, постанови Харківського апеляційного адміністративного суду від 14.01.2008 р. у справі № 22-а-30\08, Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду від 14.05.2009 р. у справі № 2а-119/08/0440). Якщо працівник не з’являється до центру зайнятості добровільно, ця вимога не виконується, що паралізує весь існуючий механізм.

Водночас слід зауважити, що і до внесення змін, передбачених постановою, що коментується, у судовій практиці були рішення, в яких суди визнавали відмову центрів зайнятості зняти з реєстрації трудовий договір, розірваний з ініціативи фізособи-роботодавця, без присутності працівника неправомірною. Для цього роботодавцю необхідно було надати суду докази того, що працівником був допущений дисциплінарний проступок, і при його звільненні було дотримано всі законодавчі вимоги (див. ухвалу Львівського апеляційного адміністративного суду від 09.09.2008 р. у справі № 22-а-8173/08).

У частині, що стосується порядку реєстрації трудових договорів, жодних істотних змін постанова, що коментується, не передбачає. Як і раніше, подати трудовий договір на реєстрацію до центру зайнятості за місцем свого проживання фізособа-роботодавець має протягом тижня з дня фактичного допуску працівника до роботи. Не змінився і перелік документів, що подаються для реєстрації трудового договору. Але є і деякі нововведення. Зокрема,

передбачено строк, протягом якого фізособа-роботодавець має вручити копію трудового договору працівнику. Він становить 3 робочі дні з дня отримання договору з центру зайнятості з відміткою про його реєстрацію. Порушення цього строку, як і тижневого строку, протягом якого договір має бути подано на реєстрацію, може бути кваліфіковано як порушення вимог законодавства про працю та спричинить відповідальність відповідно до ч. 1 ст. 41 Кодексу про адміністративні правопорушення у вигляді штрафу від 30 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто від 510 до 1700 грн. (див., наприклад, постанову Апеляційного суду Чернігівської області від 29.05.2008 р. у справі № 33-286).

Наступний крок — приведення форми трудового договору між працівником та фізичною особою у відповідність до постанови, що коментується. Це завдання покладено на Мінпраці. Проте для сторін трудових договорів, які вже укладено та зареєстровано на сьогодні, передбачені постановою, що коментується, приписи будуть обов’язковими з моменту набуття нею чинності, тобто з дня

опублікування. Зокрема, розірвання трудового договору з ініціативи фізособи-роботодавця повинно буде проходити з урахуванням нововведень, запропонованих цією постановою. Це означає, що служби зайнятості, за умови надання роботодавцем названих у постанові документів та дотримання порядку звільнення працівника, зобов’язані будуть зняти трудовий договір з реєстрації незалежно від того, чи присутній при цьому працівник.

 

Олена Уварова

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі