Кабінет Міністрів України
Про внесення змін у додаток до постанови Кабінету Міністрів України від 30 жовтня 2008 р. № 957
Постанова від 29 жовтня 2009 р. № 1186
Кабінет Міністрів України постановляє:
1. Внести зміни у додаток до постанови Кабінету Міністрів України від 30 жовтня 2008 р. № 957 «Про встановлення розміру мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін на окремі види алкогольних напоїв вітчизняного виробництва» (Офіційний вісник України, 2008 р., № 84, ст. 2827; 2009 р., № 77, ст. 2622), виклавши його в редакції, що додається.
2. Ця постанова набирає чинності з 1 грудня 2009 року.
Прем’єр-міністр України
Ю. Тимошенко
Додаток
до постанови Кабінету Міністрів України від 30 жовтня 2008 р. № 957
(у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 29 жовтня 2009 р. № 1186)
РОЗМІР
мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін
на окремі види алкогольних напоїв вітчизняного виробництва
Код виробів згідно з УКТЗЕД
Опис товару
Мінімальна ціна за 1 літр 100-відсоткового спирту, гривень
Роздрібна ціна вина або винного напою
оптово-відпускна
роздрібна
1
2
3
4
5
2208 30 — 2208 90
Горілка та лікеро-горілчані вироби
68,05
89,8
2208 20
Спиртові дистиляти та спиртні напої, одержані шляхом перегонки виноградного вина або вичавок винограду:
коньяк три зірочки
95,35
131,6
коньяк чотири зірочки
106,3
146,7
коньяк п’ять зірочок
120,8
166,7
інші спиртові дистиляти та спиртні напої
95,35
131,6
2204, 2205
Вина:
у скляній тарі місткістю 0,7 л
12
в іншій тарі місткістю 1 л
12
2206 00, крім
2206 00 31 00
2206 00 51 00
2206 00 81 00
Інші зброджені напої; суміші із зброджених напоїв та суміші зброджених напоїв з безалкогольними напоями
13
* Мінімальні оптово-відпускні і роздрібні ціни під час реалізації (продажу) горілки та лікеро-горілчаних виробів, коньяку три зірочки, коньяку чотири зірочки, коньяку п’ять зірочок та інших спиртових дистилятів та спиртних напоїв, одержаних шляхом перегонки виноградного вина або вичавок винограду, різного вмісту спирту в тарі різної місткості визначаються як добуток відповідних затверджених мінімальних цін, міцності за об’ємом (у відсотках) та місткості тари (у літрах), розділений на 100 відсотків. —
Прим. офіц.** Мінімальна роздрібна ціна на вина або винні напої у тарі різної місткості розраховується як добуток затвердженої мінімальної ціни та місткості тари, розділений на 0,7. —
Прим. офіц.коментар редакції
Запроваджуються мінімальні ціни на вино
Схоже, у Кабінеті Міністрів згадали, що, крім лікеро-горілчаних напоїв, коньяків та інших спиртних напоїв, в Україні існує ще й вино. Виробники цього напою вже давно вимагають від уряду введення мінімальних цін. Головна причина в тому, що легально вироблене вино практично неконкурентоспроможне порівняно з нелегальним товаром. «Недоробку» минулих постанов виправлено:
з 1 грудня мінімальні ціни застосовуватимуться й до вина та винних напоїв, чого в Україні ще ніколи не було. Відзначимо основні моменти документа, що коментується.1. До сфери дії мінімальних цін потрапляють усі види виноградного вина, уключаючи вина кріплені, тобто напої, які зазначено в УКТЗЕД за кодом 2204 (вина ігристі, шампанське, портвейн, херес, мадера та ін. вина незалежно від вмісту спирту). Крім того, поширюватимуться вони і на вермути (код 2205). Окремо виділено
зброджені напої (код 2206). Однак введення мінімальних цін оминуло сидр та пері (грушевий сидр). А от на медовий напій постанова № 1186 поширюватися повинна. Нагадаємо, ДПАУ в листі від 01.09.2009 р. № 18803/7/32-1217 вказувала, що він відноситься до коду 2206 00 59 00 і до 1 грудня 2009 року мінімальні ціна для нього не застосовується.2. Сам розрахунок мінімальної ціни на вина, винні та зброджені напої принципово відрізняється від аналогічного розрахунку на горілку, лікеро-горілчані напої та коньяк. Щодо останніх мінімальна ціна розраховується виходячи з 1л 100-відсоткового спирту, а щодо вина — виходячи з
місткості тари. Причому при встановленні порядку розрахунку, схоже, не обійшлося без накладки.Не викликає питань розрахунок мінімальної ціни на вино у скляній тарі. Установлена вона в розрахунку на місткість пляшки 0,7 л, а примітка до документа (**) установлює формулу також виходячи з місткості пляшки 0,7 л. Отже, мінімальна ціна на пляшку вина у скляній тарі місткістю 1,5 л становить 1,5 л х 12 грн. : 0,7 л = 25,71 грн. Пляшка шампанського має коштувати не менше: 0,75 л х 12грн. : 0,7 л = 12,85 грн.
А от з мінімальною ціною на
вино не у скляній тарі, схоже, можуть виникнути проблеми. Річ у тім, що точно дотримуючись норм документа, що коментується, можна дійти нелогічного результату. Отже, пакет вина місткістю 1 л має коштувати не менше 12 грн. Якщо тара іншої місткості, то формально множити встановлену мінімальну ціну на місткість відповідної тари не можна. У цьому випадку слід застосовувати формулу з примітки (**). А згідно з нею виходить, що ціна, наприклад, 2-літрового пакета вина має бути не менше: 12 грн. х 2 л : 0,7 л = 34,28 грн. Це виглядає абсолютно нелогічно, адже мінімальна ціна такого дволітрового пакета повинна бути близько 24 грн. (12 грн. х 2 л). Як відреагують на цей момент перевіряючі, поки що сказати важко. Не виключено, що незабаром до постанови № 1186 буде внесено зміни.Щодо зброджених напоїв (код 2206), то встановлена мінімальна ціна на них виглядає дещо дивно —
немає прив’язки до місткості тари. Однак виходячи з формули, наведеної у примітці (**), розрахувати її неважко. Так, якщо місткість пляшки 0,5 л, то мінімальна ціна становить 0,5 л х 13грн. : 0,7 л = 9,29 грн. Тобто, фактично, мінімальна ціна на ці напої прив’язана до місткості тари 0,7 л.Дмитро Костюк