Теми статей
Обрати теми

Про включення до бази обкладення єдиним податком отриманих з бюджету коштів

Редакція ПБО
Лист від 21.04.2006 р. № 148/2/15-0410

Про включення до бази обкладення єдиним податком отриманих з бюджету коштів

Лист Державної податкової адміністрації України від 21.04.2006 р. № 148/2/15-0410

(витяг)

 

Державна податкова адміністрація України <...> розглянула лист ДКП <...> щодо застосування окремих положень Указу Президента України від 03.07.98 № 727/98 «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» (у редакції Указу від 28.06.99 № 746/99) (далі — Указ) та повідомляє таке.

1. Статтею 1 Указу визначено, що виручкою від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) вважається сума, фактично отримана суб’єктом підприємницької діяльності на розрахунковий рахунок або (та) до каси за здійснення операцій з продажу продукції (товарів, робіт, послуг). Тобто при застосуванні спрощеної системи оподаткування застосовується касовий метод обчислення виручки, при якому враховуються всі надходження грошових коштів, отримані на розрахунковий рахунок або (та) в касу суб’єкта малого підприємництва.

Згідно з Порядком ведення Книги обліку доходів і витрат суб’єкта малого підприємництва — юридичної особи, яка застосовує спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, затвердженим наказом ДПА України від 12.10.99 № 554 та зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 19.10.99 за № 713/4006, у графі 5 відображаються всі надходження, отримані на розрахунковий рахунок та до каси суб’єктом малого підприємництва від продажу продукції (товарів, робіт, послуг), майна, уключаючи основні фонди, що належать суб’єкту малого підприємництва та реалізовані у звітному (податковому) періоді, позареалізаційні доходи й виручка від іншої реалізації.

Відповідно до Порядку складання Розрахунку сплати єдиного податку суб’єктом малого підприємництва — юридичної особи, затвердженого наказом ДПА України від 28.02.2003 № 98 (із змінами та доповненнями), за рядком 4 Розрахунку відображається загальна сума коштів, отримана на розрахунковий рахунок або (та) до каси суб’єкта малого підприємництва, підлягає обкладенню єдиним податком.

У бюджеті з метою державного регулювання цін можуть передбачатися асигнування для компенсації витрат підприємств та організацій певних галузей, пов’язаних з подорожчанням сировини, матеріалів, обладнання, збільшенням інших виробничих витрат тощо, у вигляді субсидій, поточних трансфертних виплат і капітальних трансфертів.

Під позареалізаційними операціями згідно з п. 8 Правил застосування Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств», затверджених постановою Верховної Ради України від 27.06.95 № 247/95-ВР, слід розуміти діяльність підприємства, безпосередньо не пов’язану з реалізацією продукції (робіт, послуг) та іншого майна, уключаючи основні фонди, нематеріальні активи, продукцію допоміжного та обслуговуючого виробництва.

Таким чином,

дохід платника податку, отриманий ним з бюджету у вигляді дотацій, субсидій у цілях державного регулювання цін, вважається доходом від позареалізаційних операцій та включається до бази оподаткування.

З урахуванням наведеного ДКП <...>

для обкладення єдиним податком слід ураховувати всі надходження коштів, отримані на розрахунковий рахунок та до каси від продажу продукції (товарів, робіт, послуг), суми позареалізаційних доходів, уключаючи кошти, отримані з бюджету й використані для часткового фінансування фонду заробітної плати та плати за енергоносії, виручку від іншої реалізації.

<...>

 

Перший заступник голови Г. Оперенко



коментар редакції

Дотації та субсидії з бюджету: ДПАУ «за» обкладання єдиним податком

Традиційним залишається прагнення ДПАУ розширити базу оподаткування за рахунок уключення до неї будь-яких надходжень грошових коштів на користь суб’єкта малого підприємництва, у тому числі й бюджетних.

Кошти, що отримуються підприємствами-єдиноподатниками з бюджетів усіх рівнів, досить різноманітні щодо їх цільового призначення. Проте незважаючи на це визначальним чинником при їх оподаткуванні залишається відповідність економічного змісту отриманого бюджетного фінансування визначенню виручки від продажу продукції (товарів, робіт, послуг), що і є у всіх випадках базою обкладання єдиним податком.

У цьому випадку ДПАУ вважає за необхідне обкладати єдиним податком кошти, що надходять підприємству на поточні витрати (у тому числі й трансферти з районного бюджету на виплату заробітної плати) чи покриття витрат. Ця ж позиція податківців простежується і в листі від 10.07.2009 р. № 14487/7/15-0417 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 63).

На наш погляд, суми отриманих дотацій та субсидій не впливають на розмір єдиного податку. Адже згідно з Указом № 727 юридичні особи обкладають єдиним податком виручку від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг). А виручкою від реалізації є сума коштів, що фактично надійшла на розрахунковий рахунок або (та) до каси підприємства

від операцій з продажу .

Оскільки дотації та субсидії з бюджету надаються безоплатно та не зобов’язують здійснити у відповідь поставку товарів (виконання робіт, надання послуг), то їх отримання не можна вважати операцією продажу.

Отже, дотації, субсидії, якщо вони надходять не у вигляді доплати до встановленого тарифу з метою державного регулювання цін, не вважаються виручкою від реалізації та не повинні обкладатися єдиним податком.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі