Теми статей
Обрати теми

Про надання додаткових відпусток за стаж роботи

Редакція ПБО
Лист від 27.08.2009 р. № 9777/0/14-09/13

Про надання додаткових відпусток за стаж роботи

Лист Міністерства праці та соціальної політики України від 27.08.2009 р. № 9777/0/14-09-13

 

У Міністерстві праці та соціальної політики розглянуто лист ГоловКРУ щодо правомірності надання працівникам установ, які утримуються за рахунок коштів місцевого бюджету,

додаткових відпусток за безперервний стаж роботи і повідомляється.

Законами України «Про відпустки», «Про позашкільну освіту», «Про бібліотеки і бібліотечну справу» не передбачено надання працівникам музичних шкіл, бібліотек, будинків культури додаткових відпусток за безперервний стаж роботи.

Частиною другою статті 4 Закону України «Про відпустки» визначено, що законодавством, колективним договором, угодою та трудовим договором можуть установлюватись інші види відпусток.

Відповідно до cт. 91 КЗпП України та ст. 69 Господарського кодексу України підприємства, установи, організації в межах своїх повноважень і за рахунок власних коштів можуть установлювати додаткові порівняно із законодавством трудові і соціально-побутові пільги для працівників, у тому числі інших видів відпусток.

Згідно зі ст. 23 Закону України «Про відпустки» оплата інших видів відпусток, передбачених колективним договором та угодами, трудовим договором, провадиться з прибутку, що залишається на підприємстві після сплати податків та інших обов’язкових платежів до бюджету. В установах і організаціях, що утримуються за рахунок бюджетних коштів, оплата цих відпусток провадиться в межах бюджетних асигнувань та інших додаткових джерел.

Указом Президента України «Про заходи щодо забезпечення наповнення державного бюджету та посилення фінансово-економічної дисципліни» бюджетним організаціям заборонено витрачати кошти на цілі, не передбачені затвердженими кошторисами доходів і видатків, та понадлімітне використання бюджетних асигнувань.

Ураховуючи те, що бюджетні заклади, установи, організації за своїми установчими документами і положеннями не відносяться до прибуткових підприємств, і те, що видатки з оплати додаткових відпусток за безперервний стаж роботи не передбачені кошторисами відповідних установ, надання їх працівникам додаткових відпусток за безперервний стаж роботи є неправомірним.

 

Заступник міністра В. Онищук



коментар редакції

Чи можуть бюджетні установи надавати працівникам відпустки,
 які не передбачено чинним законодавством: роз’яснює Мінпраці

У листі, що коментується, розглянуто таку ситуацію. Бюджетна установа надавала працівникам додаткові відпустки за безперервний стаж роботи, що було передбачено колективним договором. Оскільки нормативними документами, які регулюють діяльність такої установи, не передбачено надання додаткових відпусток за безперервний стаж роботи працівникам, установа керувалася ч. 2 ст. 4 Закону про відпустки від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки). Зазначеною нормою визначено, що законодавством,

колективним договором, угодою можуть установлюватися інші види відпусток. Видатки для оплати додаткових відпусток за безперервний стаж роботи не було передбачено кошторисом установи, що підтверджується відсутністю розрахунку потреби в коштах на оплату таких відпусток до кошторису.

Чи є надання та оплата додаткових відпусток за безперервний стаж роботи правомірним? Саме з таким запитанням звернулися до Мінпраці і отримали негативну відповідь.

Річ у тім, що чіткий перелік видів відпусток, які надаються згідно із законодавством України, визначено ч. 1 ст. 4 Закону про відпустки. Відпустка за безперервний стаж роботи до зазначеного переліку не входить. Крім того, її не передбачено іншими нормативно-правовими документами.

Водночас ч. 2 ст. 4 Закону про відпустки дозволяє суб’єктам господарювання, у тому числі бюджетним установам, передбачати в колективних договорах інші види відпусток. Такою відпусткою може бути і відпустка за безперервний стаж роботи.

Однак, як нагадує Мінпраці в листі, що коментується, не варто забувати про ст. 23 Закону про відпустки. Згідно з цією статтею оплата інших видів відпусток, передбачених колективним договором та угодами, трудовим договором, здійснюється з

прибутку, який залишається на підприємстві після сплати податків та інших обов’язкових платежів до бюджету. В установах та організаціях, що утримуються за рахунок бюджетних коштів, оплата цих відпусток здійснюється в межах бюджетних асигнувань та інших додаткових джерел.

Як відомо, бюджетні установи є неприбутковими, тому оплачувати додаткові відпустки за рахунок прибутку неможливо. Однак для бюджетних установ установлено додаткову умову — видатки на оплату відпусток повинні здійснюватися в межах бюджетних асигнувань,

тобто їх має бути передбачено кошторисом установи.

У зв’язку з цим Мінпраці підкреслило: надання додаткових відпусток, не передбачених законодавством, у разі, якщо видатки на їх оплату не передбачено кошторисом, є

неправомірним.

Також зауважимо: якщо видатки на оплату додаткових відпусток не було передбачено кошторисом, а оплачувалися за рахунок економії, це, у свою чергу, викликає запитання про правильне планування коштів. Наявність такої значної економії може бути наслідком завищення кошторисних призначень за КЕКВ 1111 та 1120.

Звертаємо увагу, що відповідно до вимог абз. 2 п. 20 Порядку складання, розгляду, затвердження та основних вимог до виконання кошторисів бюджетних організацій, затвердженого постановою КМУ від 28.02.2002 р. № 228 (далі — Порядок № 228), при складанні кошторису бюджетної установи обов’язковим є виконання вимоги щодо першочергового забезпечення бюджетними коштами видатків на оплату праці з нарахуваннями, а також на господарське утримання установ.

При визначенні видатків установа зобов’язана забезпечувати суворий режим економії коштів та матеріальних цінностей. До кошторису можна включати тільки видатки, передбачені законодавством, необхідність яких обумовлено характером діяльності установи.

Насамперед планування та використання бюджетних коштів має провадитися на виплату заробітної плати, оплату

обов’язкових відпусток, здійснення інших обов’язкових виплат. Тому з урахуванням вимог абз. 2 п. 20 Порядку № 228 про дотримання економії бюджетних коштів вважаємо позицію Мінпраці з цього питання правильною, тобто надання та оплата додаткових відпусток, не встановлених безпосередньо законодавством, здійснюватися не повинні.

 

Ольга Вітковська

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі