Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Оренда спецодягу

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Оренда спецодягу

 

Підприємство видає працівникам спецодяг (сигнальні жилети, каски, маски зварників тощо), узявши при цьому їх в оренду в інших суб’єктів господарювання. Як відобразити такі операції в обліку?

(м. Харків)

 

Насамперед, декілька слів про можливості оренди спецодягу. Як відомо, чинне законодавство покладає обов’язки із забезпечення спецодягом працівників шкідливих та небезпечних виробництв на роботодавців. Так, про те, що в такому разі спецодяг видається працівникам безплатно (у межах установлених норм), а всі пов’язані з цим витрати несе роботодавець, ідеться, зокрема, у

ст. 163 КЗпП, ст. 8 Закону про охорону праці, п. 1.2 Положення № 53. Вважаємо, що виконати такі свої обов’язки роботодавець може як безпосередньо придбавши для працівників засоби індивідуального захисту, так і, у тому числі, узявши необхідний спецодяг в оренду. Щодо норм п. 1.2 Положення № 53, де зазначається: «Роботодавець зобов’язаний забезпечити за свій рахунок придбання, комплектування, видачу та утримання ЗІЗ відповідно до нормативно-правових актів з охорони праці та колективного договору», то, вважаємо, їх слід розуміти саме як покладення в цьому випадку всіх «спецодягових» витрат на роботодавця. А отже, випадок з орендою спецодягу за рахунок роботодавця таким вимогам не суперечить (хоча все ж не можемо не зауважити, що безпосередньо «орендна» ситуація у «спецодяговому» законодавстві не прописана, мабуть, просто упущена, але водночас така можливість при цьому і не забороняється).

При цьому, видаючи орендований спецодяг, підприємство, звісно, має дотримуватися відповідних пов’язаних з ним облікових вимог (як і щодо звичайного спецодягу, який придбавався самостійно). Зокрема, як передбачається в

п. 4.7 Положення № 53, роботодавець зобов’язаний організувати на підприємстві належний облік та контроль за видачею в установлені строки ЗІЗ працівникам (видавати спецодяг за нормами з урахуванням відведених строків носіння одягу, вести особисті картки обліку спецодягу, забезпечити умови зберігання спецодягу, його обслуговування, застерегти повернення спецодягу працівниками при звільненні, закінченні строку користування тощо).

Щодо обліку таких орендних операцій, то, на наш погляд, орендар суму орендної плати за орендований (у межах норм) спецодяг має право віднести до валових витрат на підставі

п.п. 5.4.1 Закону про податок на прибуток (як витрати на забезпечення спецодягом своїх працівників). При цьому суму ПДВ з орендної плати підприємство має право включити до податкового кредиту (згідно з п.п. 7.4.1 Закону про ПДВ)

В обліку в такому разі операції відобразяться так:

 

Оренда спецодягу

Зміст операції

Бухгалтерський облік

Сума, грн.

Податковий облік

дебет

кредит

ВД

ВВ

1. Отримано спецодяг від орендодавця згідно з договором оренди

01/1*

2000

2. Видано спецодяг працівникам

01/2

01/1

2000

3. Нараховано суму орендної плати за оренду спецодягу

23,91, 92, 93, 94

685

100

100

4. Відображено податковий кредит з ПДВ, що входить до суми орендної плати

641

685

20

5. Перераховано суму орендної плати орендодавцю

685

311

120

6. Повернено спецодяг працівниками після закінчення строку носіння, при звільненні тощо

01/1

01/2

2000

* Хоча позабалансовий рахунок 01 називається «Орендовані необоротні активи», вважаємо, у цьому випадку підприємство-орендар має право вести на ньому облік будь-якого спецодягу, отриманого в оренду, у тому числі, якщо строк його служби менше року.

 

Людмила Солошенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі