Теми статей
Обрати теми

Щодо можливості застосування у поточному році спрощеної системи оподаткування у разі перевищення у минулому році дозволеного обсягу виручки

Редакція ПБО
Лист від 25.04.2007 р. № 2987

Щодо можливості застосування у поточному році спрощеної системи оподаткування у разі перевищення у минулому році дозволеного обсягу виручки

Лист Державного Комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва від 25.04.2007 р. № 2987

 

Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва розглянув <...> лист <...> щодо можливості застосування у поточному році спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності, у разі перевищення у минулому році максимально дозволеного обсягу виручки та в межах своєї компетенції повідомляє таке.

Положеннями Указу Президента України від 03.07.98 № 727 «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва»

(далі — Указ № 727) визначено, що право на застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності мають суб’єкти малого підприємництва за умови дотримання вимог статей 1 та 7 Указу, з урахуванням пункту 4 Прикінцевих положень Закону України від 25.03.2005 № 2505 «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2005 рік» та деяких інших законодавчих актів України», шляхом отримання Свідоцтва про право сплати єдиного податку.

Форма та Порядок видачі Свідоцтва про право сплати єдиного податку затверджені наказами Державної податкової адміністрації України від 29.10.99 № 599 «Про затвердження Свідоцтва про сплату єдиного податку та Порядку його видачі)

(далі — Порядок № 599) та від 13.10.98 р. № 476 (у редакції наказу ДПА України від 12.10.99 р. № 555) «Про затвердження Свідоцтва про право сплати єдиного податку суб’єктом малого підприємництва — юридичною особою та Порядку його видачі» (далі — Порядок № 555).

Указом № 727 та Порядками № 599, 555 встановлено, що на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності шляхом придбання Свідоцтва про сплату єдиного податку мають право перейти фізичні особи, які здійснюють підприємницьку діяльність без створення юридичної особи, за умови, якщо обсяг виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) за календарний рік не перевищує 500 тис. грн., та юридичні особи — суб’єкти підприємницької діяльності будь-якої організаційно-правової форми та форми власності за умови, якщо обсяг виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) за календарний рік не перевищує 1 млн гривень.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 16.03.2000 № 507 «Про роз’яснення Указу Президента України від 3 липня 1998 року № 727» у статті 1 зазначеного Указу

під словом «рік» розуміється календарний рік, тобто з 1 січня по 31 грудня.

Порядками № 599 та № 555 передбачено, що

рішення про перехід на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності може бути прийняте платником податку не більше одного разу за календарний рік і Свідоцтво видається терміном на один рік.

З огляду на те, що відповідно до статті 1 Указу можуть застосовувати спрощену систему оподаткування фізичні особи — суб’єкти підприємницької діяльності, обсяг виручки яких від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) за рік не перевищив 500 тис. гривень, та юридичні особи, обсяг виручки яких за рік не перевищив 1 млн грн., то

при визначенні виручки враховується виручка за попередній календарний рік.

Отже, у разі порушення вимог статті 1 Указу № 727, зокрема, перевищення обсягу виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) за календарний рік, платник єдиного податку згідно зі статтею 5 Указу № 727 повинен перейти на загальну систему оподаткування, обліку та звітності зі сплатою податку з доходів фізичних осіб за правилами, встановленими 4 розділом Декрету Кабінету Міністрів України «Про прибутковий податок з громадян» (фізичні особи) та зі сплатою податку на прибуток за правилами, встановленими Законом України «Про оподаткування прибутку підприємств» (юридичні особи).

Такий перехід платник податку повинен здійснити самостійно, починаючи з наступного звітного періоду (кварталу, в якому виникло перевищення), шляхом подання до відповідного податкового органу заяви про відмову від застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності.

Також суб’єкт підприємницької діяльності повинен протягом 5 днів після закінчення звітного періоду (кварталу) за підсумками роботи за відповідний квартал подати звіт, де вказується весь фактичний обсяг виручки, та здати до податкового органу Свідоцтво про право сплати єдиного податку, у разі, якщо обсяг виручки від провадження підприємницької діяльності у 1, 2, 3 або 4 кварталі 2006 року перевищив 500 тис. грн. (у фізичних осіб) та 1 млн грн. (у юридичних осіб).

Враховуючи вимоги Указу № 727 та Порядку № 599

такий суб’єкт підприємницької діяльності втрачає можливість бути на спрощеній системі оподаткування, обліку та звітності у наступному календарному році, тобто у 2007 році.

 

Заступник голови О. Сахненко



коментар редакції

Що розуміється під терміном «рік» для переходу на єдиний податок

За умовою ст. 5 Указу № 727 суб’єкт малого підприємництва — фізична особа, у якого обсяг виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) перевищив 500 тис. грн., має перейти на загальну систему оподаткування з наступного звітного періоду (кварталу).

Причому, суб’єкт, який перейшов 500-тисячну межу, втрачає право на застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності й у наступному

календарному році.

Пов’язано це з тим, що при прийнятті рішення переводити/не переводити підприємця на єдиний податок аналізується обсяг його виручки за календарний рік (тобто з 1 січня по 31 грудня). І тут важливо, щоб з початку цього базового року сума виручки, з урахуванням надходжень у періоді перебування як на єдиному податку, так і загальній системі, не перевищила 500 тис. грн. Єдина вимога в цьому випадку — при розрахунку має бути враховано тільки ті надходження, що відповідають визначенню виручки, наведеному в Указі № 727 («сума, фактично отримана суб’єктом підприємницької діяльності на розрахунковий рахунок або (та) до каси від здійснення операцій з продажу продукції (товарів, робіт, послуг)»).

Отже, якщо, наприклад, за 2009 рік виручка єдиноподатника-фізособи перевищить 500 тис. грн., він не зможе скористатися правом сплачувати єдиний податок у 2010 році. І лише якщо у 2010 році такий суб’єкт, перебуваючи вже на загальній системі оподаткування, «впишеться» в 500 тис. грн., він зможе перейти на сплату єдиного податку з 2011 року.

До того ж зазначимо, що у підприємця, який у зв’язку з перевищенням обсягу виручки в 500 тис. грн. протягом календарного року переходить на загальну систему оподаткування, «понадлімітна» виручка в кварталі переходу не повинна оподатковуватися з доходів фізичних осіб. На це звертає увагу Держкомпідприємництва в листі від 27.04.2007 р. № 3102.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі