Теми статей
Обрати теми

Щодо окремих питань подання та розгляду скарг платників на рішення (постанови) органів ДПС. 5. Щодо визначення дати подання платниками податків скарги у разі використання послуг служби кур’єрської доставки

Редакція ПБО
Лист від 09.07.2009 р. № 14314/7/25-0017

Початок

Попередній фрагмент

5. Щодо визначення дати подання платниками податків скарги у разі використання послуг служби кур’єрської доставки

 

Підпунктом 5.2.2 пункту 5.2 статті 5 Закону № 2181 та пунктом 4 і підпунктом 5.1 пункту 5 Положення про розгляд скарг передбачено, що у разі коли платник податків вважає, що орган державної податкової служби невірно визначив суму податкового зобов’язання або прийняв будь-яке інше рішення, що суперечить законодавству з питань оподаткування або виходить за межі його компетенції, встановленої законом, такий платник податків має право звернутися до органу державної податкової служби, податкове повідомлення або рішення якого оскаржується зі скаргою про перегляд цього рішення, яка подається у письмовій формі та може супроводжуватися документами, розрахунками та доказами, які платник податків вважає за потрібне надати. Скарга повинна бути подана органу державної податкової служби протягом десяти календарних днів, наступних за днем отримання платником податків податкового повідомлення або іншого рішення органу державної податкової служби, що оскаржується.

Відповідно до абзаців п’ятого, дев’ятого і десятого пункту 3 Положення про розгляд скарг скарга (заява) повинна бути викладена в письмовій формі та надіслана до органу державної податкової служби поштою з повідомленням про вручення або передана фізичною чи юридичною особою — платником податку через представника.

Дата подання скарги (заяви) — це день фактичного подання скарги (заяви) до відповідного органу державної податкової служби, а в разі надсилання скарги (заяви) поштою — дата відправлення скарги (заяви), зазначена відділенням поштового зв’язку в повідомленні про вручення поштового відправлення та на конверті.

У разі відсутності повідомлення про вручення і опису вкладення поштового відправлення та відбитка календарного штемпеля відділення поштового зв’язку на поштовому відправленні (конверті, бандеролі), що унеможливлює з’ясування фактичної дати отримання відділенням поштового зв’язку скарги (заяви), — датою подання скарги (заяви) вважається дата фактичного надходження скарги (заяви) до органу державної податкової служби.

Згідно з пунктом 46 статті 9 Закону України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності» пересилання поштових переказів, простих та реєстрованих листів, поштових карток, бандеролей та посилок масою до 30 кілограмів підлягає ліцензуванню.

Відповідно до Закону України «Про поштовий зв’язок» оператором поштового зв’язку є суб’єкт підприємницької діяльності, який в установленому законодавством порядку надає послуги поштового зв’язку.

Постановою Кабінету Міністрів України від 17 серпня 2002 року № 1155 затверджено Правила надання послуг поштового зв’язку, дія яких поширюється на операторів поштового зв’язку України всіх форм власності, які згідно із законодавством надають послуги поштового зв’язку.

Враховуючи зазначене,

у разі якщо суб’єкт підприємницької діяльності має ліцензію на пересилання поштових переказів, простих та реєстрованих листів, поштових карток, бандеролей та посилок масою до 30 кілограмів, датою подання (надсилання) скарги платником податків, необхідно вважати дату згідно з відбитком штемпеля, зазначену на квитанції (документі) про прийняття (надсилання) скарги платника податків.



коментар редакції

Подання скарги через пошту або кур’єрську доставку

У цій частині Оглядовий лист, що коментується, присвячено виключно організаційному моменту, досить давно врегульованому Порядком подання скарг. Висновок, який необхідно зробити для себе платникам податків:

при направленні скарги поштою доцільно це робити з повідомленням про вручення та описом вкладення.

У разі направлення скарги до податкової через службу кур’єрської доставки складність полягає в тому, що момент, коли скаргу слід вважати поданою, ані в Законі № 2181, ані в Порядку подання скарг не названо. У них урегульовано тільки випадки безпосереднього подання скарги платником податків, а також її направлення через пошту (датою подання скарги вважається дата її направлення, зазначена відділенням поштового зв’язку в повідомленні про вручення та на конверті) або представника (датою подання скарги є дата її фактичного подання до податкового органу). Яке з наведених правил — розраховане на направлення скарги через пошту або через представника — застосовувати щодо випадків направлення скарги через кур’єрську доставку, неясно. ДПАУ в такій ситуації пропонує визначати

дату подання скарги за квитанцією (іншим документом) про прийняття скарги для пересилки суб’єктом, який надає послуги кур’єрської доставки.

 

Олена Уварова

Наступний фрагмент

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі