Теми статей
Обрати теми

Щодо окремих питань подання та розгляду скарг платників на рішення (постанови) органів ДПС. 2. Щодо термінів оскарження податкових повідомлень-рішень у випадку, коли нарахована сума податкового зобов’язання збільшується внаслідок його адміністративного оскарження

Редакція ПБО
Лист від 09.07.2009 р. № 14314/7/25-0017

Попередній фрагмент

2. Щодо термінів оскарження податкових повідомлень-рішень у випадку, коли нарахована сума податкового зобов’язання збільшується внаслідок його адміністративного оскарження

 

У разі коли нарахована сума податкового зобов’язання (пені та штрафних санкцій) збільшується внаслідок їх адміністративного оскарження, наприклад, за розглядом первинної скарги, то на суму такого збільшення надсилається окреме податкове повідомлення-рішення. Донарахована сума податкового зобов’язання, визначена у такому окремому податковому повідомленні-рішенні, повинна бути сплачена або може бути оскаржена платником податків за процедурою, передбаченою статтею 5 Закону № 2181, із застосуванням строків, установлених для сплати або оскарження нового податкового зобов’язання, тобто

протягом десяти календарних днів, наступних за днем отримання такого окремого податкового повідомлення-рішення на збільшену суму податкового зобов’язання (пункт 6.6 статті 6 Закону № 2181).



коментар редакції

Строки оскарження в разі збільшення податкового зобов’язання

Власне, у цій частині лист ДПАУ коментарю не потребує, оскільки в ньому наведено лише дослівну цитату п. 6.6 Закону № 2181. Отже, у разі збільшення нарахованої суми податкового зобов’язання в результаті адміністративного оскарження платнику податків направляється нове податкове повідомлення-рішення на збільшену суму.

Попутно хочемо звернути увагу лише на декілька моментів.

По-перше, наведений вище порядок оскарження застосовується і в разі зниження податкового зобов’язання за результатами оскарження: платнику податків також направляється нове податкове повідомлення-рішення на нову, зменшену суму податкового зобов’язання, яке також можна оскаржити в установлений 10-денний строк.

По-друге, процедура судового оскарження унеможливлює як збільшення податкового зобов’язання в ході розгляду справи, так і виписування податкового повідомлення.

 

Олена Уварова

Наступний фрагмент

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі