Теми статей
Обрати теми

Щодо можливості застосування спрощеної системи оподаткування за наявності заборгованості щодо пенсійних внесків

Редакція ПБО
Лист від 06.07.2006 р. № 12769/7/15-0417

Щодо можливості застосування спрощеної системи оподаткування за наявності заборгованості щодо пенсійних внесків

Лист Державної податкової адміністрації України від 06.07.2006 р. № 12769/7/15-0417

 

Державна податкова адміністрація України розглянула лист <...> щодо застосування окремих положень Указу Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» (у редакції Указу від 28.06.99 р. № 746/99)

(далі Указ) і повідомляє таке.

Відповідно до статті 4 Указу для переходу на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єкт малого підприємництва подає письмову заяву до органу державної податкової служби за місцем державної реєстрації, в якій зазначає, яку ставку єдиного податку ним обрано.

Заява подається не пізніше ніж за 15 днів до початку наступного звітного (податкового) періоду (кварталу) за умови сплати всіх установлених податків та обов’язкових платежів за попередній звітний (податковий) період.

Статтею 2 Закону України «Про систему оподаткування» від 25.04.91 р. № 1251-XII визначено, що під податком і збором (обов’язковим платежем) до бюджетів та до державних цільових фондів слід розуміти обов’язковий внесок до бюджету відповідного рівня або державного цільового фонду, здійснюваний платниками у порядку і на умовах, що визначаються законами України про оподаткування. Також підпунктом 16 пункту 1 статті 14 зазначеного вище Закону обумовлено, що до загальнодержавних податків і зборів (обов’язкових платежів) віднесено збір на обов’язкове державне пенсійне страхування.

Преамбулою Закону України «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування» від 26.06.97 р. № 400/97-ВР

(далі — Закон 400/97-ВР) визначено, що даний Закон визначає порядок справляння та використання збору на обов’язкове державне пенсійне страхування, а також зазначено, що збір на обов’язкове державне пенсійне страхування платники збору сплачують до Пенсійного фонду України у порядку, визначеному законодавством України.

З 1 січня 2004 року набрав чинності Закон України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. № 1058-IV

(далі — Закон № 1058-IV).

Статтею 1 Закону № 1058-IV визначено, що страхові внески — кошти відрахувань на соціальне страхування та збір на обов’язкове державне пенсійне страхування, сплачені згідно із законодавством, що діяло раніше; кошти, сплачені на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування відповідно до цього Закону.

Відповідно до статті 18 Закону № 1058-IV страхові внески не включаються до складу податків, інших обов’язкових платежів, що складають систему оподаткування. На ці внески не поширюється податкове законодавство.

Враховуючи наведене, /font> ннаявність у платників єдиного податку — юридичних осіб заборгованості по страхових внесках до Пенсійного фонду України не може бути підставою для відмови у реєстрації суб’єкта малого підприємництва як платника єдиного податку.

Таким чином, з метою уникнення непорозумінь при переході суб’єктів малого підприємництва на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності державним податковим органам необхідно співпрацювати з відповідними органами Пенсійного фонду щодо надання їм списків боржників по

зборах до Пенсійного фонду України.

 

Перший заступник голови Г. Оперенко



коментар редакції

Заборгованість перед Пенсійним фондом: коли виникають перешкоди

для переходу на сплату єдиного податку

Як відомо, обов’язковою умовою переходу а спрощену систему оподаткування, обліку та звітності є

відсутність заборгованості щодо податків та обов’язкових платежів (ст. 4 Указу № 727). Розуміти це слід так, що податки та обов’язкові платежі, строк сплати яких настав на момент подання заяви про перехід на єдиний податок, має бути сплачено (на момент подання заяви).

Оскільки будь-якого переліку «неподаткових» платежів чи посилання на нього в Порядку № 476 немає, нещодавно контролюючі органи намагалися «включити» до такого переліку не тільки податкову заборгованість, але й, наприклад, внески до Пенсійного фонду.

Проте пізніше, зважаючи на аргументи Держкомпідприємництва (див. зокрема, лист від 08.02.2006 р. № 928) про те, що внески до Пенсійного фонду нараховуються та сплачуються відповідно до спеціального Закону № 1058, головний податковий орган змінив свою точку зору, про що свідчить лист від 27.03.2006 р. № 3442/5/15-0416.

І от іще одне позитивне роз’яснення від ДПАУ. У листі, що коментується, податкове відомство констатує, що згідно з п. 4 ст. 18 Закону № 1058 страхові внески не включаються до складу податків, інших обов’язкових платежів, що складають систему оподаткування. На ці внески не поширюється податкове законодавство.

Таким чином, на думку ДПАУ

наявність у суб’єк-тів підприємницької діяльності заборгованості щодо страхових внесків до Пенсійного фонду не є перешкодою для реєстрації суб’єкта малого підприємництва платником єдиного податку.

А ось із заборгованістю зі сплати зборів (не внесків) до Пенсійного фонду складніше. Ми говоримо про збори на обов’язкове державне пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій. Наявність заборгованості щодо них може стати перешкодою на шляху суб’єкта малого підприємництва до єдиного податку, оскільки Законом про систему оподаткування віднесено збір на обов’язкове державне пенсійне страхування до загальнодержавних податків та обов’язкових платежів. До того ж необхідність їх сплати встановлено не Законом № 1058, як у випадку зі внесками, а Законом № 400.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі