Теми статей
Обрати теми

Щодо включення доплати за минулий період в розрахунок середньої зарплати для лікарняних

Редакція ПБО
Лист від 04.09.2009 р. № 04-06/

Щодо включення доплати за минулий період в розрахунок середньої зарплати для лікарняних

Лист Виконавчої дирекції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 04.09.2009 р. № 04-06/Ш-186з-225

 

Згідно з абзацом 1 пункту 4 Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.09.2001 р. № 1266 (далі — Порядок),

розрахунковим періодом, за який обчислюється середня заробітна плата (дохід) для застрахованих осіб (включаючи осіб, які працюють неповний робочий день (робочий тиждень) та добровільно застрахованих осіб), є останні шість календарних місяців (з першого до першого числа), що передують місяцю, в якому настав страховий випадок.

Відповідно до пункту 7 Порядку

середня заробітна плата застрахованої особи обчислюється виходячи з нарахованої заробітної плати за видами виплат, що включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати (у тому числі в натуральній формі), які визначаються згідно з нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до Закону України «Про оплату праці», та підлягають обкладанню податком з доходів фізичних осіб, не враховуючи передбачені законодавством пільги щодо сплати зазначеного податку чи суми, на які цей дохід зменшується, з яких сплачувалися страхові внески до фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування.

У разі, якщо в місяці розрахункового періоду було здійснено доплату до заробітної плати за минулий період, ця сума включається в обчислення середньої заробітної плати для розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності

.

 

Заступник директора С. Буринський



коментар редакції

Донарахована сума заробітної плати за минулий період ураховується в тому
місяці розрахункового періоду, в якому її донараховано

Згідно з Порядком розрахунку середньої заробітної плати (доходу) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженим постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266, розрахунковим періодом, за який розраховується середня заробітна плата, є останні шість календарних місяців (з першого по перше число), що передують місяцю, в якому настав страховий випадок.

І відповідно, до розрахунку середньої заробітної плати для визначення суми лікарняних та допомоги по вагітності та пологах уключається нарахована в розрахунковому періоді заробітна плата за видами виплат, до яких належать основна і додаткова заробітна плата, інші заохочувальні та компенсаційні виплати (у тому числі в натуральній формі) згідно з Інструкцією зі статистики заробітної плати, затвердженою наказом Держкомстату України від 13.01.2004 р. № 5.

На практиці часто трапляються випадки, коли працівнику донараховують дохід за минулий період (наприклад, у зв’язку з виправленням помилки). Згідно з п.п. 1.6.2 Інструкції № 5, якщо нарахування фонду оплати праці здійснюються за попередній період, зокрема у зв’язку з уточненням кількості відпрацьованого часу чи виправленням помилок, вони відображаються у фонді оплати праці того місяця, в якому було здійснено нарахування.

Закономірно виникає запитання: чи беруть участь у розрахунку середньої заробітної плати для визначення лікарняних, допомоги по вагітності та пологах суми зарплати, донарахованої в одному з місяців розрахункового періоду за місяць, який до розрахункового періоду не включається?

У листі, що коментується, фахівці Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності чітко відповіли:

суми донарахованої зарплати включаються до розрахунку середньої зарплати для визначення суми лікарняних та суми допомоги по вагітності та пологах.

 

Тетяна Онищенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі