Теми статей
Обрати теми

Щодо ставки єдиного податку

Редакція ПБО
Лист від 15.09.2006 р. № 4903/

Щодо ставки єдиного податку

Лист Державної податкової адміністрації України від 15.09.2006 р. № 4903/А/15-1114

(витяг)

 

Державна податкова адміністрація України розглянула <...> запити <...> стосовно деяких питань з оподаткування, направлені зверненням <...>, і повідомляє.

 

<...>

 

Щодо ставки єдиного податку

Згідно з Указом Президента України від 03.07.98 № 727/98 «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» у редакції Указу Президента України від 28.06.99 № 746/99 (далі — Указ) спрощена система запроваджується для фізичних осіб — суб’єктів підприємницької діяльності без створення юридичної особи за умови дотримання ними обов’язкових вимог, визначених статтею 1 цього Указу. Однією з таких вимог є те, що протягом календарного року в трудових відносинах із СПД, уключаючи членів їх сімей, має перебувати не більше 10 осіб.

Статтею 2 Указу визначено, що фізична особа — платник єдиного податку сплачує єдиний податок у фіксованому розмірі, який установлюється місцевими радами за місцем державної реєстрації цього платника залежно від виду діяльності в межах від 20 до 200 грн. на місяць (з використанням найманої праці, уключаючи членів його сім’ї, — збільшується на 50 відсотків за кожну особу).

За роз’ясненням Мінпраці України, згідно з Кодексом законів про працю (п. 2 статті 23) суб’єкт підприємницької діяльності — фізична особа, який використовує найману працю, має право на період декретних відпусток укласти строковий договір з іншим працівником на час відсутності основного працівника.

У такому разі, оскільки використовується праця працівника, прийнятого за строковим трудовим договором, то ставка єдиного податку за нього збільшується на 50 відсотків, як і передбачено статтею 1 Указу.

При цьому кількість найманих працівників буде збільшено на одну особу, але ставка єдиного податку збільшуватиметься на 50 відсотків тільки за тих працівників, працю яких фактично використовують

.

Звертаємо увагу на дотримання в такому разі платником єдиного податку вимог статті 1 Указу стосовно обмеження перебування у трудових відносинах, включаючи членів сім’ї, не більше 10 осіб

.

Якщо на місце працівника, який перебуває у відпустці для догляду за дитиною, не прийнято іншу людину, ставка єдиного податку для платника єдиного податку за такого найманого працівника, який перебуває в такій відпустці, не збільшується.

 

Заступник голови Л. Боєнко



коментар редакції

За працівницю, яка перебуває в декретній відпустці,
 50 % єдиного податку фізособа-підприємець не доплачує

Ви знаєте, що згідно зі ст. 1 Указу № 727 чисельність найнятих працівників у платника єдиного податку — фізичної особи

не повинна перевищувати 10 осіб. При цьому, на відміну від юридичних осіб — єдиноподатників, які враховують середньооблікову чисельність працівників, фізособи-єдиноподатники враховують кожного фактично прийнятого за трудовим договором працівника.

Тому якщо на місце працівниці, яка перебуває в декретній відпустці чи у відпустці для догляду за дитиною, приймається інший працівник за строковим договором на час відсутності основного працівника, підприємець фактично використовує роботу

працівника, прийнятого за строковим договором. І хоча чисельність найнятих працівників у штатному розписі при цьому збільшується на одну особу, ставка єдиного податку збільшується на 50 % тільки за тих працівників, робота яких фактично використовується.

Якщо ж місце працівниці-декретниці залишається не зайнятим, ставка єдиного податку за неї в період її відсутності не збільшується. Тобто працівниця, яка перебуває в декретній відпустці чи у відпустці для догляду за дитиною, ураховується в розрахунку середньооблікової чисельності, а от 50 % єдиного податку за неї доплачувати не потрібно.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі