Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Якщо товар ще не відвантажили, а валовий дохід та зобов’язання з ПДВ уже нарахували

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Якщо товар ще не відвантажили, а валовий дохід та зобов’язання з ПДВ уже нарахували

 

У червні 2009 року на підставі попередньої домовленості з покупцем про відвантаження товару постачальник відправив факсом накладну та податкову накладну. При цьому він відобразив валовий дохід виходячи з продажної вартості товару — 5000 грн. і нарахував зобов’язання з ПДВ — 1000 грн. У жовтні 2009 року покупець повідомив, що відмовляється від придбання товару. Як можна виправити допущену помилку?

Товар усе ще значиться на складі. Діяльність підприємства за півріччя 2009 року була прибутковою.

(м. Донецьк)

 

Насамперед зауважимо: у постачальника не було достатніх підстав для відображення валового доходу та зобов’язань з ПДВ. Пояснимо чому.

Відповідно до

п.п. 11.3.1 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР ( далі — Закон про податок на прибуток) датою збільшення валового доходу є дата будь-якої з подій, що сталася раніше:

— або дата зарахування коштів від покупця на банківський рахунок платника податків в оплату товарів;

— або дата відвантаження товарів.

У цьому випадку не було ні першої, ні другої події. Так, підтвердженням здійснення господарської операції з перерахування коштів або відвантаження товару є первинний документ. Його оформлення має відповідати вимогам

Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність» від 16.07.99 р. № 996-XIV. У ст. 9 зазначеного документа наведено перелік обов’язкових реквізитів первинних документів, серед яких: назва документа; дата і місце складання; назва підприємства, від імені якого складено документ; зміст та обсяг господарської операції; одиниці вимірювання господарської операції; посади осіб, відповідальних за здійснення господарської операції та правильність її оформлення; особистий підпис чи інші дані, що дозволяють ідентифікувати особу, яка брала участь у здійсненні господарської операції.

У ситуації, що розглядається, підприємство не мало права відображати валовий дохід на підставі накладної, що не підтверджує здійснення операції, та без підпису одержувача товару.

Те саме можна зазначити і щодо зобов’язань з ПДВ. Згідно з

п.п. 7.3.1 Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР датою виникнення податкових зобов’язань з ПДВ вважається, зокрема, дата відвантаження товарів покупцю. У цьому випадку відвантаження товару не відбулося, а отже, нараховувати зобов’язання з ПДВ та виписувати податкову накладну не потрібно.

У результаті допущеної помилки відбулося завищення:

валового доходу на суму 5000 грн. у декларації з податку на прибуток за півріччя 2009 року;

валових витрат на суму убутку балансової вартості товарів (3000* грн.).

* Умовна величина собівартості.

Це спричинило переплату з податку на прибуток у сумі

500 грн. ((5000 - 3000) х 25 %).

Крім того, допущена помилка призвела до

завищення зобов’язань з ПДВ у декларації з ПДВ за червень 2009 року на суму 1000 грн.

Далі розглянемо порядок виправлення помилок, допущених у декларації з податку на прибуток та в декларації з ПДВ.

Помилки в декларації з податку на прибуток

. Такі помилки може бути виправлено або шляхом подання уточнюючого розрахунку (УР), або шляхом виправлення в декларації за наступний звітний період.

На нашу думку, оптимальним рішенням у цій ситуації є виправлення показників декларації з податку на прибуток за півріччя 2009 року за допомогою подання УР. Тим більше, що податківці рекомендують виправляти помилки, допущені при перерахунку за

п. 5.9 Закону про податок на прибуток саме цим способом. Подати УР можна в будь-якому періоді виявлення помилки. При цьому заповнити його необхідно так:

 

Фрагмент заповнення уточнюючого розрахунку до декларації за півріччя 2009 року

Показники

Код рядка

Загальна сума

1

2

3

Доходи не враховані (+), зайво враховані (-) в обчисленні валового доходу попереднього звітного періоду, у тому числі за кодами рядків декларації, у якій було допущено помилки:

1

-5000

код

01.1

 

 

 

 

 

 

 

 

сума (±)

- 5000

 

 

 

 

 

 

 

 

Витрати не враховані (+), зайво враховані (-) в обчисленні валових витрат попереднього звітного періоду, у тому числі за кодами рядків декларації, у якій було допущено помилки:

2

-3000

код

04.2

 

 

 

 

 

 

 

 

сума (±)

-3000

 

 

 

 

 

 

 

 

Амортизаційні відрахування не враховані (+), зайво враховані (-) в обчисленні амортизації попереднього звітного періоду

3

Сума заниженого (+) або завищеного (-) об’єкта оподаткування  р. 1 - р. 2 - р. 3

4

-2000

Ставка оподаткування, що діяла на момент допущення помилки, у відсотках

5

25

...

6

...

Сума недоплати (+) або переплати (-), нарахованої у зв’язку з виправленням помилки  р. 4 х р. 5 - р. 6 або р. 7.2 - р. 7.1

7

-500

Сума податкового зобов’язання звітного періоду, при розрахунку якого виявлена помилка

7.1

7000

Сума виправленого (вірного) податкового зобов’язання звітного періоду, при розрахунку якого виявлена помилка

7.2

6500

Сума штрафу, нарахована платником самостійно у зв’язку з виправленням помилки  р. 7 х 0,05

8

...

9

...

 

Оскільки помилка не спричинила виникнення недоплати, самоштраф у розмірі 5% нараховувати не слід.

При виправленні помилки необхідно мати на увазі, що товари все ще значаться на складі підприємства, а отже, вони продовжують брати участь у перерахунку за

п. 5.9 Закону про податок на прибуток. У зв’язку з цим при складанні декларації за три квартали 2009 року платнику податків слід правильно вказати залишки товарів на кінець зазначеного звітного періоду. Тим самим у перерахунку за п. 5.9 Закону про податок на прибуток братиме участь правильна вартість товарів на кінець звітного періоду, збільшена на 3000 грн. Крім того, у ряд. 15 поточної декларації за три квартали 2009 року слід відобразити правильне значення нарахованого податку за попередній податковий період поточного року (зменшене на 500 грн.).

Помилка в декларації з ПДВ

. Помилку, пов’язану із завищенням зобов’язань з ПДВ, можна виправити в поточній декларації або через УР. Допущена помилка не спричинила недоплату податку до бюджету, а отже, її виправлення не потребує сплати 5 % штрафу.

При виборі першого способу виправлення помилки надмірно нарахована сума зобов’язань з ПДВ (

1000 грн.) відобразиться зі знаком «-» у ряд. 8.1 поточної декларації за вересень 2009 року (останній день її подання — 20 жовтня). Заповнення цього рядка передбачає складання додатка 1 «Розрахунок коригування сум ПДВ до податкової декларації з податку на додану вартість».

Якщо платник податків вибере другий спосіб виправлення помилки, необхідно скласти УР до декларації за червень 2009 року. При цьому сума зайво нарахованих податкових зобов’язань (

1000 грн.) зі знаком «-» відобразиться в рядку 2 УР із відповідним коригуванням підсумкових показників помилкової декларації. Зверніть увагу: разом з УР до місцевої ДПІ необхідно подати додаток 5 із позначкою, що він є уточнюючим, у розділі І якого буде зазначено суму уточнення зі знаком «-».

 

Марина Ковенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі