Теми статей
Обрати теми

Щодо зазначення суми ПДВ у вартості квитка окремим рядком платниками єдиного податку

Редакція ПБО
Лист від 03.05.2007 р. № 5359/5/17-0416

Щодо зазначення суми ПДВ у вартості квитка окремим рядком платниками єдиного податку

Лист Державної податкової адміністрації України від 03.05.2007 р. № 5359/5/17-0416

 

Державна податкова адміністрація України розглянула лист <...> та повідомляє.

Спрощена система оподаткування, обліку та звітності регулюється Указом Президента України від 03.07.98 № 727 «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» в редакції Указу Президента України від 28.06.99 № 746/99 (далі — Указ).

Пунктом 6 зазначеного Указу встановлено, що суб’єкт малого підприємництва, який сплачує єдиний податок, не є платником податку на додану вартість (крім юридичних осіб, що обрали спосіб оподаткування доходів за ставкою 6 відсотків).

Разом з тим, суб’єктам малого підприємництва — фізичним особам надано право вибору щодо реєстрації їх платниками податку на додану вартість (пункт 4 постанови Кабінету Міністрів України від 16 березня 2000 року № 507 «Про роз’яснення Указу Президента України від 3 липня 1998 року № 727»).

Відповідно до діючого законодавства, на суб’єктів малого підприємництва (юридичних і фізичних осіб), зареєстрованих платниками ПДВ, поширюються усі норми Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 № 168/97 (далі — Закон).

Зокрема, пунктом 11.42 статті 11 Закону встановлено, що юридичні та фізичні особи — суб’єкти підприємницької діяльності, які є платниками єдиного податку за спрощеною системою оподаткування, обліку та звітності та незареєстровані платниками податку на додану вартість, не мають права на нарахування податку, податковий кредит та складання податкових накладних, а також на отримання бюджетного відшкодування.

Враховуючи викладене,

право зазначати суму ПДВ у вартості квитка окремим рядком мають лише ті платники єдиного податку, які зареєстровані платниками ПДВ.

Суб’єкти малого підприємництва, що перебувають на спрощеній системі обліку та звітності (сплачують єдиний податок, до складу якого поряд з іншими податками і зборами включаються, зокрема, і податок на додану вартість), але незареєстровані платниками ПДВ, зазначати суму ПДВ у вартості квитка окремим рядком не мають права

.

 

Заступник голови ДПА України С. Лекарь



коментар редакції

Виділяти суму ПДВ у квитку може тільки єдиноподатник — платник ПДВ

Це роз’яснення, що є відповіддю на запит Мінтрансу (про необхідність відображення ПДВ у транспортних квитках при здійсненні пасажирських перевезень єдиноподатниками), містить висновки, що випливають, власне, із самих норм ПДВ-законодавства та, зокрема, з п. 11.42 Закону про ПДВ. Основна думка листа —

особа, не зареєстрована платником ПДВ, виділяти суму ПДВ у вартості квитка (окремим рядком) не може, а таке право отримують лише ті платники єдиного податку, які при цьому є платниками ПДВ (тобто мають Свідоцтво про реєстрацію платника податку на додану вартість). Таким чином, необхідність відображення суми ПДВ у транспортних квитках перевізника-єдиноподатника залежить від того, є він при цьому платником ПДВ чи ні.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі