Теми статей
Обрати теми

Щодо окремих питань застосування спрощеної системи оподаткування

Редакція ПБО
Лист від 08.05.2007 р. № 4441/6/15-0416

Щодо окремих питань застосування спрощеної системи оподаткування

Лист Державної податкової адміністрації України від 08.05.2007 р. № 4441/6/15-0416

 

Державна податкова адміністрація України розглянула лист щодо застосування окремих положень Указу Президента України від 03.07.98 р. № 727/98 «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» (у редакції Указу від 28.06.99 р. № 746/99) (далі — Указ) і повідомляє таке.

Відповідно до статті 1 Указу виручкою від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) вважається сума, фактично отримана суб’єктом підприємницької діяльності на розрахунковий рахунок або (та) в касу за здійснення операцій з продажу продукції (товарів, робіт, послуг). Тобто застосовується касовий метод обчислення виручки, при якому враховуються всі надходження коштів, отримані на розрахунковий рахунок або (та) в касу.

Згідно зі статтею 4 Указу Державною податковою адміністрацією України розроблено та затверджено наказом ДПА України від 12.10.99 р. № 554 і зареєстровано в Міністерстві юстиції України 19.10.99 р. за № 713/4006 Книгу обліку доходів і витрат, що підлягають оподаткуванню, і Порядок її ведення суб’єктами малого підприємництва, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності.

Згідно із вказаним Порядком ведення Книги обліку доходів і витрат суб’єкта малого підприємництва — юридичної особи у графі 6 відображаються всі надходження коштів, отримані на розрахунковий рахунок та в касу суб’єкта підприємництва від продажу продукції (товарів, робіт, послуг), майна, включаючи основні фонди, які належать суб’єкту малого підприємництва й реалізовані у звітному (податковому) періоді, позареалізаційні доходи та виручка від іншої реалізації.

Відповідно до Порядку складання Розрахунку сплати єдиного податку суб’єктом малого підприємництва — юридичною особою, затвердженого наказом ДПА України від 28.02.2003 р. № 98 (із змінами і доповненнями) та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 19.03.2003 р. за № 221/7542, у рядку 4 Розрахунку відображається загальна сума коштів, отримана на розрахунковий рахунок або (та) в касу суб’єкта малого підприємництва, яка підлягає оподаткуванню єдиним податком.

Листом ДПА України від 07.11.2000 р. № 14724/ 7/15-1317 надано роз’яснення стосовно оподаткування єдиним податком виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) суб’єктів малого підприємництва — юридичних осіб, які здійснюють свою діяльність на підставі договорів комісії та інших цивільно-правових договорів (експедиторські, брокерські підприємства, комісійна торгівля).

Враховуючи те, що

кошти, які надходять на розрахунковий рахунок таких платників єдиного податку, є транзитними і платники не мають права власності на такі кошти, то при визначенні суми виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) для нарахування єдиного податку ці кошти не включаються до бази оподаткування.

Зазначений лист регулює лише порядок визначення бази оподаткування єдиним податком для окремої категорії платників і не може застосовуватися для визначення граничної межі отриманої виручки при переході на спрощену систему оподаткування.

З метою визначення права перебування на спрощеній системі оподаткування, обліку та звітності суб’єкти малого підприємництва, включаючи й тих, які здійснюють комісійну торгівлю, надають експедиторські, брокерські послуги, повинні враховувати всі надходження коштів, отримані на розрахунковий рахунок та в касу від продажу продукції (товарів, робіт, послуг), суми позареалізаційних доходів та виручку від іншої реалізації

.

 

Заступник голови М. Романів



коментар редакції

Як розраховується виручка суб’єкта малого підприємництва з метою переходу на сплату єдиного податку

ДПАУ констатує, що з метою

визначення права на застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності суб’єкти малого підприємництва, включаючи тих, хто здійснює комісійну торгівлю, надає експедиторські, брокерські послуги, мають ураховувати всі надходження коштів, отриманих на розрахунковий рахунок або (та) до каси від продажу продукції (товарів, робіт, послуг), суми позареалізаційних доходів та виручку від іншої реалізації.

Хоча з метою

нарахування єдиного податку та ж ДПАУ вважає: кошти, що надходять на розрахунковий рахунок чи до каси єдиноподатників-юросіб (експедиторських, брокерських підприємств, а також підприємств, що здійснюють комісійну торгівлю), є транзитними та не враховуються при визначенні суми виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг). До бази обкладення єдиним податком такі платники, за роз’ясненнями податківців, уключають лише суми комісійної винагороди, отримані від здійснення діяльності на підставі договорів комісії та інших цивільно-правових договорів (див. лист від 07.11.2000 р. № 14727/7/15-1317).

Таким чином, головний податковий орган дав зрозуміти, що у єдиноподатників існує

дві виручки — для обкладення та для порівняння.

Іншої думки дотримується Держкомпідприємництва: для підтвердження обсягу виручки від реалізації за рік з метою застосування спрощеної системи оподаткування суб’єкт малого підприємництва повинен уключати до складу виручки тільки суму отриманої комісійної винагороди (див., зокрема, лист від 05.04.2004 р. № 2151). Погодьтеся, такий підхід логічніший.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі