Теми статей
Обрати теми

Щодо застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності

Редакція ПБО
Лист від 27.03.2006 р. № 2802/6/15-0416

Щодо застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності

Лист Державної податкової адміністрації України від 27.03.2006 р. № 2802/6/15-0416

 

Державна податкова адміністрація України розглянула лист <...> щодо застосування окремих положень Указу Президента України від 03.07.98 № 727/98 «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» (в редакції Указу від 28.06.99 № 746/99)

(далі — Указ) і повідомляє.

Відповідно до статті 1 Указу спрощена система оподаткування, обліку та звітності запроваджується зокрема, для юридичних осіб — суб’єктів підприємницької діяльності будь-якої організаційно-правової форми та форми власності, в яких за рік середньооблікова чисельність працюючих не перевищує 50 осіб і обсяг виручки яких від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) за рік не перевищує 1 млн гривень.

Для переходу на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єкт малого підприємництва подає письмову заяву до органу державної податкової служби за місцем державної реєстрації.

Заява подається не пізніше ніж за 15 днів до початку наступного звітного (податкового) періоду (кварталу) за умови сплати всіх установлених податків та обов’язкових платежів за попередній звітний (податковий) період.

Згідно зі статтею 1 Указу

середньооблікова чисельність працюючих для суб’єктів малого підприємництва визначається за методикою, затвердженою органами статистики, з урахуванням усіх його працівників, у тому числі тих, що працюють за договорами та за сумісництвом, а також працівників представництв, філіалів, відділень та інших відособлених підрозділів.

 

Директор Департаменту податку на прибуток
 та інших податків і зборів (обов’язкових платежів)
 Н. Хоцянівська



коментар редакції

Як єдиноподатнику-юрособі розрахувати середньооблікову чисельність працівників

Ви знаєте, що ст. 1 Указу № 727 вимагає від суб’єктів малого підприємництва визначати середньооблікову чисельність працівників відповідно до

методики, затвердженої органами статистики. Причому цей показник розраховується платником єдиного податку — юрособою з урахуванням усіх його працівників, у тому числі тих, які працюють за договорами та за сумісництвом, а також працівників представництв, філій, відділень та інших відокремлених підрозділів. Та ж норма міститься і в п. 2 Порядку № 98.

Методикою, затвердженою органами статистики, є Інструкція № 286.

На наш погляд, для визначення показника середньооблікової чисельності працівників платники єдиного податку — юрособи мають застосовувати методику розрахунку

середньої чисельності працівників підприємства за період (розділ 3 Інструкції № 286) та наводити результат таких обчислень у рядку 1 Розрахунку сплати єдиного податку суб’єктом малого підприємництва — юридичною особою.

Пов’язано це з тим, що якраз цей показник уключає облікову чисельність штатних працівників, а також чисельність працівників, які працюють за цивільно-правовими договорами та за сумісництвом. Тобто значення цього показника, по суті, має дорівнювати значенню показника середньооблікової чисельності працівників.

Про необхідність використання саме цього показника з метою визначення середньооблікової чисельності працівників у єдиноподатника-юрособи і йдеться в листі ДПАУ, що коментується. До речі, цю позицію податкового відомства закріплено і в консультації, опублікованій у журналі «Вісник податкової служби України», 2007, № 1 — 2, с. 87.

Детально з механізмом визначення середньооблікової чисельності працівників можна ознайомитися в статті «Інструкція зі статистики чисельності працівників: аналіз змін» (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2006, № 11), а також у консультації «Розрахунок середньооблікової чисельності підприємством-єдиноподатником» (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 22, с. 30).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі