Теми статей
Обрати теми

Щодо оподаткування єдиним податком коштів, отриманих від реалізації основних фондів

Редакція ПБО
Лист від 18.04.2006 р. № 4330/6/15-04/6

Щодо оподаткування єдиним податком коштів, отриманих від реалізації основних фондів

Лист Державної податкової адміністрації України від 18.04.2006 р. № 4330/6/15-04/6

 

Державна податкова адміністрація України розглянула лист <...> щодо застосування окремих положень Указу Президента України від 03.07.98 р. № 727/98 «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» (в редакції Указу від 28.06.99 р. № 746/99) (далі — Указ) і повідомляє таке.

Згідно зі статтею 3 зазначеного Указу суб’єкт підприємницької діяльності — юридична особа, яка перейшла на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, сплачує єдиний податок за ставкою 6 або 10 відсотків суми виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) без урахування акцизного збору.

Відповідно до статті 1 Указу виручкою від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) вважається сума, фактично отримана суб’єктом підприємницької діяльності на розрахунковий рахунок або (та) в касу за здійснення операції з продажу продукції (товарів, робіт, послуг).

У разі здійснення операції з продажу основних фондів виручкою від реалізації вважається різниця між сумою, отриманою від реалізації цих фондів, та їх залишковою вартістю на момент продажу.

Таким чином, суб’єкт малого підприємництва, який здійснює операції з продажу основних фондів для оподаткування єдиним податком, повинен враховувати всі кошти, отримані на розрахунковий рахунок та в касу від реалізації основних фондів, які належать суб’єкту малого підприємництва й реалізовані у звітному (податковому) періоді,

зменшені на суму залишкової вартості на момент продажу, яка розраховується відповідно до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 7 «Основні фонди», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 27.04.2000 р. № 92 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України від 18.05.2000 р. за № 288/4509.

 

Директор Департаменту податку на прибуток

та інших податків і зборів (обов’язкових платежів) Н. Хоцянівська



коментар редакції

Продаж основних фондів єдиноподатником: як визначити виручку

Згідно зі ст. 1 Указу № 727 при продажу основних фондів виручкою від реалізації вважається різниця між сумою, отриманою від їх реалізації, та їх залишковою вартістю на момент продажу.

При цьому з метою визначення залишкової вартості на момент продажу підприємству-єдиноподатнику слід керуватися «бухгалтерськими» правилами продажу, установленими в П(С)БО 7. На це і звертає увагу ДПАУ в листі, що коментується.

Щодо моменту продажу основних фондів, то ні Указом № 727, ні іншими актами чинного законодавства не підказано, як його визначити.

Якщо припустити, що моментом продажу є перехід права власності, то визначати виручку від реалізації основних фондів слід тільки після того, як основні фонди передано покупцю та отримано грошові кошти в оплату їх вартості. Проте, як відомо, при реалізації товару (продукції, робіт, послуг) сума передоплати включається до виручки від реалізації та обкладається єдиним податком, хоча відвантаження ще не відбулося.

Таким чином, у розумінні Указу № 727 «

моментом продажу» усе ж таки слід вважати надходження грошових коштів. А це означає, що саме на цю подію необхідно орієнтуватися при визначенні моменту збільшення бази обкладання єдиним податком при продажу основних фондів.

Якщо оплата надходить частинами, то результат продажу основних фондів для включення до бази обкладення єдиним податком слід розраховувати пропорційно оплаті, що надходить. Таким чином, при кожному частковому надходженні коштів (як передоплати, так і післяоплати) розраховується їх частка в загальній продажній вартості основних фондів. Об’єкт оподаткування розраховується на кожну дату оплати як різниця між виручкою та залишковою вартістю об’єкта на цю ж дату з урахуванням частки.

Детальніше з питанням продажу основних фондів платником єдиного податку можна ознайомитися в статті «Виручка єдиноподатника від продажу основних фондів» (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 65).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі