Теми статей
Обрати теми

Щодо окремих питань подання та розгляду скарг платників на рішення (постанови) органів ДПС. 3. Щодо термінів подання скарг платниками податків у випадку перенесення робочих днів у зв’язку із святкуванням Нового року та Різдва Христового

Редакція ПБО
Лист від 09.07.2009 р. № 14314/7/25-0017

Початок

Попередній фрагмент

3. Щодо термінів подання скарг платниками податків у випадку перенесення робочих днів у зв’язку із святкуванням Нового року та Різдва Христового

 

Кабінет Міністрів України розпорядженням від 28.11.2007 № 1059-р «Про перенесення робочих днів у 2008 році» з метою створення сприятливих умов для святкування 1 січня — Нового року, 7 січня — Різдва Христового, а також раціонального використання робочого часу рекомендував керівникам підприємств, установ та організацій (за винятком органів Пенсійного фонду, Українського державного підприємства поштового зв’язку «Укрпошта», Державного казначейства та банківських установ) перенести у порядку і на умовах, установлених законодавством,

у 2008 році для працівників, яким встановлено п’ятиденний робочий тиждень з двома вихідними днями, робочі дні з:

середи 2 січня — на суботу 12 січня;

четверга 3 січня — на суботу 26 січня;

п’ятниці 4 січня — на суботу 9 лютого.

Згідно із статтею 67 Кодексу законів про працю України при п’ятиденному робочому тижні працівникам надаються два вихідних дні на тиждень, а при шестиденному робочому тижні — один вихідний день.

Загальним вихідним днем є неділя. Другий вихідний день при п’ятиденному робочому тижні, якщо він не визначений законодавством, визначається графіком роботи підприємства, установи, організації, погодженим з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником) підприємства, установи, організації, і, як правило, має надаватися підряд з загальним вихідним днем.

Статтею 73 Кодексу визначено перелік святкових і неробочих днів.

У випадку, коли святковий або неробочий день збігається з вихідним днем, вихідний день переноситься на наступний після святкового або неробочого.

Відповідно до підпункту 5.2.2 пункту 5.2 статті 5 Закону № 2181 у разі коли платник податків вважає, що контролюючий орган невірно визначив суму податкового зобов’язання або прийняв будь-яке інше рішення, що суперечить законодавству з питань оподаткування або виходить за межі його компетенції, встановленої законом, такий платник податків має право звернутися до контролюючого органу із скаргою про перегляд цього рішення, яка подається у письмовій формі та може супроводжуватися документами, розрахунками та доказами, які платник податків вважає за потрібне надати. Скарга повинна бути подана контролюючому органу протягом десяти календарних днів, наступних за днем отримання платником податків податкового повідомлення або іншого рішення контролюючого органу, що оскаржується.

У разі коли останній день строків, зазначених у абзаці першому цього підпункту або встановлених за рішенням керівника контролюючого органу (або його заступника) у випадках, визначених у абзаці другому цього підпункту, припадає на вихідний або святковий день, останнім днем таких строків вважається перший наступний робочий день.



коментар редакції

Подання скарги у випадках, коли останній день строку припадає на вихідний

ДПАУ у відповіді на запитання знову не стала відступати від тексту Закону № 2181 (п.п. 5.2.2), лише доповнивши його посиланнями на деякі законодавчі положення трудового законодавства щодо того, які дні слід вважати вихідними та святковими.

Загальне правило звучить так: у разі, коли останній день строку припадає на вихідний або святковий день, останнім його днем вважається перший наступний робочий день.

Зі святковими та неробочими днями все зрозуміло: їх перелік наведено у ст. 73 КЗпП та дублюється кожного року Мінпраці (для 2010 року див. лист від 25.08.2009 р. № 9681/0/14-07/13). Складніша справа з визначенням вихідного дня. Використані ДПАУ в листі, що коментується, цитати із КЗпП можуть навести на думку, що в п.п. 5.2.2 Закону № 2181 під вихідними днями маються на увазі неділя та день, визначений графіком роботи підприємства — платника податків, установи, організації.

Такий висновок помилковий і може спричинити негативні наслідки для платника податків у вигляді пропуску строку для подання скарги до податкового органу. У цьому питанні слід керуватися ч. 5 ст. 254 Цивільного кодексу України, згідно з якою вихідні, святкові та інші неробочі дні повинні визначатися відносно місця вчинення певної дії. У нашому випадку таким місцем є податкова інспекція, а отже, вихідні дні, про які йдеться в п.п. 5.2.2 Закону № 2181, — це

вихідні дні податкової інспекції.

 

Олена Уварова

Наступний фрагмент

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі