Теми статей
Обрати теми

Щодо нарахування внесків до Пенсійного фонду на суми одноразової грошової допомоги при звільненні зі служби

Редакція ПБО
Лист від 01.09.2009 р. № 15806/03-20

Щодо нарахування внесків до Пенсійного фонду на суми одноразової грошової допомоги при звільненні зі служби

Лист Пенсійного фонду України від 01.09.2009 р. № 15806/03-20

 

Пенсійний фонд України розглянув лист щодо нарахування внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування на суми одноразової грошової допомоги при звільненні зі служби <...>, і повідомляє.

Відповідно до пункту 17 статті 11 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон) військовослужбовці (крім військовослужбовців строкової служби), особи рядового і начальницького складу підлягають загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню і є застрахованими особами.

Страхувальниками (платниками страхових внесків до Пенсійного фонду) є військові частини, підприємства, установи, організації та органи, які виплачують грошове забезпечення для зазначених осіб.

Об’єктом нарахування внесків для зазначених страхувальників є фактичні витрати на грошове забезпечення, а для застрахованих осіб — сукупний оподатковуваний дохід.

Згідно зі статтею 9 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» особам рядового, сержантського, старшинського та офіцерського складу та деяким іншим особам, які мають право на пенсію за цим 3аконом, здійснюється виплата одноразової грошової допомоги при звільненні зі служби.

Відповідно до статті 9 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» до складу грошового забезпечення входять посадовий оклад, оклад за військовим званням, щомісячні додаткові види грошового забезпечення (підвищення посадового окладу, надбавки, доплати, винагороди, які мають постійний характер, премія), одноразові додаткові види грошового забезпечення.

Складові грошового забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу визначені постановою Кабінету Міністрів України від 07.11.2007 р. № 1294 «Про упорядкування структури та умов грошового забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу».

Перелік додаткових видів грошовою забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу визначений у додатках 25 — 28 зазначеної постанови.

При цьому суми одноразової грошової допомоги при звільненні зі служби не віднесені до зазначеного переліку.

Ураховуючи наведене, суми одноразової грошової допомоги при звільненні зі служби не є об’єктом для нарахування внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування.

 

Заступник голови правління

М. Короневський



коментар редакції

Одноразова грошова допомога при звільненні військовослужбовця
 не обкладається пенсійними внесками: роз’яснює ПФУ

Фахівці Пенсійного фонду підготували дуже цікаве і важливе роз’яснення, оскільки в листі, що коментується, надано відповідь на досить спірне запитання. Пояснимо, у чому справа.

Нагадаємо: з 01.01.2007 р. згідно зі ст. 100 Закону України «Про Державний бюджет на 2007 рік» від 26.12.2008 р. № 835-VI особи офіцерського складу, прапорщики та мічмани, військовослужбовці надстрокової служби та військової служби за контрактом, особи рядового і командного складу (далі — військовослужбовці)

підлягають загальнодержавному пенсійному страхуванню та є застрахованими особами.

При цьому об’єктом для обкладення внесками до Пенсійного фонду є

фактичні витрати на виплату грошового забезпечення, а для застрахованих осіб — сукупний оподатковуваний дохід.

У зв’язку з цим виникло запитання: чи є об’єктом для обкладення внесками до Пенсійного фонду одноразова грошова допомога при звільненні військовослужбовця, яка виплачується на підставі ст. 9 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» від 09.04.92 р. № 2262-XII?

Щоб відповісти на це запитання, слід вирішити: чи належить одноразова грошова допомога до складу грошового забезпечення. Для цього звернемося до ст. 9 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» від 20.12.91 р. № 2011-XII, якою визначено, що до складу грошового забезпечення військовослужбовців входять:

— посадовий оклад, оклад згідно з військовим званням;

— щомісячні додаткові види грошового забезпечення (підвищення посадового окладу, надбавки, доплати, винагороди, що мають постійний характер, премія);

одноразові додаткові види грошового забезпечення.

На цій підставі можна зробити висновок, що одноразова допомога при виході на пенсію військовослужбовців є одноразовим додатковим видом грошового забезпечення. У зв’язку з цим вона обкладається внесками до Пенсійного фонду. Такий висновок було зроблено й у роз’ясненнях фахівців ПФУ, наведених у журналі «Вісник податкової служби України», 2008, № 11 с. 51 та № 36, с. 38, де чітко зазначено: із сум одноразової грошової допомоги при звільненні військовослужбовця нараховуються та утримуються внески до ПФУ.

Однак у листі, що коментується, фахівці ПФУ змінили свою думку на зовсім протилежну, а саме:

суми одноразової грошової допомоги при звільненні військовослужбовця не є об’єктом для обкладення внесками до ПФУ . Аргументи наводяться такі.

Склад грошового забезпечення військовослужбовців визначено постановою КМУ «Про впорядкування структури і умов грошового забезпечення військовослужбовців, осіб рядового та начальницького складу» від 07.11.2007 р. № 1294. У додатках 25 — 28 до зазначеної постанови наведено перелік додаткових видів грошового забезпечення, у тому числі й одноразових. Однак суми одноразової грошової допомоги при звільненні військовослужбовців до цього переліку не входять. Це означає, що грошова допомога при звільненні військовослужбовця

не є одноразовим додатковим видом грошового забезпечення. Отже, підстав для обкладення її пенсійними внесками немає.

Аргумент досить вагомий, і ми схильні дотримуватися такого твердження. Тим більше, що лист завізовано заступником начальника управління Пенсійного фонду України і є відповіддю за запит ГоловКРУ. Отже, при перевірках використання бюджетних коштів за КЕКВ 1120 ревізори керуватимуться саме цим листом.

 

Ольга Вітковська

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі