Теми статей
Обрати теми

Щодо включення до бази оподаткування єдиним податком помилково зарахованих коштів

Редакція ПБО
Лист від 27.04.2006 р. № 4795/6/15-0416

Щодо включення до бази оподаткування єдиним податком помилково зарахованих коштів

Лист Державної податкової адміністрації України від 27.04.2006 р. № 4795/6/15-0416

 

Державна податкова адміністрація України розглянула лист <...> щодо застосування окремих положень Указу Президента України від 03.07.98 р. № 727/98 «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» (у редакції Указу від 28.06.99 р. № 746/99) (далі — Указ) і повідомляє таке.

Статтею 1 Указу визначено, що виручкою від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) вважається сума, фактично отримана суб’єктом підприємницької діяльності на розрахунковий рахунок або (та) в касу за здійснення операцій з продажу продукції (товарів, робіт, послуг). Тобто застосовується касовий метод обчислення виручки, при якому враховуються всі надходження коштів на розрахунковий рахунок або (та) в касу.

Згідно з Порядком складання Розрахунку сплати єдиного податку суб’єктом малого підприємництва — юридичною особою, затвердженого наказом Державної податкової адміністрації України від 28.02.2003 р. № 98 (із змінами і доповненнями) та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 19.03.2003 р. за № 221/7542 (далі — Розрахунок), у рядку 4 Розрахунку відображається загальна сума коштів, отримана на розрахунковий рахунок або (та) в касу суб’єкта малого підприємництва.

Відповідно до Порядку ведення Книги обліку доходів і витрат суб’єктами малого підприємництва — юридичними особами, що застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності (затвердженого наказом ДПА України від 12.10.99 р. № 554 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 19.10.99 р. за № 713/4006), у Книзі обліку доходів і витрат у дохідній частині відображаються всі надходження, отримані на розрахунковий рахунок та в касу суб’єктом малого підприємництва від продажу продукції (товарів, робіт, послуг), майна, включаючи основні фонди, які належать суб’єкту малого підприємництва й реалізовані у звітному (податковому) періоді, позареалізаційні доходи та виручка від іншої реалізації.

Окремо зазначимо, що відповідно до положень пункту 1.31 статті 1 Закону України від 28.12.94 р. № 334/94-ВР «Про оподаткування прибутку підприємств», із змінами та доповненнями, реалізацією товарів, робіт і послуг є операції, які здійснюються за договорами купівлі-продажу, поставки, міни та іншими цивільно-правовими договорами за плату або компенсацію і передбачають перехід права власності до покупця.

З огляду на зазначене, суми коштів, які помилково надійшли на розрахунковий рахунок суб’єкта малого підприємництва — платника єдиного податку (за умови наявності письмового пояснення установи банку про помилкове зарахування коштів), не є його власністю, а отже, ці кошти не можуть вважатися виручкою від реалізації.

Якщо зарахування та повернення коштів, які помилково надійшли на розрахунковий рахунок суб’єкта малого підприємництва — платника єдиного податку, відбулося в одному звітному періоді, такі кошти не включаються до бази оподаткування єдиним податком.

У разі якщо повернення помилково зарахованих коштів на розрахунковий рахунок або (та) в касу відбулося в наступному звітному періоді, такий платник єдиного податку повинен включити їх до бази оподаткування єдиним податком у звітному періоді, в якому відбулося зарахування вказаних коштів на розрахунковий рахунок, та відобразити їх повернення у рядку 7 Розрахунку в наступному звітному періоді або в установленому порядку подати уточнюючий розрахунок.

Щодо оподаткування передоплати, повернутої у зв’язку із розірванням договору до початку виконання робіт, то платник єдиного податку повинен включити суму передоплати до бази оподаткування єдиним податком у звітному періоді, в якому відбулося зарахування таких коштів на розрахунковий рахунок, або (та) в касу та відобразити її повернення у рядку 7 Розрахунку або в установленому порядку подати уточнюючий розрахунок.

 

Директор Департаменту податку на прибуток
 та інших податків і зборів (обов’язкових платежів)

Н. Хоцянівська



коментар редакції

Чи обкладаються єдиним податком повернена передоплата

та помилково зараховані кошти

Згідно з Указом № 727 базою обкладення єдиним податком у суб’єктів малого підприємництва — юридичних осіб є виручка від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), що фактично надійшла на їх розрахунковий рахунок або (та) до каси при продажу продукції (товарів, робіт, послуг).

Керуючись цією нормою, ДПАУ роз’яснює: якщо підприємство-єдиноподатник повертає покупцю

передоплату у зв’язку з розірванням договору до початку виконання робіт, то в такому разі воно має включити суму передоплати до бази обкладення єдиним податком у звітному періоді, в якому відбулося зарахування таких грошових коштів на розрахунковий рахунок або (та) до каси такого єдиноподатника, а її повернення відобразити в рядку 7 Розрахунку сплати єдиного податку суб’єктом малого підприємництва — юридичною особою чи в установленому порядку подати уточнюючий розрахунок.

Хоча, якщо надходження та повернення передоплати відбулися

в одному звітному періоді, цю суму не потрібно включати до бази обкладення єдиним податком. Такий висновок випливає з консультації співробітників податкового відомства, опублікованої в журналі «Вісник податкової служби України», 2007, № 44, с. 25.

Так само податківці пропонують діяти і щодо

сум, помилково зарахованих на поточний рахунок платника єдиного податку (за наявності відповідного письмового пояснення установи банку про помилкове зарахування коштів).

Хоча, на наш погляд, ці суми не є власністю єдиноподатника-отримувача, тому за жодних умов не повинні включатися до його виручки та обкладатися єдиним податком. Аналогічної думки дотримується і Держкомпідприємництва в листі від 28.10.2004 р. № 7488.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі