Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Спецодяг для бухгалтера

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Спецодяг для бухгалтера

 

У штаті спеціалізованого магазину будматеріалів ТОВ «Мастерок» значиться бухгалтер, до обов’язків якого входить ведення складського обліку. У зв’язку з цим йому досить часто доводиться перебувати на складі підприємства та брати участь у перерахунку товарних залишків. Чи можна видати бухгалтеру необхідний для цього спецодяг? Чи збільшить вартість такого спецодягу сукупний оподатковуваний дохід бухгалтера?

(м. Харків)

 

Незважаючи на те що вимога про забезпечення працівників бухгалтерії спецодягом не міститься в жодному нормативному документі, обґрунтувати необхідність його видачі в ситуація, що розглядається, усе-таки можна.

У цьому випадку бухгалтер

суміщає свою облікову роботу з роботою товарознавця, до обов’язків якого, крім усього іншого, входить і ведення оперативного обліку надходження та реалізації товарно-матеріальних цінностей. А якщо ми звернемося до п. 4.13 Положення № 53, то побачимо, що працівникам, які суміщають професії або працюють за сумісництвом, крім засобів індивідуального захисту, які видаються їм за основною професією, залежно від виконуваних робіт має бути додатково видані засоби індивідуального захисту, передбачені нормативно-правовими актами для суміщуваної професії. Тобто в ситуації, що розглядається, бухгалтера необхідно забезпечити спецодягом, передбаченим нормами чинного законодавства для товарознавця. Згідно з Типовими галузевими нормами безплатної видачі робітникам і службовцям спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту, затвердженими постановою Державного комітету СРСР з праці та соціальних питань, Президії Всесоюзної центральної Ради Професійних Спілок від 20.02.80 р. № 43/п-2, товарознавці забезпечуються фартухом бавовняним, нарукавниками бавовняними та рукавицями комбінованими.

Для забезпечення бухгалтера необхідним спецодягом досить буде скласти наказ такого змісту: «Відповідно до

п. 8 Закону України «Про охорону праці» та п. 4.13 Положення про порядок забезпечення працівників спеціальним одягом, спеціальним взуттям та іншими засобами індивідуального захисту наказую видати бухгалтеру, який суміщає функціональні обов’язки з ведення складського обліку з обов’язками товарознавця, спецодяг, передбачений нормами чинного законодавства для товарознавця».

Кажучи про порядок відображення спецодягу для бухгалтера в податковому обліку, необхідно зазначити, що витрати на його придбання

не включаються до складу місячного оподатковуваного доходу працівника. Річ у тім, що спецодяг видається відповідно до Закону про охорону праці та галузевих норм видачі спецодягу, а отже, дія звільняючого п.п. 4.3.14 Закону № 889 поширюється і на вартість цього одягу. Аналогічної думки дотримується ДПАУ в листі від 23.08.2005 р. № 16782/7/17-3217.

Без сумніву, вартість спецодягу включається до складу валових витрат підприємства на підставі

п.п. 5.4.1 Закону про податок не прибуток.

 

Марина Ковенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі