Теми статей
Обрати теми

Телекомунікаційні мережі відносяться до передавальних пристроїв

Редакція ПБО
Лист від 25.05.2009 р. № 10811/7/15-0217

Телекомунікаційні мережі відносяться до передавальних пристроїв

Лист Державної податкової адміністрації України від 25.05.2009 р. № 10811/7/15-0217

 

Державна податкова адміністрація України розглянула лист ЗАТ <...> щодо особливостей визначення груп основних фондів та застосування норм амортизації і повідомляє.

Визначення груп основних фондів для нарахування амортизаційних відрахувань з метою оподаткування має здійснюватись виключно на підставі Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» (стаття 8).

Для цілей бухгалтерського обліку формування інформації з основних засобів, у тому числі нарахування амортизації, має здійснюватись згідно з вимогами Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 7 «Основні засоби», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 27.04.2000 № 92, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 18.05.2000 за № 288/4509.

Згідно з Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 7 «Основні засоби» об’єкт основних засобів

— це: закінчений пристрій з усіма пристосуваннями і приладдям до нього; конструктивно відокремлений предмет, призначений для виконання певних самостійних функцій; відокремлений комплекс конструктивно з’єднаних предметів однакового або різного призначення, що мають для їх обслуговування загальні пристосування, приладдя, керування та єдиний фундамент, унаслідок чого кожен предмет може виконувати свої функції, а комплекс — певну роботу тільки в складі комплексу, а не самостійно; інший актив, що відповідає визначенню основних засобів, або частина такого активу, що контролюється підприємством.

Законом України «Про телекомунікації» від 18.11.2003 № 1280-IV (зі змінами та доповненнями) телекомунікаційна мережа визначена як комплекс технічних засобів телекомунікацій та споруд, призначених для маршрутизації, комутації, передавання та/або приймання знаків, сигналів, письмового тексту, зображень та звуків або повідомлень будь-якого роду по радіо, проводових, оптичних чи інших електромагнітних системах між кінцевим обладнанням. У свою чергу, під технічними засобами телекомунікацій розуміють обладнання, станційні та лінійні споруди, призначені для утворення телекомунікаційних мереж; а під спорудами електрозв’язку — будівлі, вежі, антени, що використовуються для організації електрозв’язку (телекомунікації).

Крім того, відповідно до Національного стандарту № 2 «Оцінка нерухомого майна», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28 жовтня 2004 р. № 1442, споруди — земельні поліпшення, що не належать до будівель та приміщень, призначені для виконання спеціальних технічних функцій (дамби, тонелі, естакади, мости тощо); а передавальні пристрої — земельні поліпшення, створені для виконання спеціальних функцій з передачі енергії, речовини, сигналу, інформації тощо будь-якого походження та виду на відстань (лінії електропередачі, трубопроводи, водопроводи, теплові та газові мережі, лінії зв’язку тощо).

Підпункт 8.2.2 п. 8.2 ст. 8 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» установлено, що будівлі, споруди, їх структурні компоненти та передавальні пристрої, в тому числі жилі будинки та їх частини (квартири і місця загального користування), вартість капітального поліпшення землі відносяться до групи 1 основних фондів.

До складу 4 групи належать електронно-обчислювальні машини, інші машини для автоматичного оброблення інформації, пов’язані з ними засоби зчитування або друку інформації, інші інформаційні системи, комп’ютерні програми, телефони (у тому числі стільникові), мікрофони і рації, вартість яких перевищує вартість малоцінних товарів (предметів).

При цьому слово «інші» у контексті «інші інформаційні системи» доповнює перелік складових 4 групи, які наведені перед словосполученням «інші інформаційні системи», тобто дозволяє розширити перелік основних засобів, пов’язаних з електронно-обчислювальними машинами, іншими машинами для автоматичного оброблення інформації, пов’язаними з ними засоби зчитування або друку інформації (за аналогією — словосполучення «інші машини для автоматичного оброблення інформації» в даному визначенні розширяє поняття «електронно-обчислювальні машини»).

Утворення телекомунікаційних мереж не можливе без призначених для цього телекомунікаційних споруд та антен, які є передавальними пристроями

. Підпунктом 8.2.2 п. 8.2 ст. 8 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств», який є законом прямої дії, споруди, їх структурні компоненти та передавальні пристрої класифіковані, як 1 група основних фондів, і як наслідок не можуть бути віднесені до 4 групи основних фондів.

З огляду на викладене, Державна податкова адміністрація України

вважає за можливе віднесення телекомунікаційних мереж лише до складу основних фондів 1 групи.

 

Заступник голови С. Чекашкін

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі