Теми статей
Обрати теми

Ви нам писали. Аудіокнига як нематеріальний об’єкт обліку

Редакція ПБО
Стаття

Аудіокнига як нематеріальний об’єкт обліку

 

До редакції надійшло таке запитання: «Видавництво придбало в підприємства виключне право на використання літературного твору для цілей його відтворення (створення фонограми). Після цього воно уклало зі сторонньою організацією договір на виготовлення фонограми для аудіокниги. За умовами договору всі майнові права на фонограму передаються замовнику. Як операції з придбання аудіокниги відобразяться в бухгалтерському та податковому обліку підприємства, якщо продавати цю книгу воно поки що не збирається?».

Оскільки останніми роками популярність аудіокниг неухильно зростає, ми вирішили, що ця тема буде цікавою широкому колу читачів.

Марина КОВЕНКО, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Документи статті

Закон про податок на прибуток

— Закон України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР.

П(С)БО 8

— Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 8 «Нематеріальні активи», затверджене наказом Мінфіну від 18.10.99 р. № 242.

 

Аудіокнигою прийнято називати

фонограму, що містить літературні твори, озвучені професійними акторами, дикторами або авторами, текст якої слово в слово відповідає паперовому виданню. З розвитком високих технологій вона набула повсюдного поширення і в деяких випадках стала гідною заміною паперової літератури.

Виходячи з визначення нематеріального активу як немонетарного активу, який не має матеріальної форми і може бути ідентифікований (

п. 4 П(С)БО 8),аудіокнигу слід відображати в обліку як нематеріальний актив.

У

бухгалтерському обліку нематеріальні активи поділяються на групи, які є сукупністю однотипних за призначенням та умовами використання об’єктів НМА. Відповідно до п. 5 П(С)БО 8 право на літературні твори та фонограми належить до групи «Авторське право та суміжні з ним права». На баланс підприємства вони зараховуються за первісною вартістю, що включає (п. 11 П(С)БО 8):

— ціну (вартість) придбання (крім отриманих торговельних знижок);

— мито;

— непрямі податки, що не підлягають відшкодуванню;

— інші витрати, безпосередньо пов’язані з їх придбанням та доведенням до стану, в якому вони придатні для використання за призначенням.

Спочатку витрати, що формують первісну вартість придбаних нематеріальних активів, накопичуються за дебетом субрахунку

154 «Придбання (створення) нематеріальних активів». А після введення об’єкта НМА в експлуатацію вони списуються з дебету субрахунку 154 до кредиту субрахунку 125 «Авторське право та суміжні з ним права».

Якщо ж підприємство придбаває нематеріальний актив для перепродажу, то в разі відповідності його критеріям, переліченим у

п. 1 р. IIПоложення (стандарту) бухгалтерського обліку 27 «Необоротні активи, утримувані для продажу, та припинена діяльність», затвердженого наказом Мінфіну від 07.11.2003 р. № 617, він потрапляє до окремої категорії активів — необоротних активів, утримуваних підприємством для продажу. Облік їх наявності та руху ведеться з використанням субрахунку 286 «Необоротні активи та групи вибуття, утримувані для продажу».

У ситуації, що розглядається, доля придбаної аудіокниги ще не зрозуміла. Ані продавати її, ані використовувати у власній господарській діяльності підприємство поки що не планує. А отже, витрати, що формують первісну вартість аудіокниги, так і залишаться на субрахунку

154.

У разі подальшої реалізації авторських прав на аудіокнигу їх вартість з кредиту субрахунку

154 буде списано до дебету субрахунку 286 «Необоротні активи та групи вибуття, утримувані для продажу». Результат такої реалізації слід відображати у складі інших операційних доходів та інших витрат операційної діяльності.

Якщо ж аудіокнига тиражуватиметься і продаватиметься, то її вартість з кредиту субрахунку

154 потрапить до дебету субрахунку 125 «Авторське право та суміжні з ним права» і надалі амортизуватиметься.

У

податковому обліку аудіокнига як об’єкт інтелектуальної власності визнається нематеріальним активом (п. 1.2 Закону про податок на прибуток). Порядок формування балансової вартості нематеріальних активів у ст. 8 Закону про податок на прибуток не прописано. Тому, на наш погляд, у цьому випадку доцільно орієнтуватися на порядок збільшення балансової вартості основних фондів, установлений п.п. 8.4.1 Закону про податок на прибуток. Виходячи з цього, балансова вартість аудіокниги складатиметься з вартості її придбання та інших витрат, пов’язаних з таким придбанням.

У податковому обліку так само, як і в бухгалтерському, витрати на придбання нематеріальних активів підлягають амортизації. Щоправда, нараховувати амортизацію можна лише на НМА, придбані

для власного виробничого використання (п.п. 8.1.2 Закону про податок на прибуток). При цьому нарахування амортизації починається з кварталу, наступного за кварталом введення нематеріального активу (у цьому випадку аудіокниги) в експлуатацію (після списання із субрахунку 154 на субрахунок 125). А допоки долю аудіокниги не вирішено, амортизувати її вартість не можна.

Якщо підприємство все-таки прийме рішення про

продаж виключних прав на аудіокнигу, то, на наш погляд, діяти доведеться за аналогією до порядку податкового обліку операцій з продажу об’єктів незавершеного будівництва, запропонованого представниками головного податкового відомства в податковому роз’ясненні, затвердженому наказом ДПАУ від 15.02.2002 р. № 74. У цьому випадку до валових доходів продавця виключних прав на аудіокнигу потраплять доходи, отримані від такого продажу, а до валових витрат — сума витрат, пов’язаних з придбанням цього активу, з відображенням таких доходів та витрат у декларації за звітний податковий період, в якому об’єкт було продано. Описаний підхід цілком справедливий, адже право на валові витрати підприємство отримало ще в період придбання аудіокниги. Просто можливість для реалізації цього права виникла тільки в момент її продажу.

Приклад

. Видавництво придбало в підприємства виключне право на використання літературного твору шляхом відтворення (створення фонограми). Сума авторської винагороди за договором становить 12000 грн. (у тому числі ПДВ — 2000 грн.).

Після цього видавництво уклало зі сторонньою організацією договір про надання послуг з виготовлення фонограми для аудіокниги. Вартість послуг виконавця дорівнює 6000 грн. (у тому числі ПДВ — 1000 грн.). За умовами договору всі майнові права на фонограму для аудіокниги передаються видавництву.

 

Облік аудіокниги

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума,грн.

Податковий облік

дебет

кредит

ВД

ВВ

Придбання аудіокниги

1. Перераховано плату за отримання виключних прав на використання літературного твору

371

311

12000

2. Відображено суму податкового кредиту

641

644

2000

3. Отримано права на використання літературного твору

154

631

10000

4. Відображено залік податкового кредиту

644

631

2000

5. Відображено залік заборгованостей

631

371

12000

6. Отримано послуги з виготовлення фонограми аудіокниги (підписано акт)

154

631

5000

7. Відображено суму податкового кредиту

641

631

1000

8. Перераховано оплату за послуги

631

311

6000

Варіант 1. Виключні права на використання літературного твору та суміжні права на фонограму планується продати

9. Аудіокнигу зараховано до складу оборотних активів

286

154

15000*

15000**

* Припустимо, що чиста вартість реалізації дорівнює балансовій вартості.

** Відображаються в декларації за звітний податковий період, в якому об’єкт було продано.

Варіант 2. Аудіокнига використовуватиметься у власній господарській діяльності підприємства

9. Уведено в експлуатацію нематеріальний актив

125

154

15000

—*

* У податковому обліку відбувається збільшення балансової вартості нематеріального активу (15000 грн.).

 

Так виглядає порядок відображення в обліку такого нематеріального об’єкта, як аудіокнига. Сподіваємося, що матеріал цієї статті зацікавить багатьох наших читачів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі