Теми статей
Обрати теми

Датою збільшення ВД вважається дата, що сталася раніше: оплати за продукцію або відвантаження товарів

Редакція ПБО
Лист від 08.04.2005 р. № 2930/6/15-1116

Датою збільшення ВД вважається дата, що сталася раніше: оплати за продукцію або відвантаження товарів

Лист Державної податкової адміністрації України від 08.04.2005 р. № 2930/6/15-1116

(витяг)

 

<...>

Відповідно до п.п. 11.3.1 ст. 11 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» (далі — Закон) датою збільшення валового доходу вважається дата, яка припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка з подій, що сталася раніше:

— або дата зарахування коштів від покупця (замовника) на банківський рахунок платника податку в оплату товарів (робіт, послуг), що підлягають продажу, у разі продажу товарів (робіт, послуг) за готівку — дата її оприбуткування в касі платника податку, а за відсутності такої — дата інкасації готівки у банківській установі, що обслуговує платника податку;

— або дата відвантаження товарів, а для робіт (послуг) — дата фактичного надання результатів робіт (послуг) платником податку.

Відповідно до п. 1.31 ст. 1 Закону продаж товарів — будь-які операції, що здійснюються згідно з договорами купівлі-продажу, міни, поставки та іншими цивільно-правовими договорами, які передбачають передачу прав власності на такі товари за плату або компенсацію, незалежно від строків її надання, а також операції з безоплатного надання товарів.

Не вважаються продажем операції з надання товарів у межах договорів комісії, схову (відповідального зберігання), доручення, інших цивільно-правових договорів, які не передбачають передачу прав власності на такі товари.

Відповідно до ст. 334 Цивільного кодексу України право власності у набувача майна за договором виникає з моменту вручення такого майна набувачеві або перевізникові, організації зв’язку тощо для відправлення, пересилання набувачеві майна, відчуженого без зобов’язання доставки.

До передання майна прирівнюється вручення коносамента або іншого товарно-розпорядчого документа на майно.

Отже, у випадку коли відвантаження товарів відбувається раніше ніж оформлення ВМД, датою збільшення валового доходу вважається дата відвантаження товарів, при умові, що оплата за таку продукцію відсутня.

При цьому відповідно до п. 5.10 ст. 5 Закону, у разі коли після продажу товарів (робіт, послуг) здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи перерахунок у випадках повернення проданих товарів чи права власності на такі товари (результати робіт, послуг) продавцю, то платник податку — продавець та платник податку — покупець здійснюють відповідний перерахунок валового доходу або валових витрат (балансової вартості основних фондів) у звітному періоді, в якому сталася така зміна суми компенсації.

 

Заступник голови Г. Оперенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі