Теми статей
Обрати теми

Щодо незаконності наказу ДПАУ від 18.08.2005 р. № 350

Редакція ПБО
Лист від 20.07.2009 р. № 1286-09-24

Щодо незаконності наказу ДПАУ від 18.08.2005 р. № 350

Лист Міністерства юстиції України від 20.07.2009 р. № 1286-09-24

У зв’язку із надходженням звернення народного депутата України Мін’юст переглянув наказ ДПАУ від 18.08.2005 р. № 350 «Про затвердження Методичних рекомендацій щодо взаємодії між підрозділами органів ДПС України при організації та проведенні перевірок достовірності нарахування бюджетного відшкодування ПДВ» щодо невідповідності його законодавству України та повідомляє таке.

Відповідно до ст. 1 Указу Президента України від 03.10.92 р. № 493 «Про державну реєстрацію нормативно-правових актів міністерств та інших органів виконавчої влади» держреєстрації підлягають нормативно-правові акти, які видаються міністерствами, іншими органами виконавчої влади і які зачіпають права, свободи й законні інтереси громадян або мають міжвідомчий характер.

Згідно з п. 1.4 розділу 1 Порядку подання нормативно-правових актів на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України та проведення їх державної реєстрації, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 12.04.2005 р. № 34/5, зареєстрованого 12.04.2005 р. за № 381/10661, нормативно-правовим актом є офіційний письмовий документ, прийнятий уповноваженим на це суб’єктом нормотворення у визначеній законодавством формі та за встановленою законодавством процедурою, спрямований на регулювання суспільних відносин, що містить норми права, має неперсоніфікований характер і розрахований на неодноразове застосування.

Методичні рекомендації

за своєю правовою природою не є нормативно-правовим актом, оскільки носять рекомендаційний, а не обов’язковий характер, і відповідно до п.п. «е» п. 5 Положення про державну реєстрацію нормативно-правових актів міністерств, інших органів виконавчої влади, затвердженого постановою КМУ від 28.12.92 р. № 731, на держреєстрацію не подаються.

Разом з цим

за результатами проведеної правової експертизи Методичних рекомендацій щодо взаємодії між підрозділами органів ДПС України при організації та проведенні перевірок достовірності нарахування бюджетного відшкодування ПДВ, затверджених наказом ДПАУ від 18.08.2005 р. № 350 (далі — Методичні рекомендації), встановлено, що вони містять нові правові норми, що зачіпають права, свободи й законні інтереси платників ПДВ та, відповідно, підлягають держреєстрації в установленому законодавством порядку.

Проте вони не зареєстровані

у Мін’юсті та не набирали чинності в установленому законодавством порядку.

Зокрема,

п. 3.11 розділу 3 Методичних рекомендацій Державної податкової адміністрації України визначено перелік підстав для проведення позапланової виїзної документальної перевірки платника ПДВ для визначення достовірності нарахування бюджетного відшкодування, чим встановлено нову правову норму, що зачіпає права, свободи й законні інтереси платників ПДВ.

Враховуючи зазначене,

пропонуємо скасувати зазначений наказ як такий, що містить нові правові норми і є нечинним без держреєстрації у Мін’юсті, та у разі необхідності (в межах повноважень) видати новий нормативно-правовий акт із зазначеного питання, який після узгодження із заінтересованими органами подати на держреєстрацію до Мін’юсту України в установленому законодавством порядку.

Про виконання зазначеного просимо

повідомити Мін’юст до 25.07.2009 р. та надати копію відповідного розпорядчого документа.

Заступник міністра В. Цоклан

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі