Теми статей
Обрати теми

Про віднесення суми комунальних платежів, що надійшли, до об’єкта обкладення єдиним податком

Редакція ПБО
Лист від 05.07.2006 р. № 4844

Про віднесення суми комунальних платежів, що надійшли, до об’єкта обкладення єдиним податком

Лист Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва від 05.07.2006 р. № 4844

 

Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва розглянув <...> лист <...> стосовно об’єкта оподаткування для платника єдиного податку — юридичної особи в разі здійснення підприємницької діяльності за договорами посередництва і в межах своєї компетенції повідомляє таке.

Указом Президента України від 03.07.98 № 727/98 «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва», зі змінами та доповненнями (далі — Указ № 727), для юридичних осіб — суб’єктів підприємницької діяльності базою обкладення єдиним податком є сума виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг).

Згідно зі статтею 1 Указу № 727 виручкою від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) вважається сума, фактично отримана суб’єктом підприємницької діяльності на розрахунковий рахунок або (та) в касу за здійснення операцій з продажу продукції (товарів, робіт, послуг).

З урахуванням того, що

сума комунальних платежів за спожиті орендарем комунальні послуги перераховується на користь орендодавця — платника єдиного податку і надходить на його розрахунковий рахунок, такі платежі повинні враховуватися в загальному обсязі виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) такого платника податку.

Отже,

об’єктом обкладення єдиним податком під час реалізації послуг (наданні в оренду приміщення) є вся сума коштів, що надійшла на розрахунковий рахунок суб’єкта підприємницької діяльності — платника єдиного податку, в тому числі й за спожиті комунальні послуги.

 

Заступник голови О. Сахненко



коментар редакції

Суми компенсації орендарем комунальних послуг
 обкладаються в орендодавця єдиним податком

Держкомпідприємництва вважає, що суми комунальних платежів за спожиті орендарем комунальні послуги має бути враховано в загальному обсязі виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) орендодавця-єдиноподатника, оскільки

вони перераховуються на його користь і надходять на його розрахунковий рахунок .

Сперечатися з таким висновком важко, адже підприємства, що надають комунальні послуги та послуги зв’язку, надають їх саме орендодавцю, а не орендарям. У зв’язку із цим суми компенсації витрат орендодавця на оплату комунальних послуг, спожитих орендарем, не можна вважати транзитними, оскільки орендодавець є

власником таких коштів.

Через це такі суми має бути обкладено в орендодавця єдиним податком на загальних підставах у складі виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг).

Зазначимо, що аналогічної думки дотримуються й спеціалісти ДПАУ: якщо орендодавець згідно з умовами договору оренди компенсує за рахунок орендаря вартість використаної електроенергії та комунальні платежі шляхом уключення такої компенсації до загальної вартості послуг, плата за послуги оренди, отримана на розрахунковий рахунок та (або) до каси платника єдиного податку, вважається виручкою від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) і в повному обсязі включається до бази обкладення єдиним податком (див. консультацію, опубліковану в журналі «Вісник податкової служби України», 2008, № 23, с. 36).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі