Теми статей
Обрати теми

Щодо справляння збору за спецводокористування

Редакція ПБО
Лист від 30.06.2009 р. № 6113/6/15-0816

Щодо справляння збору за спецводокористування

Лист Державної податкової адміністрації України від 30.06.2009 р. № 6113/6/15-0816

(витяг)

 

Державна податкова адміністрація України розглянула лист <...> щодо справляння збору за спецводокористування в частині використання у господарській діяльності підземних вод, вилучених з надр з метою усунення їх шкідливої дії (підтоплення території), і повідомляє, що листом ДПА у Полтавській області від 31.03.2009 р. № 614/10/15-429 <...> було надано обґрунтовану вичерпну відповідь згідно з чинним законодавством.

Додатково повідомляємо, що відповідно до ст. 48 Водного кодексу України (далі — Кодекс)

спеціальне водокористування — це забір води з водних об’єктів із застосуванням споруд або технічних пристроїв, використання води та скидання забруднюючих речовин у водні об’єкти, включаючи забір води та скидання забруднюючих речовин із зворотними водами із застосування каналів.

При цьому

не належить до спеціального водокористування, зокрема, усунення шкідливої дії вод (підтоплення, засолення, заболочення).

Таким чином, якщо вода вилучається з надр з метою усунення шкідливої дії води (підтоплення), то таке вилучення

не належить до спеціального водокористування згідно зі ст. 48 Кодексу.

Разом з тим,

якщо вода забирається з водних об’єктів із застосуванням споруд або технічних пристроїв для використання у власній господарській діяльності, то збір за спецводокористування справляється за весь фактичний обсяг використаної води відповідно до норм Водного кодексу України та нормативних актів з питань справляння збору за спецводокористування.

 

Заступник голови С. Чекашкін



коментар редакції

Вода, що вилучається з надр для усунення підтоплення
 та надалі використовується підприємством,
 входить до бази для обчислення водозбору

Зі змісту листа, що коментується, можна зрозуміти, що у ДПАУ запитали:

як бути зі сплатою спецводозбору у випадку, коли підприємство відкачує з надр підземну воду для усунення її шкідливої дії (забруднення, підтоплення, засолення, заболочення, зсувів тощо), але в подальшому використовує її у власній господарській діяльності?

На жаль, прямої вказівки, платити чи ні такому підприємству, лист не містить. Податківці обмежилися лише стислим нагадуванням відомих положень Водного кодексу України про те, що:

— з одного боку,

вилучення води з надр з метою усунення її шкідливої дії спецводокористуванням не вважається ;

— однак, з іншого боку,

збір справляється за весь фактичний обсяг використаної води, забраної з водних об’єктів із застосуванням споруд або технічних пристроїв.

Вийшло, як у старому анекдоті, коли пароплав було пофарбовано тільки з одного боку, причому з того, з якого було простіше та зручніше...

Не впевнені, що листом, що коментується, ДПАУ мала намір надати платнику податків право вчиняти так, як йому зручніше. Між іншим, дуже давно податківці вже відповідали на схоже питання (див. консультацію провідного фахівця ДПАУ в журналі «Вісник податкової служби України», 2000, № 43, с. 54), але тоді відповідь було сформульовано чітко та конкретно. Оскільки відтоді в законодавстві, що регулює питання справляння водозбору, принципово нічого не змінилося, нам залишається лише підтвердити правильність тієї відповіді —

сплачувати водозбір у цій ситуації все ж необхідно.

 

Ігор Хмелевський

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі