Теми статей
Обрати теми

Щодо визначення бази оподаткування єдиним податком

Редакція ПБО
Лист від 24.05.2006 р. № 5799/6/15-0416

Щодо визначення бази оподаткування єдиним податком

Лист Державної податкової адміністрації України від 24.05.2006 р. № 5799/6/15-0416

(витяг)

 

Державна податкова адміністрація України розглянула лист <...> щодо застосування окремих положень Указу Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» (в редакції Указу від 28.06.99 р. № 746/99) (далі — Указ) і повідомляє.

Статтею 1 Указу визначено, що виручкою від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) вважається сума, фактично отримана суб’єктом підприємницької діяльності на розрахунковий рахунок або (та) в касу за здійснення операцій з продажу продукції (товарів, робіт, послуг). Тобто застосовується касовий метод обчислення виручки, при якому враховуються всі надходження коштів, отримані на розрахунковий рахунок або (та) в касу суб’єкта малого підприємництва.

Наказом Державної податкової адміністрації України від 12.10.99 р. № 554 затверджено Порядок ведення Книги обліку доходів і витрат суб’єкта малого підприємництва — юридичної особи, яка застосовує спрощену систему оподаткування, обліку та звітності. Згідно з цим Порядком у Книзі обліку доходів і витрат в доходній частині відображаються всі надходження, отримані на розрахунковий рахунок та в касу суб’єктом малого підприємництва від продажу продукції (товарів, робіт, послуг), майна, включаючи основні фонди, які належать суб’єкту малого підприємництва й реалізовані у звітному (податковому) періоді, позареалізаційні доходи та виручка від іншої реалізації.

Відповідно до Порядку складання Розрахунку сплати єдиного податку суб’єктом малого підприємництва — юридичною особою, затвердженого наказом ДПА України від 28.02.2003 р. № 98 (із змінами і доповненнями), у рядку 4 Розрахунку відображається загальна сума коштів, отримана на розрахунковий рахунок або (та) в касу суб’єкта малого підприємництва, яка підлягає оподаткуванню єдиним податком.

Таким чином, <...>

для визначення бази оподаткування єдиним податком необхідно враховувати всі кошти, отримані на розрахунковий рахунок та в касу від продажу продукції (товарів, робіт, послуг), суми позареалізаційних доходів, включаючи суми страхового відшкодування, суми позитивної курсової різниці та виручку від іншої реалізації.

 

Директор Департаменту податку на прибуток
 та інших податків і зборів (обов’язкових платежів)

Н. Хоцянівська



коментар редакції

Чи повинні обкладатися єдиним податком суми страхового відшкодування

ДПАУ не відступається від своєї позиції та наполягає на включенні до бази обкладення єдиним податком усіх коштів, отриманих на розрахунковий рахунок або до каси суб’єкта малого підприємництва від продажу продукції (товарів, робіт, послуг), сум позареалізаційних доходів, уключаючи

суми страхового відшкодування, суми позитивної курсової різниці, та виручки від іншої реалізації.

Свою точку зору вона аргументує тим, що в Книзі обліку доходів та витрат суб’єкта малого підприємництва — юридичної особи, яка застосовує спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, для цієї мети передбачено спеціальну графу.

Із цією позицією ми не погоджуємося та вважаємо, що хоча в графі 5 зазначеної Книги і передбачено необхідність відображення всіх позареалізаційних доходів і виручки від іншої реалізації, для розрахунку єдиного податку мають використовуватися тільки ті дані цієї графи, що відображають

виручку від іншої реалізації, а саме: від реалізації цінних паперів, МБП, матеріалів, палива та орендної плати.

Суми позареалізаційних доходів, зокрема, суми страхового відшкодування, суми позитивної курсової різниці, що надходять на розрахунковий рахунок або (та) до каси підприємства, єдиним податком обкладатися не повинні. Підтвердження тому знаходимо в листі Держкомпідприємництва від 24.02.2003 р. № 3-221/1020.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі