Теми статей
Обрати теми

Щодо можливості переходу на єдиний податок при несплаченому штрафі

Редакція ПБО
Лист від 27.02.2002 р. № 2-221/1166

Щодо можливості переходу на єдиний податок при несплаченому штрафі

Лист Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва від 27.02.2002 р. № 2-221/1166

 

Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва розглянув лист щодо питання про те, чи відповідає чинному законодавству відмова податкової інспекції у видачі Свідоцтва про право сплати єдиного податку (тобто у переході на єдиний податок) тільки на підставі того, що суб’єкт малого підприємництва не сплатив штраф за порушення чинного законодавства, та повідомляє.

Згідно зі статтею 4 Указу Президента України від 03.07.98 р. № 727/98 «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» (з подальшими змінами та доповненнями) і Порядком видачі свідоцтва про право сплати єдиного податку суб’єктом малого підприємництва — юридичною особою, затвердженим наказом Державної податкової адміністрації України від 13.10.98 р. № 476, перехід на єдиний податок можливий за умови сплати всіх установлених податків та обов’язкових зборів за попередній звітний період. Законом України «Про систему оподаткування»

штрафні санкції та пеню не віднесено до податків чи зборів, тому податкова інспекція не має права відмовляти у видачі Свідоцтва про право сплати єдиного податку на підставі несплати тільки штрафу, оскільки заборгованість щодо податків та зборів у такому разі відсутня.

 

Т. в. о. голови В. Загородній



коментар редакції

Наявність штрафних санкцій та пені — не привід для відмови у видачі Свідоцтва про право сплати єдиного податку

Усім відомо, що ДПАУ відмовляє суб’єктам малого підприємництва, у яких є заборгованість щодо встановлених податків та обов’язкових платежів за попередній звітний (податковий) період, в отриманні Свідоцтва про право сплати єдиного податку. При цьому вона керується нормами ст. 4 Указу № 727.

Проте в деяких випадках вимоги податківців бувають незаконні. Так, наприклад, ДПАУ однозначно виступає проти переходу на сплату єдиного податку платника, який не погасив штраф (див., зокрема, консультації фахівців податкового відомства, опубліковані в журналі «Вісник податкової служби України», 2001, № 42, с. 44; 2002, № 34, с. 12; 2003, № 33, с. 19).

Виняток становлять випадки наявності заборгованості зі сплати штрафних санкцій, нарахованих за порушення вимог законодавства

у сфері РРО. Такі штрафні санкції, за роз’ясненнями ДПАУ, не є податковими зобов’язаннями в розумінні Закону № 2181, тому не можуть вважатися податковим боргом і бути перешкодою для переходу суб’єкта малого підприємництва на сплату єдиного податку (див. лист від 10.07.2009 р. № 14487/7/15-0417 у газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 63).

На наш погляд, суб’єкт малого підприємництва не повинен отримати відмову у видачі Свідоцтва про право сплати єдиного податку і в ситуації, коли відбувається

оскарження податкових зобов’язань, адже він не має заборгованості щодо податків, строк сплати якої настав. Проте неодноразово в своїх консультаціях податківці забороняли переходити на єдиний податок під час апеляційного оскарження податкового зобов’язання.

Держкомпідприємництва, як бачимо, вважає (див. також лист від 06.05.2003 р. № 2762), що штрафні санкції та пеню не віднесено до податків чи зборів, тому податкова інспекція не має права відмовляти платнику податків в переході на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності на підставі несплати тільки штрафу, тому що заборгованість щодо податків та обов’язкових платежів у такому разі відсутня.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі