Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Переговори з партнерами підприємства з особистого телефону працівника

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Переговори з партнерами підприємства з особистого телефону працівника

Підприємство провадить зовнішньоекономічну діяльність. За дорученням керівника підприємства працівники підприємства іноді телефонують партнерам підприємства у США в неробочий час зі своїх телефонів, оскільки є різниця в часі. Чи може підприємство компенсувати витрати на послуги зв’язку працівникам і чи можна включити суму компенсації до валових витрат?

(м. Київ)

Згідно з

п. 5.1 Закону про податок на прибуток до валових витрат підприємства включаються тільки витрати, пов’язані з господарською діяльністю платника податків.

На наш погляд, витрати на здійснення дзвінків партнерам у США мають зв’язок із господарською діяльністю. Такі дзвінки працівники здійснюють за дорученням керівника, тобто на підставі складених відповідних наказів керівника. Дзвінки здійснюються не в робочий час, оскільки в Україні та США різні часові пояси. Те, що працівники телефонують за кордон партнерам, можна довести за допомогою роздруківки телефонних переговорів, в якій буде зазначено телефонні номери партнерів підприємства.

Однак податківці найімовірніше будуть проти віднесення таких витрат до складу валових витрат підприємства.

Річ у тім, що в ситуації, що розглядається, працівники здійснюють дзвінки за кордон зі своїх особистих телефонів. А при доказі зв’язку витрат на послуги зв’язку з господарською діяльністю підприємства для податківців одним із важливих моментів є факт використання телефонних апаратів, що належать підприємству або використовуються ним за договором оренди.

Якщо підприємство компенсуватиме працівникам витрати на здійснення дзвінків за кордон зі службовою метою з їх особистих телефонів, податківці можуть розцінити це як фінансування особистих потреб працівників. Це означає, що права на валові витрати в підприємства не буде.

Підпункт 5.3.1 Закону про податок на прибуток

містить заборону на включення до складу валових витрат витрат на фінансування особистих потреб фізичних осіб, за винятком виплат, передбачених пп. 5.6 і 5.7 та в інших випадках, передбачених нормами цього Закону.

З точки зору

Закону № 889 компенсація працівнику вартості міжнародних телефонних розмов, здійснених з особистого телефону, є оподатковуваним доходом у вигляді додаткового блага (п.п. «г» п.п. 4.2.9 Закону № 889). Такий дохід працівника обкладається податком з доходів за ставкою 15 %.

Щоб відшкодувати працівнику всю суму фактично понесених ним витрат на телефонні переговори, у наказі керівника доцільно вказати суму компенсації, помножену на «натуральний» коефіцієнт (1,176471).

При цьому підприємство зобов’язане відобразити дохід працівника у вигляді додаткового блага в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ з ознакою «09».

Отже, компенсувати працівнику витрати на міжнародні переговори з партнерами підприємство може, але при цьому сума такої компенсації обкладається податком з доходів. Можливість уключення витрат на здійснення міжнародних дзвінків партнерам підприємства з особистих телефонів працівників до складу валових витрат дуже сумнівна.

Для обережних платників податків розглянемо ситуацію на конкретному прикладі.

Приклад.

Підприємство відшкодовує працівнику апарату управління витрати на телефонні переговори із зарубіжними партнерами в листопаді 2009 року. Сума витрат, понесених працівником у зв’язку зі здійсненням телефонних дзвінків зі службовою метою з особистого телефону, склала 560 грн. За рішенням керівника сума компенсації становить 658,82 грн. (560 грн. х 1,176471).

Розрахуємо суму податку з доходів: 658,82 грн. х
х 15 % = 98,82 грн.

< cellspacing="1" dir="LTR" width="642">

№ з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума,
грн.

Податковий облік

дебет

кредит

ВД

ВВ

1

Нараховано працівнику суму компенсації витрат на телефонні міжнародні переговори

92

685

658,82

2

Утримано податок з доходів фізичних осіб

685

641/ПДФО

98,82

3

Перераховано податок з доходів

641/ПДФО

311

98,82

4

Виплачено працівнику суму компенсації телефонних міжнародних переговорів

685

301

560

 

 

Щоб у подальшому уникнути настільки несприятливої з позиції оподаткування ситуації, рекомендуємо підприємству вчинити так.

Підприємство може:

1) придбати мобільні телефони для працівників, яким із виробничою метою необхідно телефонувати за кордон, та взяти їх на баланс підприємства;

2) укласти з працівниками договори оренди телефонів;

3) використовувати телефони працівників з виплатою їм компенсації згідно зі

ст. 125 КЗпп. Докладніше про це див. с. 40

У зазначених ситуаціях за наявності відповідних підтверджуючих документів підприємство зможе включити витрати на телефонні переговори з партнерами, у тому числі зарубіжними, до складу валових витрат, а на суму ПДВ, сплачену у складі вартості послуг зв’язку, збільшити податковий кредит. Такими документами є:

— договір на надання послуг мобільного зв’язку (при контрактному підключенні);

— рахунки операторів мобільного зв’язку;

— розрахункові документи про оплату послуг мобільного зв’язку;

— положення про телефонний зв’язок, затверджене керівником підприємства.

Докладніше про це див. с. 17.

Катерина Скрипкіна, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі