Теми статей
Обрати теми

Невиробничі телефонні переговори вважаються додатковим благом працівника

Редакція ПБО
Лист від 23.12.2005 р. № 663/4/17-3110

Невиробничі телефонні переговори вважаються додатковим благом працівника

Лист Державної податкової адміністрації України від 23.12.2005 р. № 663/4/17-3110

(витяг)

<...>

Що стосується <...> другого питання, то відповідно до частини «е» п.п. 4.2.9 п. 4.2 ст. 4 Закону* до додаткових благ, отриманих працівником від свого роботодавця, належить і вартість безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг).

* Закон України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV. —

Прим. ред.

Виходячи з цієї норми Закону вартість послуг мобільного зв’язку (телефонних розмов по мобільному телефону, який перебуває на балансі підприємства), що оплачується за рахунок цього підприємства, за здійснені його працівником «

невиробничі» телефонні розмови розглядається як додаткове благо, отримане працівником від свого роботодавця.

Із метою оподаткування вартість таких телефонних розмов включається до складу загального оподатковуваного доходу працівника того місяця, коли підприємство здійснило їх оплату оператору мобільного зв’язку, та з її суми

роботодавець — податковий агент зобов’язаний утримати податок з доходів фізичних осіб за ставкою 13 %* (п. 7.1 ст. 7 Закону) та перерахувати його до бюджету відповідно до статей 8 і 16 Закону.

При цьому роботодавець — податковий агент також зобов’язаний відобразити суму (вартість) наданих своєму працівнику зазначених додаткових благ у податковому розрахунку за

ф. № 1ДФ з ознакою доходу 09.

Відповідно до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» нарахування є одним з основних принципів бухгалтерського обліку, який передбачає відображення в бухгалтерському обліку та фінансовій звітності роботодавця в момент їх виникнення доходів найманих працівників та витрат підприємства на оплату праці. При цьому підприємства ведуть бухгалтерський облік та складають фінансову звітність у грошовій одиниці України.

Таким чином, відсутні законодавчі підстави для нарахування доходів працівникам у негрошових формах та підстави для застосування норм п. 3.4 ст. 3 Закону про доходи, які отримані в негрошовій формі (у тому числі як послуги зв’язку), але нараховані у грошовій одиниці.

<...>

Заступник голови С. Лекарь

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі