Теми статей
Обрати теми

Щодо невключення до складу податкового кредиту сум ПДВ, сплачених коштами капітальних трансфертів

Редакція ПБО
Лист від 25.09.2009 р. № 20957/7/16-1517

Щодо невключення до складу податкового кредиту сум ПДВ, сплачених коштами капітальних трансфертів

Лист Державної податкової адміністрації України від 25.09.2009 р. № 20957/7/16-1517

 

У зв’язку із численними запитами платників податків, органів державної податкової служби на місцях та з метою належної організації адміністрування податку на додану вартість Державна податкова адміністрація України з урахуванням листа Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики від 10.07.2009 № 04-27/754 щодо відображення у податковому обліку платника податку сум отриманих з бюджету капітальних трансфертів (надісланий на адресу регіональних ДПА листом ДПА України від 11.09.2009 № 19728/7/15-0217) повідомляє.

Відповідно до підпункту 7.4.1 пункту 7.4 статті 7 Закону України «Про податок на додану вартість»

податковий кредит звітного періоду визначається виходячи із договірної (контрактної) вартості товарів (послуг), але не вище рівня звичайних цін, у разі якщо договірна ціна на такі товари (послуги) відрізняється більше ніж на 20 відсотків від звичайної ціни на такі товари (послуги), та складається із сум податків, нарахованих (сплачених) платником податку за ставкою, встановленою пунктом 6.1 статті 6 та статтею 81 цього Закону, протягом такого звітного періоду у зв’язку з:

— придбанням або виготовленням товарів (у тому числі при їх імпорті) та послуг з метою їх подальшого використання в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податку;

— придбанням (будівництвом, спорудженням) основних фондів (основних засобів, у тому числі інших необоротних матеріальних активів та незавершених капітальних інвестицій в необоротні капітальні активи), у тому числі при їх імпорті, з метою подальшого використання у виробництві та/або поставці товарів (послуг) для оподатковуваних операцій у межах господарської діяльності платника податку.

Що стосується визначення, чи вважатимуться придбаними безпосередньо платником товари (послуги) чи основні фонди, якщо для їх придбання витрачено бюджетні кошти, то необхідно враховувати особливості обліку таких коштів на підприємстві в залежності від того, з якою метою ці кошти надано підприємству.

Відповідно до підпункту 4.1.6 пункту 4.1 статті 4 Закону України від 28.12.94 № 334/94-ВР «Про оподаткування прибутку підприємств» (далі — Закон № 334/94-ВР) бюджетні кошти, одержані платником податку у вигляді дотацій і субсидій з фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування або бюджетів, включаються до складу валових доходів такого платника податку. У разі придбання за рахунок таких коштів товарів (послуг) чи основних фондів, суми податку на додану вартість, сплачені при їх придбанні, можуть бути включені до складу податкового кредиту (за умови дотримання інших вимог Закону щодо формування податкового кредиту).

Норми Закону № 334/94-ВР

не передбачають включення до складу валових доходів коштів, отриманих з бюджету як капітальні трансферти.

Капітальні трансферти мають цільове призначення і надаються суб’єктам підприємницької діяльності, зокрема на фінансування невиробничого (об’єктів соціально-культурного призначення) та виробничого будівництва, переоснащення, як участь у придбанні обладнання тощо, відповідно кошти, що передаються з бюджетів розвитку в зазначених цілях, не включаються до валового доходу платників податку, оскільки їх одержання з бюджету прямо не пов’язане з будь-яким видом діяльності підприємства і спрямоване на реалізацію програм соціально-економічного розвитку держави. У зв’язку з цим профінансовані за рахунок цих коштів товари (послуги) чи основні фонди

не можуть вважатися придбаними безпосередньо платником, і суми податку на додану вартість, сплачені при їх придбанні, не можуть бути включені до складу податкового кредиту.

Враховуючи вищевикладене,

лист ДПА України від 29.05.2009 № 11275/7/16-1517 відкликається, а інші податкові роз’яснення застосовуються в частині, що не суперечить цьому податковому роз’ясненню.

 

Заступник голови О. Любченко



коментар редакції

Трансферти та ПДВ: ДПАУ повертається до колишньої позиції

Поява цього листа для наших читачів не буде відкриттям, адже про те, що лист ДПАУ від 29.05.2009 р. № 11275/7/16-1517 має бути відкликаний, ми писали ще в коментарі до листа ДПАУ від 11.09.2009 р. № 19728/7/15-0217 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 77).

Річ у тім, що податковий облік ПДВ податківці ставлять у залежність від податкового обліку з податку на прибуток (якщо отримані з бюджету кошти включаються до складу валових доходів, то вхідний ПДВ можна включати до складу податкового кредиту, якщо валові доходи не збільшуються, то податковий кредит теж залишається незмінним). При цьому щодо податку на прибуток ДПАУ врешті-решт

повернулася до своєї колишньої ідеї включати до складу валових доходів тільки суми отриманих дотацій та субсидій.

Будучи послідовною (принаймні у цьому питанні), ДПАУ в листі, що коментується,

повертається до своєї старої позиції і щодо ПДВ. Отже, ПДВ, що входить до вартості товарів (послуг), придбаних за рахунок коштів капітальних трансфертів, не включається до складу податкового кредиту, а ПДВ, уключений до вартості товарів (послуг), придбаних за рахунок дотацій та субсидій, до складу податкового кредиту включається.

 

Дмитро Костюк

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі