Теми статей
Обрати теми

Протигрипозна вакцинація працівників: бухгалтерські та податкові наслідки

Редакція ПБО
Стаття

Протигрипозна вакцинація працівників: бухгалтерські та податкові наслідки

 

Щорічно з приходом зими населення України потерпає від епідемії грипу та ГРВІ, і цей рік не став виключенням. Новий тип грипу А/H1N1 змусив уряд вжити кардинальних заходів щодо запобігання його поширенню та ввести трьохтижневий карантин.

Одним із заходів запобігання епідемії грипу та ГРВІ є профілактичні щеплення.

У цій статті розглянемо податкові наслідки для підприємств та їх працівників у випадку, коли підприємства профінансують проведення профілактичних щеплень.

Ольга ХАМАЙДЮК, консультант газети «Податки та бухгалтерський облік»

 

Документи статті

Закон № 1645

— Закон України «Про захист населення від інфекційних хвороб» від 06.04.2000 р. № 1645-III.

Закон № 4004

— Закон України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» від 24.02.94 р. № 4004-ХII.

Закон про податок на прибуток

— Закон України «Про оподаткування прибутку підприємств» від 28.12.94 р. № 334/94-ВР.

Наказ № 48

— наказ Міністерства охорони здоров’я України «Про порядок проведення профілактичних щеплень в Україні та контроль якості й обігу медичних імунобіологічних препаратів» від 03.02.2006 р. № 48.

Перелік № 994

— Перелік доходів та засобів з охорони праці, витрати на здійснення та придбання яких включаються до валових витрат, затверджений постановою КМУ від 27.06.2003 р. № 994.

Календар щеплень

— Календар профілактичних щеплень в Україні, затверджений наказом Міністерства охорони здоров’я України від 03.02.2006 р. № 48.

Постанова № 12

— постанова МОЗ України, Державної санітарно-епідеміологічної служби України, Головного лікаря України «Про впровадження додаткових протиепідемічних заходів щодо запобігання виникненню серед населення захворювання на грип А/H1N1» від 05.05.2009 р. № 12.

Постанова № 22

— постанова МОЗ України, Державної санітарно-епідеміологічної служби України, Головного лікаря України «Про забезпечення заходів щодо профілактики грипу та ГРВI в епідсезон 2009 — 2010 рр., попередження заносу та розповсюдження пташиного A(H5N1) та пандемічного A(H1N1) грипу в Україні» від 22.10.2009 р. № 22.

Постанова № 1152

— постанова КМУ «Про запобігання поширенню грипу типу А/H1N1 (Каліфорнія) /04/09 і гострих респіраторних захворювань серед населення» від 30.10.2009 р. № 1152.

 

Згідно з чинним законодавством щеплення розподіляються на обов’язкове та необов’язкове (добровільне).

Згідно зі

ст. 27 Закону № 4004 та ст. 12 Закону № 1645 обов’язковими є профілактичні щеплення проти таких інфекційних хвороб, як дифтерія, туберкульоз, поліомієліт, кашлюк, правець та кір.

Для запобігання поширенню інших інфекційних захворювань обов’язковим профілактичним щепленням підлягають окремі категорії працівників у зв’язку з особливостями виробництва або виконуваної ними роботи. Групи населення та категорії працівників, які підлягають обов’язковим профілактичним щепленням, визначаються Міністерством охорони здоров’я України. Зокрема, на сьогодні чинним є

наказ № 48, яким затверджено Календар профілактичних щеплень, розроблений на виконання Закону № 4004 та Закону № 1645, яким визначено порядок проведення профілактичних щеплень та терміни їх виконання.

Згідно зі

ст. 1 Закону № 1645 календар профілактичних щеплень — це нормативно-правовий акт спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з питань охорони здоров’я, яким встановлюються перелік обов’язкових профілактичних щеплень та оптимальні строки їх проведення.

Згідно з

розділом 3 Календаря щеплень щеплення проти грипу включено до переліку щеплень, які проводяться на ендемічних та ензоотичних територіях та за епідемічними показаннями, за визначеними групами медичного ризику, групами епідемічного ризику і високої можливості захворювання грипом, до яких, зокрема, відноситься персонал підприємств, установ, організацій (з метою запобігання спалахам).

Обов’язковість щеплень проти грипу на

ендемічних і ензоотичних територіях виконати неможливо, оскільки згідно з примітками до розділу 3 Календаря щеплень, перелік ендемічних і ензоотичних територій визначається Міністерством охорони здоров’я України, однак, на сьогодні такий перелік відсутній.

До

груп епідемічного ризику, щодо яких розділом 3 Календаря щеплень установлена обов’язковість профілактичних щеплень проти грипу, відносяться:

1. Діти дошкільного віку, школярі, підлітки, студенти середніх та вищих навчальних закладів.

2. Персонал медичних закладів.

3. Персонал дошкільних, середніх та інших навчальних закладів, інтернатів, будинків дитини та осіб похилого віку тощо.

4. Працівники сфери послуг, торгівлі, транспорту, військовослужбовці, а також особи, які перебувають у контакті з великою кількістю людей.

5. Персонал підприємств, установ, організацій (з метою запобігання спалахам).

Згідно з

абзацом третім ст. 12 Закону № 1645 обов’язкова вакцинація за епідемічними показниками можлива в разі загрози виникнення особливо небезпечної інфекційної хвороби або масового поширення небезпечної інфекційної хвороби на відповідних територіях та об’єктах.

Рішення про проведення обов’язкових профілактичних щеплень за епідемічними показаннями на відповідних територіях та об’єктах приймають головний державний санітарний лікар України

, головний державний санітарний лікар Автономної Республіки Крим, головні державні санітарні лікарі областей, міст Києва та Севастополя, головні державні санітарні лікарі спеціально уповноважених центральних органів виконавчої влади з питань оборони, внутрішніх справ, виконання покарань, охорони державного кордону, Служби безпеки України.

Разом з тим,

розділ 4 Календаря щеплень наводить перелік категорій осіб, яким профілактичні щеплення (у тому числі проти грипу) є не обов’язковими, а є рекомендованими. До них відносяться:

1.

Військовослужбовці, будівельники, працівники Державної автомобільної інспекції Міністерства внутрішніх справ тощо.

2. Особи, які доглядають хворих на грип вдома.

3. Діти дошкільних закладів та школярі.

4.

Трудові колективи підприємств, установ, організацій.

5. Жінки, які, імовірно, будуть перебувати у 2-му чи 3-му триместрі вагітності під час епідемії гриппу.

В інших випадках вакцинація працівників буде лише добровільним рішенням роботодавця та вважатиметься не обов’язковою.

Отже, згідно з

розділом 4 Календаря щеплень вакцинація працівників проти грипу є рекомендованим заходом для підприємства. Однак, ураховуючи наявність таких офіційних «протигрипозних» нормативно-правових актів, як: постанова № 12, постанова № 22 та постанова № 1152 протигрипозну вакцинацію персоналу підприємств, установ, організацій у поточному році можна вважати обов’язковою.

Наявність цих офіційних рішень є виконанням умови

ст. 12 Закону № 1645 про те, що обов’язкова вакцинація за епідемічними показниками можлива в разі загрози масового поширення небезпечної інфекційної хвороби на відповідних територіях та об’єктах, за умови наявності відповідного рішення офіційних органів. Крім того, у п. 3 постанови № 1152 чітко сказано, що всі підприємства, установи організації незалежно від форм власності повинні в обов’язковому порядку виконувати вимоги Міністерства охорони здоров’я щодо організації профілактики та боротьби з поширення пандемічного грипу;

у п. 2.1 постанови № 22 сказано, що керівники підприємств, установ та організацій незалежно від форм власності зобов’язані забезпечити закупівлю протигрипозних вакцин для своєчасного проведення профілактичних щеплень та інших заходів неспецифічної профілактики грипу та ГРВІ.

Звісно, робити профілактичні щеплення проти грипу потрібно заздалегідь, не чекаючи епідемії і в цьому випадку підприємства, які так зробили, «ризикували», адже доки в країні не було офіційно оголошено епідемію, віднесення таких витрат до валових було б під сумнівом. Однак, ураховуючи наявність «попереджувальної»

постанови № 12, а саме її п. 4, яких зобов’язує всі підприємства, установи та організації незалежно від форм власності та підпорядкування підготуватись до епідемії та посилити протиепідемічний режим, одним зі способів якого і є профілактичні щеплення, цей документ також може бути підставою для визнання заздалегідь проведених профілактичних щеплень проти грипу та ГРВІ — обов’язковими.

 

Податок на прибуток

Відповідь на питання, чи відносити вартість вакцинації до валових витрат, залежить від того, є така вакцинація обов’язковою чи ні. Якщо профілактичні щеплення є обов’язковими, їм місце у валових витратах (як ми встановили, саме такими є цього року профілактичні щеплення від грипу та ГРВІ), якщо необов’язковими — до валових витрат уключати їх не радимо.

Хоча позиція ДПАУ категорична: вони проти того, щоб підприємства відносили будь-які витрати на вакцинацію працівників до валових. Причина — такі витрати кваліфікуються для підприємства як витрати на охорону праці, а в

Переліку № 994 їх немає. Така думка податківців офіційно підтверджена в листах ДПАУ від 16.02.2004 р. № 2444/7/15-1117, від 15.02.2008 р. № 2434/с/15-0314.

Однак, є ще один лист в якому є ще одна думка ДПАУ — кардинально протилежна викладеній у вказаних вище листах. Це

лист ДПАУ від 04.10.2005 р. № 19709/7/15-1117. Процитуємо: «... Враховуючи, що щеплення проти грипу відноситься до обов’язкового профілактичного щеплення як проти інших відповідних інфекційних хвороб, а також те, що ці заходи відносяться до підготовки, організації, ведення господарської діяльності, вартість щеплення проти грипу працівників... відноситься на валові витрати.». Варто відзначити, що це є досить слушна думка, до якої варто дослухатися підприємству. Адже необов’язково дивитися на витрати на вакцинацію працівників як на захід з охорони праці. Можливо, саме тому його й не було включено до Переліку № 994. Адже контекст Переліку № 994 направлений перш за все на заходи з охорони праці працівників, які зайняті на роботах, що передбачають небезпеку саме технічного характеру, яка властива конкретним умовам праці. У свою чергу, такі інфекційні захворювання, як грип та ГРВІ, мають скоріше соціальний характер.

Як бачимо, є підстави для того, щоб враховувати у валових витратах вартість проведених щеплень для працівників підприємств на підставі

п.п. 5.2.1 Закону про податок на прибуток.

Однак, на жаль, на сьогодні ще немає позитивної думки податківців з цього приводу, тому обережним платникам податку є сенс поки що утриматися від збільшення валових витрат.

 

Податок з доходів фізосіб та соцвнески

Думка податківців щодо сум

обов’язкової вакцинації викладена в листах ДПАУ від 30.01.2003 р. № 725/6/17-0516 та від 30.01.2003 р. № 1608/7/17-0517 така: «Враховуючи, що щеплення проти грипу відноситься до обов’язкового профілактичного щеплення як проти інших відповідних інфекційних захворювань за визначеними в Календарі групах ризику і високої можливості захворювання грипом, суми, витрачені підприємствами на проведення щеплень проти грипу за своїх працівників, не будуть включатися з метою обкладання прибутковим податком з громадян в отриманий ними сукупний оподатковуваний дохід». І хоча в цих листах мова йде про прибутковий податок, який існував до кінця 2003 року, з уведенням у 2004 році податку з доходів фізичних осіб ці листи не були відкликані ДПАУ, а тому залишаються чинними дотепер і щодо ПДФО, який є правонаступником прибуткового податку. Тому враховуючи те, що цьогорічні щеплення проти грипу та ГРВІ є обов’язковими, їх вартість для працівників оподатковуватися ПДФО не буде.

Оскільки вартість вакцинації не є доходом працівника, то нараховувати та утримувати соцвнески до Пенсійного фонду, Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, Фонду соціального страхування від безробіття та Фонду соціального страхування від нещасних випадків — не потрібно.

 

Бухгалтерський облік

У бухгалтерському обліку витрати на обов’язкову вакцинацію будуть обліковуватися згідно з

П(С)БО 16 «Витрати» та відображатися на рахунках бухобліку 23, 91, 92, 93, 94 залежно від того, в якому підрозділі підприємства працює працівник, якому зроблене таке щеплення. Якщо вакцинація була необов’язковою — тоді можна застосувати рахунок 949 «Інші витрати операційної діяльності».

Приклад.

Підприємство здійснило в лікувальній установі вакцинацію працівників проти грипу та ГРВІ, загальна вартість якої склала 2500 грн. (без ПДВ). Ураховуючи те, що в обставинах, які склалися, вакцинація проти грипу та ГРВІ є обов’язковою підприємство віднесло її до валових витрат. З цієї ж причини її вартість оподатковуватися ПДФО не буде.

 

№ з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума,грн.

Податковий облік

Дт

Кт

ВД

ВВ

1

Перераховано медичному закладу передоплату за вакцинацію працівників

371

311

2500

2

Здійснено вакцинацію працівників (складено акт виконаних робіт)

23, 91, 92, 93, 94

631

2500

3

Проведено залік заборгованостей

631

371

2500

 

На закінчення висловимо надію, що в ситуації, яка склалася, податківці займуть лояльну для платників податків позицію щодо валововитратності понесених у зв’язку з вакцинацією працівників витрат.

І, звичайно, ж побажаємо всім не хворіти.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі