Теми статей
Обрати теми

Щодо оподаткування операцій з поставки туристичного продукту, туристичних послуг

Редакція ПБО
Лист від 08.10.2009 р. № 22113/7/16-1517-26

Щодо оподаткування операцій з поставки туристичного продукту, туристичних послуг

Лист Державної податкової адміністрації України від 08.10.2009 р. № 22113/7/16-1517-26

 

Державна податкова адміністрація України розглянула лист Європейської Бізнес Асоціації від 25.08.2009 № 741/2009/АС щодо оподаткування податком на додану вартість операцій з поставки туристичних послуг і в доповнення до листа ДПА України від 27.08.2008 № 17314/7/16-1517, що був надісланий на адреси ДПА в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві і Севастополі, та лист від 21.04.2009 № 3654/6/16-1515-26, що був надісланий на адресу Європейської Бізнес Асоціації на запит від 17.03.2009 № 248/2009/АС повідомляє.

Відповідно до статті 8 Закону України «Про податок на додану вартість» порядок оподаткування податком на додану вартість діяльності туристичних операторів залежить від місця надання туристичних послуг.

Оподаткування операцій з поставки туристичного продукту, туристичних послуг з місцем їх надання на митній

території України здійснюється на загальних підставах згідно з Законом (базою оподаткування є повна вартість поставлених туристичних продуктів, туристичних послуг) та з виникненням права на податковий кредит з податку на додану вартість.

При поставці туристичного продукту, туристичних послуг з місцем їх безпосереднього надання

за межами митної території України базою оподаткування для такого туристичного оператора є винагорода, а саме різниця між вартістю поставлених ним туристичного продукту, туристичних послуг та вартістю витрат, понесених таким туристичним оператором внаслідок придбання (створення) такого туристичного продукту, туристичних послуг.

При цьому вартість витрат, понесених

туроператором, визначається як сукупність витрат, понесених ним у зв’язку із замовленням фізичними або юридичними особами, що передбачені відповідними угодами, укладеними згідно з чинним законодавством (при цьому суми податку на додану вартість у разі їх наявності участі у формуванні податкового кредиту не приймають).

У випадку, коли туроператор одержує

передоплату за ще не сформований турпродукт, датою збільшення податкових зобов’язань з ПДВ відповідно до підпункту 7.3.1 пункту 7.3 статті 7 Закону буде перша подія — надходження коштів. При цьому податкові зобов’язання нараховуються виходячи із розрахункового розміру винагороди, а вже потім, коли турпродукт буде сформовано і можна буде точно визначити суму понесених витрат, необхідно провести відповідний перерахунок податкових зобов’язань. Таке коригування потрібно відобразити в рядку 8.4 розділу I декларації з ПДВ і в додатку 1 до декларації «Розрахунок коригування сум ПДВ до податкової декларації з податку на додану вартість».

У випадку, якщо туроператор здійснює поставку туристичного продукту, туристичних послуг з місцем їх надання

як на митній території України, так і за межами митної території України, платник податку — туроператор повинен вести окремий облік як операцій з поставки, так і операцій з понесених витрат залежно від порядку оподаткування:

операцій з поставки туристичного продукту, туристичних послуг, місце надання яких знаходиться на митній території України;

операцій з поставки туристичного продукту, туристичних послуг, місце надання яких знаходиться поза межами митної території України;

придбання товарів (послуг) для використання у формуванні туристичного продукту, який поставляється на митній території України;

придбання товарів (послуг) для використання у формуванні туристичного продукту, який поставляється за межами митної території України.

У випадку залучення туристичним оператором туристичних агентів, агентська винагорода туристичних агентів включається до витрат, понесених туроператором внаслідок придбання (створення) туристичного продукту, туристичних послуг із відповідним розмежуванням:

для туристичного продукту, що поставляється на митній території України;

для туристичного продукту, що поставляється поза межами митної території України.

Одночасно повідомляємо, що ставка оподаткування у розмірі 20 % застосовується як до повної вартості туристичного продукту (при наданні туристичного продукту на митній території України), як до винагороди (при наданні туристичного продукту поза межами митної території України), так і до агентської винагороди (у випадку залучення туристичним оператором туристичних агентів).

 

Заступник голови О. Любченко



коментар редакції

ПДВ у туроператора: облік при передоплаті та витрати за агентською винагородою

Лист, що коментується, вартий уваги, щонайменше, через два моменти.

1.

Визначення податкових зобов’язань туроператора при авансовій оплаті.

Відомо, що при поставці туроператором турпродукту (турпослуг) з місцем їх безпосереднього надання за межами митної території України базою оподаткування є

винагорода такого туроператора, тобто різниця між вартістю поставки та вартістю витрат, понесених у результаті придбання (створення) такого турпродукту (турпослуг).

Спеціальних правил визначення

моменту виникнення податкових зобов’язань Закон про ПДВ не містить. Але в момент отримання передоплати достовірно заздалегідь визначити суму витрат за турпродуктом часто неможливо, адже витрати на придбання турпродукту може бути ще не понесено (і навіть не нараховано), може бути навіть не укладено договори на придбання турпослуг.

Тому туроператор при отриманні передоплати за турпродукт (виїзний туризм) знаходиться між двох вогнів. З одного боку, настає дата збільшення податкових зобов’язань, а з іншого, відсутня

база оподаткування.

ДПАУ роз’яснила, як діяти в цій ситуації. І слід зауважити — роз’яснила дуже ліберально та несподівано (цей підхід не відповідає логіці, якої ДПАУ дотримується при імпорті послуг з передоплатою). Вона допускає можливість збільшення податкових зобов’язань у момент отримання передоплати не на всю її суму, а виходячи з «

розрахункового розміру винагороди» (мабуть, її розмір слід підтвердити внутрішніми документами та розрахунками), з подальшим коригуванням (перерахунком) податкових зобов’язань виходячи з фактичного значення винагороди. Упевнені, туроператори із задоволенням скористаються наданим роз’ясненням.

2.

Винагорода турагенту включається до витрат туроператора.

ДПАУ стверджує, що для цілей визначення бази обкладення ПДВ при залученні туроператором турагентів,

агентська винагорода турагентів включається до витрат, понесених туроператором у результаті придбання (створення) турпродукту, турпослуг з відповідним розмежуванням.

Признаємося, висновок досить спірний. Річ у тім, що винагорода турагента пов’язана не з придбанням або створенням турпродукту, а з його продажем. Тому не суперечитиме законодавству інший порядок обліку такої винагороди. Суму винагороди цілком можна віднести до інших витрат,

не пов’язаних з формуванням турпродукту. Якщо туроператор дослухається до позиції ДПАУ, то суми ПДВ у складі винагороди (щодо виїзного туризму) турагента, зрозуміло, не можна буде включати до складу податкового кредиту.

 

Дмитро Винокуров

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі